Ελληνικό επιχειρείν σε διεθνές μάθημα

Ελληνικό επιχειρείν σε διεθνές μάθημα

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αμφιθέατρο στις εγκαταστάσεις του κολεγίου διοίκησης επιχειρήσεων ALBA, στην οδό Ξενίας, ήταν γεμάτο. Τα πρόσωπα ήταν κατά κύριο λόγο νέα, αλλά δεν έλειπαν και οι μεγαλύτεροι. Η αφορμή για τη συνεύρεση ήταν το πρώτο meet-up στο πλαίσιο του Μαζικού Ανοικτού Διαδικτυακού Μαθήματος (Massive Open Online Course – MOOC), που θα διαρκέσει από τις 28 Απριλίου έως τις 9 Ιουνίου.

Το μάθημα –«Beyond Silicon Valley: Entrepreneurship in Transitioning Economies» («Πέρα από τη Σίλικον Βάλεϊ: Επιχειρηματικότητα σε Οικονομίες υπό Μετάβαση»), του Αμερικανού καθηγητή Μάικλ Γκόλντμπεργκ– παρέχεται μέσω της πλατφόρμας Coursera, δωρεάν σε οποιονδήποτε εγγραφεί. Για πρώτη φορά, χάρη στην πρωτοβουλία του ALBA, σε συνεργασία με την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα και την εταιρεία Metavallon, θα έχει υλικό με ειδική αναφορά στην Ελλάδα και τις ιδιαιτερότητες του επιχειρηματικού της περιβάλλοντος. Το πρόγραμμα συνίσταται σε σειρά παρουσιάσεων και συζητήσεων πρακτικής κατεύθυνσης με επιχειρηματίες και άλλους παράγοντες του επιχειρείν.

Η δίψα για τέτοιου είδους συμβουλές είναι τεράστια. Ο Αλέξανδρος Κομσέλης, διευθυντής του ALBA Hub for Enterprise and Development, στον σύντομο χαιρετισμό του, την αποτυπώνει σε αριθμούς: έχουν ήδη εγγραφεί 15.000 άτομα στο μάθημα, εκ των οποίων 3.250 Ελληνες – περισσότεροι από οποιαδήποτε άλλη χώρα, κάτι που σχετίζεται άμεσα με τις ελληνικές προσθήκες στο curriculum. «Ημαστε οι πρώτοι που δημιουργήσαμε επιπλέον υλικό για το μάθημα», δηλώνει στην «Κ» ο κ. Κομσέλης. «Αλλά παρακολουθούν και αρκετοί ξένοι το ελληνικό υλικό».

Στο meet-up της Τετάρτης –το πρώτο από τέσσερα (τα άλλα θα διεξαχθούν στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο και στα Ιωάννινα)– συμμετείχαν περίπου 100 άτομα. «Οι θέσεις εξαφανίστηκαν σε δύο ώρες», λέει ο κ. Κομσέλης. «Εχουμε 1.800 εγγεγραμμένους μόνο στην Αθήνα, ενώ ήθελαν πολλοί να έλθουν και από την επαρχία». Καλεσμένοι ήταν η Ρεβέκκα Πιτσίκα, διευθύνουσα σύμβουλος της People for Business, εταιρείας ανθρωπίνου δυναμικού, και ο Αλέξανδρος Τρίμης, συνιδρυτής της τουριστικής διαδικτυακής πλατφόρμας Dopios.

Οι ερωτήσεις έπεφταν βροχή – για την επιλογή των βασικών συνεργατών, για το στάδιο στο οποίο πρέπει να αναζητηθεί χρηματοδότηση, για τις διαδικασίες πτώχευσης και το στίγμα της αποτυχίας, για την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας. Ηταν τέτοιο το ενδιαφέρον, που οι διοργανωτές του meet-up επέλεξαν να μη συνδεθούν ζωντανά μέσω Διαδικτύου με πάνελ που συντόνιζε ο καθηγητής Γκόλντμπεργκ, όπως ήταν προγραμματισμένο. Αντ’ αυτού, συνεχίστηκε η κουβέντα.

Πολλοί, αναπόφευκτα, αναφέρθηκαν στο κράτος και στα εμπόδια που θέτει στην επιχειρηματικότητα. Οι δύο καλεσμένοι προσπάθησαν να στρέψουν την προσοχή τους αλλού. «Στο ξεκίνημα μιας start-up, ο ρόλος του κράτους είναι το λιγότερο σημαντικό ζήτημα», σημειώνει ο κ. Τρίμης. «Ποτέ δεν με απασχόλησε η γραφειοκρατία», συμφωνεί η κ. Πιτσίκα.

Το ότι τα προϊόντα τους είναι άυλα, όπως παραδέχονται, σημαίνει ότι τα προσκόμματα που μπορεί να θέσει ο κρατικός μηχανισμός στη δική τους λειτουργία είναι μικρότερα σε σύγκριση, π.χ., με ένα εργοστάσιο. Αλλά το μήνυμα είναι σημαντικό. Οπως το έθεσε ο κ. Τρίμης, μιλώντας στην «Κ»: «Δεν πρέπει να περιμένουμε να λύσει τα προβλήματά μας το κράτος ή οι επενδυτές που θα μας χρηματοδοτήσουν». Η επιχειρηματικότητα μπορεί να είναι η νέα μόδα, αλλά η νοοτροπία της κρατικής εξάρτησης δεν αλλάζει τόσο εύκολα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή