Στην Paulson & Co το 10% της ΕΥΔΑΠ έναντι 86 εκατ. ευρώ

Στην Paulson & Co το 10% της ΕΥΔΑΠ έναντι 86 εκατ. ευρώ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 10% της ΕΥΔΑΠ φέρεται να απέκτησε από την Τράπεζα Πειραιώς η Paulson & Co. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τίμημα της συναλλαγής ανήλθε στα 86 εκατ. ευρώ. Η είσοδος του γνωστού hedge fund στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ύδρευσης και αποχέτευσης της πρωτεύουσας ερμηνεύεται ως ενδεικτική της σημαντικής προοπτικής της εταιρείας, ενόψει της ιδιωτικοποίησής της.

Η πώληση σημαντικού τμήματος των μετοχών της ΕΥΔΑΠ αναμένεται να κοινοποιηθεί σήμερα στην εταιρεία και κατόπιν να ανακοινωθεί επισήμως. Σύμφωνα με πληροφορίες, «άλλαξαν χέρια» περίπου 10,6 εκατ. μετοχές προς 8,10 ευρώ ανά μετοχή. Η Τράπεζα Πειραιώς ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος στην ΕΥΔΑΠ, μετά το Δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ, 61,33%). Το υπόλοιπο 27% κατέχουν διάφορα νομικά και φυσικά πρόσωπα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 10% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ που πωλήθηκε ανήκε στην «καλή» Αγροτική Τράπεζα και περιήλθε μαζί της στην Τράπεζα Πειραιώς το 2012. Η εταιρεία, πάντως, πραγματοποίησε γενική συνέλευση στις 30 Απριλίου στην οποία ελήφθη μια σειρά από αποφάσεις:

• Εγκρίθηκε μέρισμα 0,36 ευρώ ανά μετοχή. Το συνολικό ποσό μερίσματος που θα διανεμηθεί στους μετόχους ανέρχεται σε 40.470.000 ευρώ, ενώ η πληρωμή του μερίσματος θα πραγματοποιηθεί τη 13η Μαΐου.

• Εγκρίθηκαν οι οικονομικές καταστάσεις της χρήσης του έτους 2013, η έκθεση ελέγχου των ορκωτών λογιστών κ.λπ. Επίσης, οι αμοιβές και αποζημιώσεις του προέδρου, των μελών διοικητικού συμβουλίου και των μελών της Eπιτροπής Ελέγχου για το έτος 2013. Επίσης προεγκρίθηκαν οι αντίστοιχες για το χρονικό διάστημα μέχρι 30 Ιουνίου 2015.

Στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ κ. Αντώνης Βαρθολομαίος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις μετόχων ανέφερε ότι η εταιρεία κατέχει περίπου 260-270 εκατ. ευρώ αποθεματικό, χωρίς να οφείλει στις τράπεζες. Επισήμανε ότι η διοίκηση της εταιρείας αναμένει το προτεινόμενο επενδυτικό και στρατηγικό σχέδιο από τη Γενική Τράπεζα, «με βάση το οποίο θα προκύψει αν και πόσα κεφάλαια θα περισσέψουν». «Για πρώτη φορά η ΕΥΔΑΠ μπορεί να σχεδιάσει ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα και να δημιουργήσει το μέλλον της μέσα από ένα ρεαλιστικό σχέδιο. Ανεξάρτητα από το αν και πόσα κεφάλαιο θα επιστραφούν στους μετόχους, το μόνο βέβαιο είναι ότι η εταιρεία θα ωφεληθεί» προσέθεσε.

Ερωτώμενος σχετικά με τα έσοδα και την τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας, ο κ. Βαρθολομαίος ανέφερε ότι τους τελευταίους 6 μήνες η εταιρεία ασκεί αυστηρή πολιτική εισπράξεων «χρησιμοποιώντας όλα τα δυνατά περιθώρια πίεσης και μη υπολογίζοντας κανενός είδους επιρροή». Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι «το θέμα των μεγάλων ανείσπρακτων απαιτήσεων δεν θα δημιουργηθεί ξανά στο μέλλον». Πάντως, ο κ. Βαρθολομαίος αρνήθηκε να σχολιάσει όσα αφορούν την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.

Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης, πάντως, βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Σύμφωνα με πηγές του ΤΑΙΠΕΔ, προτεραιότητα έχει η ΕΥΑΘ: μάλιστα το σχέδιο σύμβασης παραχώρησης, που συντάσσεται αυτή την εποχή, θα χρησιμοποιηθεί ως «πιλότος» και για την περίπτωση της ΕΥΔΑΠ, προσαρμοσμένο στα μεγέθη της. Η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του 61% της ΕΥΔΑΠ έχει τοποθετηθεί χρονικά στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή