Εικαστική, σύγχρονη τριλογία στην Κολιάτσου

Εικαστική, σύγχρονη τριλογία στην Κολιάτσου

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλοί Αθηναίοι, ιδίως όσοι μένουν ή σχετίζονται με κάποιον τρόπο με το κέντρο, αποφεύγουν να το χαρακτηρίζουν «υποβαθμισμένο». Ετσι και ο αρχιτέκτονας Τζανέτος Κανελλόπουλος, ιδιοκτήτης ενός κτιρίου στην οδό Κέας, στην πλατεία Κολιάτσου, χαρακτηρίζει την περιοχή «παραμελημένη». Η Κολιάτσου, στο τόξο των περιοχών του κέντρου, με σοβαρά προβλήματα τα τελευταία χρόνια, δέχεται ως ενοικιαστές κυρίως αλλοδαπούς. Ακόμα και όσον αφορά τους επαγγελματικούς χώρους. Το ακίνητο στην οδό Κέας, για παράδειγμα, μέχρι πριν από λίγο καιρό φιλοξενούσε στο ισόγειο ένα call center, δηλαδή κατάστημα που χρησιμοποιούν οι μετανάστες για να τηλεφωνούν στις πατρίδες τους. Υπήρξαν διάφορα προβλήματα, μας λέει ο κ. Κανελλόπουλος, με κύριο τις πληρωμές. Το κατάστημα έκλεισε και το κτίριο έμεινε σε αχρηστία μέχρι χθες.

Σήμερα κάτι έχει αλλάξει. Ο χώρος στην οδό Κέας 9 έχει μετατραπεί σε χώρο πολιτισμού και φιλοξενεί μια πρωτοποριακή, για τα ελληνικά δεδομένα, έκθεση σύγχρονης τέχνης. Το Private View είναι μια «εικαστική τριλογία», πρόκειται δηλαδή για τρεις εκθέσεις σε μία. Μια συνεπιμέλεια της έκθεσης με τη σφραγίδα της εικαστικής πλατφόρμας artAZ. Εκτός από την Αλεξάνδρα Κολλάρου, «ψυχή» της artAZ, τις άλλες δύο ενότητες της έκθεσης επιμελούνται οι Sarah Ettlinger και Χρήστος Τόλης. Οι ενότητες είναι χωρισμένες στα τρία επίπεδα του χώρου, τα εγκαίνια έγιναν χθες και αναμένεται να είναι ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Παρουσιάζει έργα παραστατικής και αφηρημένης ζωγραφικής, urban & street art, γλυπτά, σχέδια, φωτογραφίες, βίντεο, εγκαταστάσεις, τοιχογραφίες, ακόμη και ηχητική τέχνη (sound art).

«Δεν επιχειρήσαμε να δείξουμε έργα που ταιριάζουν μεταξύ τους αρμονικά αλλά περισσότερο να δημιουργήσουμε ένα δυναμικό αποτέλεσμα αναδεικνύοντας την αρμονία που προκύπτει μέσα από τη διαφορετικότητα. Οι καλλιτέχνες επελέγησαν βάσει των αντικειμενικών δυνατοτήτων τους και όχι λόγω συγκεκριμένων “περγαμηνών” ή επειδή εξυπηρετούσαν την επιμέλεια. Εχουν διαφορετικά υπόβαθρα, εκφράζουν διαφορετικούς χώρους και εικαστικές σχολές, δεν συνδέονται μεταξύ τους με κάποιον προφανή τρόπο, εκτός από το γεγονός ότι δημιουργούν στην Ελλάδα και είναι πολύ καλοί στη δουλειά τους. Εχουν τη δυνατότητα να φτιάχνουν επίκαιρα έργα, έργα που εκφράζουν με οπτική παρρησία το διεθνές συλλογικό τώρα», μας λέει η Αλεξάνδρα Κολλάρου.

Το artAZ, «πνευματικό παιδί» της Κολλάρου, επικεντρώνεται στην προώθηση της ελληνικής τέχνης στο εξωτερικό, δημιουργώντας συνθήκες μέσα από τις οποίες οι καλλιτέχνες μας παρουσιάζονται ισότιμα με τους διεθνείς συναδέλφους τους. Εστιάζει περισσότερο στην urban και street art και έχει συμμετάσχει σε σημαντικά διεθνή εικαστικά γεγονότα, όπως το Moniker Art Fair στο Λονδίνο.

Στην Ελλάδα είναι περισσότερο γνωστή από τη διοργάνωση της «Εκπληξης», κατά την οποία περίπου 300 έργα τέχνης πωλούνται σε συμβολική τιμή προκειμένου να ενισχυθεί οικονομικά το πρόγραμμα αστέγων της ΜΚΟ «Κλίμακα». Τηρώντας σειρά προτεραιότητας, οι επισκέπτες της «Εκπληξης» μπορούν να αποκτήσουν έργο καταξιωμένου ή ανερχόμενου ζωγράφου, την ταυτότητα του οποίου θα μάθουν μόνο μετά την αγορά καθώς η υπογραφή βρίσκεται στο πίσω μέρος του έργου.

«Κάνουμε ένα πείραμα»

Το Private View εκθέτει τα έργα 30 καλλιτεχνών, Ελλήνων και ξένων, που δημιουργούν στην Ελλάδα. Η έκθεση θα μπορούσε να θεωρηθεί αποτύπωση της εγχώριας παραγωγής στα σύγχρονα καλλιτεχνικά ρεύματα «πόλης» για την Ελλάδα. «Καταγράφουμε το εικαστικό τώρα, δίνουμε έμφαση στη σημασία της συλλογικής δουλειάς και του κοινού οράματος, θέλουμε να φέρουμε το πολιτιστικό προϊόν κοντά σε όσο περισσότερο κόσμο γίνεται, προσπαθούμε να απλοποιήσουμε τη σχέση του ατόμου με την τέχνη και, χτίζοντας ανεξάρτητα, βάζουμε τον πήχυ όσο πιο ψηλά μπορούμε. Κάνουμε ένα πείραμα και περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα», συμπληρώνει η Αλεξάνδρα Κολλάρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή