Εντονο ενδιαφέρον για τις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις

Εντονο ενδιαφέρον για τις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το βράδυ που θα δείτε τους φίλους σας και θα τους πείτε ότι με συναντήσατε, ίσως κάποιοι να μη θέλουν να σας ξαναμιλήσουν». Ηταν η φράση με την οποία έκλεισε -με επίγνωση της κατάστασης της Ελλάδας- την εναρκτήρια ομιλία της η Αγκελα Μέρκελ στη συνάντηση που είχε χθες το μεσημέρι με εκπροσώπους 20 νέων, καινοτόμων επιχειρήσεων (startups). Η ίδια πάντως τους μίλησε με ιδιαίτερη θέρμη και τους άκουσε με πρόδηλο ενδιαφέρον. Αλλωστε οι 25άρηδες, οι περισσότεροι με τζιν και αθλητικά παπούτσια, που βρέθηκαν χθες στην αίθουσα του «Χίλτον», δεν διατύπωσαν μόνο παράπονα, αλλά κυρίως προτάσεις για το πώς μπορούν να είναι πιο ανταγωνιστικές και ευέλικτες οι νεοφυείς επιχειρήσεις.

Τα παράπονα ήρθαν μετά, από τους θεσμικούς εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τους παραδοσιακούς βιομήχανους, οι οποίοι έθεσαν στην καγκελάριο τα «καυτά» ζητήματα της ρευστότητας και του ενεργειακού κόστους, φτάνοντας ακόμη να θίξουν και το θέμα της κατάργησης της υποχρεωτικής εγγραφής στα επιμελητήρια. Το ενδιαφέρον της καγκελαρίου για τις ελληνικές startups εκδηλώθηκε ποικιλοτρόπως κατά τη χθεσινή εκδήλωση. Οχι μόνο χαιρέτισε διά χειραψίας όλους τους επιχειρηματίες, αλλά ρώτησε τον καθένα ξεχωριστά για το αντικείμενο στο οποίο δραστηριοποιείται.

«Το ζητούμενο είναι η σωστή χρηματοδότηση. Επιθυμούμε να δώσουμε ώθηση στις νέες επιχειρήσεις», υπογράμμισε. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, στην κλειστή συνεδρίαση η κ. Μέρκελ φέρεται να είπε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, έτσι ώστε να μην καταλήγουν τα χρήματα μονίμως στους ίδιους ή μόνο στις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις. «Ο ρόλος των startups για τη μετάβαση στη νέα εποχή είναι πολύ σημαντικός. Μια εποχή που η οικονομική δραστηριότητα δεν θα στηρίζεται μόνο στο κράτος και αποκλειστικά στις μεγάλες επιχειρήσεις», δήλωσε ο κ. Σαμαράς. Οι νέοι επιχειρηματίες επισήμαναν την ανάγκη μείωσης της γραφειοκρατίας και των φορολογικών συντελεστών για τις startups και πρότειναν τη θέσπιση σε κοινοτικό επίπεδο μιας νέας εταιρικής μορφής για τις τεχνολογικές εταιρείες, που θα τις καθιστά περισσότερο ευέλικτες.

Για την έλλειψη ρευστότητας και το ενεργειακό κόστος τοποθετήθηκαν, στη συνέχεια, ο κ. Ευρ. Δοντάς (Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία), η κ. Ι. Παπαδοπούλου (Μπισκότα Παπαδοπούλου) και ο Αθ. Συριανός (Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης) με τον πρώτο, σύμφωνα με πληροφορίες, να επικαλείται πρόσφατη ομιλία της καγκελαρίου στη γερμανική Βουλή σχετικά με τη συνέχιση της επιδότησης της ενέργειας στη γερμανική βιομηχανία. Η κ. Μέρκελ, τέλος, φέρεται να ρώτησε τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, κ. Κορκίδη, για την πορεία της επένδυσης της Cosco στον Πειραιά.

Ειδική έκθεση

Σε εκτενή παρουσίαση της προόδου της ελληνικής οικονομίας προχώρησε ο πρωθυπουργός, κ. Αντ. Σαμαράς στη συνάντησή του με την κ. Μέρκελ. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους συγκέντρωσε σε μία ειδική έκθεση όλα τα βασικά μεγέθη της οικονομίας και την πορεία τους, που αποδεικνύουν τη βελτίωση των τελευταίων μηνών. Μεταξύ άλλων, η Ελλάδα είναι πρώτη στις χώρες του ΟΟΣΑ στον βαθμό ανταπόκρισης στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε πέρυσι ήταν από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρωζώνη. Ο κ. Σαμαράς επισήμανε πως η Ελλάδα θα έχει σταθερά υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα από τώρα έως και το 2019. Στο φλέγον ζήτημα της ανεργίας, τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει μικρή αλλά σταθερή αποκλιμάκωση του προβλήματος, που όμως παραμένει σοβαρό.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή