Οι ροές διά θαλάσσης αυξήθηκαν κατακόρυφα

Οι ροές διά θαλάσσης αυξήθηκαν κατακόρυφα

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αριθμός των μεταναστών που εισέρχονται στην Ελλάδα διά θαλάσσης και αποβιβάζονται στη Μυτιλήνη, στη Χίο και στα άλλα νησιά έχει αυξηθεί κατακόρυφα από το καλοκαίρι του 2012, όταν κατασκευάστηκε ο φράχτης στον Εβρο και παράλληλα αυξήθηκε η φύλαξη στον συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο. Ηδη από την προαναγγελία και μόνο της κατασκευής του φράχτη, όπως επεσήμαιναν στην «Κ» το επίμαχο διάστημα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, βάρκες με μετανάστες επανεμφανίστηκαν στο Βόρειο Αιγαίο ύστερα από απουσία ετών. «Τα περάσματα του Εβρου ήταν περισσότερο εύκολα σε σχέση με το Βόρειο Αιγαίο. Μείωναν το κόστος για το πέρασμα των μεταναστών και αύξαναν το ποσοστό κέρδους των κυκλωμάτων» αναφέρει στέλεχος του Λιμενικού. Είναι εξάλλου κοινό μυστικό ότι στο διάστημα που εκατοντάδες άτομα περνούσαν καθημερινά πεζή τα σύνορα Τουρκίας – Ελλάδας (πριν από το 2012) με το όνειρο μιας καλύτερης ζωής στην Ευρώπη, η φύλαξη των συνόρων είχε φτάσει να σημαίνει μόνο την καταγραφή των ατόμων που έμπαιναν. Ο φράχτης στον Εβρο και παράλληλα η επιχείρηση φύλαξης των συνόρων μετέφερε αυτόματα το πρόβλημα ξανά στη θάλασσα.

«Το 2012 είχαμε 3.000 ανθρώπους οι οποίοι μπήκαν από το Ανατολικό Αιγαίο παρανόμως στην Ελλάδα, το 2013 ο αριθμός αυτός εκτοξεύτηκε στα 10.000 άτομα και η σημερινή κατάσταση δείχνει ότι έχουμε μία ροή περίπου 1.000 ατόμων τον μήνα. Αρα, αν διατηρηθεί αυτή η ροή, τουλάχιστον 12.000 άνθρωποι θα προσπαθήσουν να διέλθουν τα σύνορά μας φέτος. Η δική μας εκτίμηση είναι ότι όσο ηρεμούν οι θάλασσες και βελτιώνονται οι καιρικές συνθήκες, τόσο αυτή η ροή θα αυξάνεται» έχει παραδεχθεί σε ομιλία του ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτ. Βαρβιτσιώτης.

«Ξέρω ότι εδώ που έρχομαι δεν είναι ο παράδεισος, αλλά αυτό που αφήνω πίσω μου είναι σίγουρα η κόλαση. Υπάρχει πόλεμος, έχω χάσει φίλους και συγγενείς, φοβάμαι ότι θα σκοτωθώ εγώ και η οικογένειά μου αν επιστρέψουμε», λέει στην «Κ» ο Σαμίτ από τη Συρία. Ο ίδιος δηλώνει ότι παρά τις δυσκολίες και τους κινδύνους που είχε το ταξίδι του «στην Ευρώπη», θα εξαντλούσε κάθε προσπάθεια για να μεταναστεύσει στη Γηραιά Ηπειρο.

Από τη Συρία

Είναι ενδεικτικό ότι το πρώτο τρίμηνο του 2014 οι 2.886 από τους συνολικά 9.492 μετανάστες που συνελήφθησαν στην Ελλάδα κατάγονται από τη Συρία. Αυτό έρχεται σε αντίθεση -για παράδειγμα- με το 2007, μια χρονιά με πολύ μεγάλες μεταναστευτικές ροές. Τότε, από τους συνολικά 112.364 μετανάστες που μπήκαν παράνομα στη χώρα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μόλις 234 κατάγονταν από τη Συρία. Στην περίπτωση που η κατάσταση στη χώρα δεν ομαλοποιηθεί, το κύμα μεταναστών από τη συγκεκριμένη χώρα αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα. «Υπάρχουν περίπου δύο εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες που παραμένουν σε στρατόπεδα προσφύγων κοντά στη χώρα τους και περιμένουν να γυρίσουν όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Εάν δεν ομαλοποιηθεί σύντομα, οι ροές αναμένεται να αυξηθούν κατακόρυφα» εκτιμά ο Δανιήλ Εσδράς, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στην Ελλάδα.

Εθνικότητες

Το α΄ τρίμηνο του 2014, οι περισσότεροι μετανάστες που συνελήφθησαν χωρίς χαρτιά στην Ελλάδα ήταν Αλβανοί (3.000), ακολουθούν οι Σύροι (2.886), οι Αφγανοί, (927), οι Πακιστανοί (807), οι Σομαλοί (461) κ.ά. Πολλοί από αυτούς έρχονται στην Ελλάδα μέσα από δουλεμπορικά κυκλώματα στα οποία εμπλέκονται Τούρκοι, Ελληνες και άτομα των χωρών καταγωγής. Οι συλλήψεις διακινητών δεν φαίνεται να πτοούν τα κυκλώματα. Το πολύ προσοδοφόρο εμπόριο της ελπίδας δεν φαίνεται να έχει πληγεί στο ελάχιστο τα τελευταία χρόνια, παρά εφευρίσκει διαρκώς νέους τρόπους διακίνησης ανθρώπων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή