«Το άσυλο, η μόνη λύση για Σύρους»

«Το άσυλο, η μόνη λύση για Σύρους»

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τέλμα φαίνεται να οδηγούνται οι διαπραγματεύσεις της πολιτείας με τους Σύρους απεργούς που έχουν κατασκηνώσει στο Σύνταγμα ζητώντας να τους παρασχεθεί η δυνατότητα να φύγουν από την Ελλάδα προς τη Βόρεια Ευρώπη χωρίς να πάρουν πολιτικό άσυλο. Χθες, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Αγγελος Συρίγος, είχε μία ακόμη συνάντηση με τους απεργούς -ορισμένοι από τους οποίους πραγματοποιούν απεργία πείνας- κατά την οποία επανέλαβε ότι ο μόνος τρόπος για να ταξιδέψουν νόμιμα μέσα στην Ε.Ε. είναι η διαδικασία του ασύλου. Ωστόσο οι Σύροι δεν φαίνεται να πείθονται, καθώς κάτι τέτοιο τους στερεί τη δυνατότητα να ζητήσουν άσυλο στις χώρες στις οποίες θέλουν τελικά να μεταβούν.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που έκανε χθες, ο κ. Συρίγος επανέλαβε την άποψη που είχε εκφράσει και λίγες ημέρες νωρίτερα, πως οι Σύροι φαίνεται να καθοδηγούνται από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις οι οποίες εκμεταλλεύονται τον πόνο τους για να πετύχουν τα δικά τους πολιτικά οφέλη. Μάλιστα, μιλώντας στην «Κ», ανέφερε ότι οι οργανώσεις που προσπαθούν να καθοδηγήσουν τους Σύρους της πλατείας Συντάγματος είναι οι ίδιες με εκείνες που είχαν οδηγήσει και στα γεγονότα της κατάληψης της Νομικής και της Υπατίας. Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί ότι η πολιτεία δεν θα δεχθεί να συνεχιστεί για πολύ καιρό η απεργία στο Σύνταγμα. «Σεβόμενοι την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, τους είπαμε ότι θα πρέπει σύντομα να πάρουν αποφάσεις. Δεν τους είπαμε να φύγουν τώρα, αλλά διευκρινίσαμε ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολλές ημέρες ακόμη».

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Συρίγου, η Ελλάδα είναι κατ’ ουσίαν μόνη της όσον αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού κύματος καθώς «δεν υπάρχει πρόθεση από τις χώρες του Βορρά να πάρουν αυτούς τους ανθρώπους. Πρόθεσή μας είναι να θέσουμε το θέμα, όμως θα πρέπει να περιμένουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε την οξύτατη αντίδρασή τους». Μέχρι αργά χθες το βράδυ, ο κ. Συρίγος είχε συνομιλίες με τους πρόσφυγες στο Σύνταγμα σε μια προσπάθεια να τους πείσει να σταματήσουν την απεργία πείνας.

Ακόμα, ο γενικός γραμματέας διέψευσε ότι Σύροι πρόσφυγες έχουν μεταβεί από την Ιεράπετρα στην Αθήνα. Πρόκειται για 330, από τους οποίους 119 σε οικογένειες, 185 μόνοι άντρες ή γυναίκες και 26 ανήλικοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή