Ερογλου: Δεν συζητώ το θέμα των εποίκων

Ερογλου: Δεν συζητώ το θέμα των εποίκων

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θύελλα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει στην Κύπρο οι δηλώσεις του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ντ. Ερογλου, ότι δεν προτίθεται να συζητήσει θέμα εποίκων και ότι δεν θα αποδεχθεί οποιαδήποτε διάκριση ανάμεσα στους «υπηκόους» του ψευδοκράτους. Ο κ. Ερογλου έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τη συνάντησή του με τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν στη Νέα Υόρκη.

Απαντώντας σε ερώτηση αν το θέμα της αναλογίας των εποίκων έχει τεθεί στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Ερογλου δήλωσε ότι δεν αποδέχεται οιαδήποτε διάκριση μεταξύ των «υπηκόων» και πρόσθεσε ότι «όλοι οι πολίτες στη βόρεια Κύπρο έχουν εγγυημένη υπηκοότητα σύμφωνα με το Σύνταγμά μας και δεν μπορεί να υπάρξει καμία διάκριση». Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εξέφρασε επίσης την άποψη ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί μέσα στο 2014, ενώ αποκάλυψε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έθεσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα: «Εμείς θέσαμε μία ημερομηνία στο τραπέζι, θέσαμε ένα χρονοδιάγραμμα. Αν αυτά υλοποιηθούν, δεν είναι δυνατόν να μη φτάσουμε σε λύση», είπε ο κ. Ερογλου.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση στα αντιπολιτευόμενα κόμματα στην Κύπρο, μάλιστα ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γ. Ομήρου, κάλεσε την κυβέρνηση «να αντιδράσει άμεσα» στις δηλώσεις για τον εποικισμό, τις οποίες χαρακτήρισε αφόρητη πρόκληση.

Κυβερνητική αντίδραση πράγματι υπήρξε: ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης αποκάλυψε ότι το θέμα των εποίκων έχει ήδη συζητηθεί και μάλιστα δύο φορές, στην πρώτη φάση των συνομιλιών. Σε ό,τι αφορά τα χρονοδιαγράμματα, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε πως στο Κοινό Ανακοινωθέν γίνεται ξεκάθαρο ότι δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα χρονοδιαγραμμάτων. Τις δηλώσεις Ερογλου τις απέδωσε σε επικοινωνιακούς λόγους και είπε ότι βλάπτουν τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή