Αλ. Τσίπρας: «Οχι βήματα στον αέρα με την ΑΟΖ»

Αλ. Τσίπρας: «Οχι βήματα στον αέρα με την ΑΟΖ»

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσεκτικά και ασφαλή θα είναι τα βήματα της Αθήνας σε ό,τι αφορά το ζήτημα της οριοθέτησης της ΑΟΖ. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός από τη Λευκωσία, στις κοινές δηλώσεις του με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας δεν παρεξέκλινε διόλου από την εθνική γραμμή, αναγνωρίζοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει την πρωτοβουλία και διαβεβαιώνοντας τον κ. Αναστασιάδη πως η κυβέρνησή του «θα υποστηρίξει σταθερά τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ επί τη βάσει διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα». Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε στη Λευκωσία με το σύνολο του κυπριακού πολιτικού κόσμου και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ενώ επισκέφθηκε τα Φυλακισμένα Μνήματα και κατέθεσε στεφάνι για τους πεσόντες αγωνιστές της ΕΟΚΑ.

Απαντώντας σε ερώτηση ως προς την οριοθέτηση των ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «τα βήματα που πρέπει να κάνουμε το επόμενο διάστημα θα είναι βήματα προσεκτικά» και πρόσθεσε: «Εχουμε μια νέα κυβέρνηση με διάθεση ριζοσπαστικών αλλαγών, αλλά όχι μια νέα κυβέρνηση η οποία θα θελήσει να κάνει βήματα στον αέρα, χωρίς να έχει μελετήσει το τι θα επιφέρουν», είπε ο πρωθυπουργός, που χαρακτήρισε «ριζοσπαστικό» αυτό που μπορεί να δώσει ασφάλεια, προοπτική και συνέχεια. Η τοποθέτηση δείχνει ότι η νέα κυβέρνηση δεν προσανατολίζεται σε βιαστικές ή μονομερείς ενέργειες στο θέμα αυτό. Αλλωστε σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Σαμπάχ», ο κ. Τσίπρας είπε ότι υπάρχει ανάγκη για ανάπτυξη των σχέσεων εμπιστοσύνης με την Τουρκία και υπενθύμισε ότι το κόμμα του ακόμη και στις πιο δύσκολες εποχές των ελληνοτουρκικών σχέσεων έπαιξε σημαντικό ρόλο στις ειρηνικές κινήσεις στις δύο χώρες.

Συντονισμός

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα και τη Λευκωσία, η συνάντηση Αναστασιάδη-Τσίπρα ήταν πετυχημένη και υπήρξε χημεία ανάμεσα στους δύο ηγέτες. Οπως δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης, συμφώνησαν σε συντονισμό των προσπαθειών για αντιμετώπιση των προκλήσεων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, προκειμένου το συντομότερο δυνατό να αρχίσει εκ νέου ένας ουσιαστικός διάλογος.

Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του δήλωσε ότι το Κυπριακό

αποτελεί τη «λυδία λίθο» για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και χαρακτήρισε τη συγκυρία στην οποία επισκέφθηκε την Κύπρο δύσκολη, ενώ πρόσθεσε: «Η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της με την έλευση του ερευνητικού σκάφους “Μπαρμπαρός” συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και υπονομεύει τις αναγκαίες συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές». Πάντως, η ελληνική πλευρά δεν έμεινε με την εντύπωση ότι οι συνομιλίες αυτές πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα, καθώς θα πρέπει να γίνουν πρώτα εκλογές στην Τουρκία και στα Κατεχόμενα. Οι κ. Τσίπρας και Αναστασιάδης συμφώνησαν επίσης να υπάρξει μια συντονισμένη στάση των δύο κυβερνήσεων στα ευρωπαϊκά fora, προκειμένου να δημιουργηθεί μια γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσία. «Ελλάδα και Κύπρος μπορεί να γίνουν γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας και ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τη Ρωσία», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Τσίπρα σχολίασε πάντως και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντ. Ερογλου, λέγοντας ότι υπάρχει και «τουρκοκυπριακός λαός στην Κύπρο, πέραν του ελληνοκυπριακού». Αυτό προκάλεσε απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ που κάλεσε τον κ. Ερογλου «να ευθυγραμμιστεί επιτέλους με τη διεθνή έννομη τάξη και να συνεισφέρει στην επίλυση του Κυπριακού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή