Νέα διάσωση μεταναστών στη Σάμο

Νέα διάσωση μεταναστών στη Σάμο

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που οι λιμενικές αρχές προσπαθούν να διαλευκάνουν τις ακριβείς συνθήκες του τραγικού ναυαγίου που στοίχισε τη ζωή σε 22 μετανάστες προχθές στη Σάμο, και άλλα σκάφη με μετανάστες φτάνουν στις ακτές του Βορείου Αιγαίου. Χθες 24 άτομα που επέβαιναν σε φουσκωτή βάρκα εντοπίστηκαν από περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, ενώ βρίσκονταν εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων κοντά στη Σάμο. Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, οι επιβαίνοντες έσκισαν τη βάρκα τους μόλις είδαν τους λιμενικούς, με αποτέλεσμα να βρεθούν στη θάλασσα. Οι μετανάστες περισυνελέγησαν από το ελληνικό σκάφος, ακολούθησε επικοινωνία των λιμενικών με τις τουρκικές αρχές, και στη συνέχεια, στο πλαίσιο των συμφωνιών που είναι σε ισχύ, οι μετανάστες επιβιβάστηκαν σε τουρκική ακταιωρό προκειμένου να επιστρέψουν στη γειτονική χώρα.

Την ίδια στιγμή, ακόμα 16 άτομα εντοπίστηκαν από το Λιμενικό στη νήσο Παναγιά Οινουσσών και από εκεί μεταφέρθηκαν στη Χίο προκειμένου να υποβληθούν σε εξετάσεις και να κινηθούν σε βάρος τους οι προβλεπόμενες κυρώσεις για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Ταυτόχρονα συνεχίστηκαν χθες οι έρευνες προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν θύματα του προχθεσινού ναυαγίου καθώς, σύμφωνα με μαρτυρίες διασωθέντων, ο αριθμός των επιβαινόντων ήταν μεγαλύτερος από τα άτομα που έχουν ήδη εντοπιστεί, ζωντανά ή νεκρά. Μέχρι αργά χθες το βράδυ, πάντως, ο αριθμός των θυμάτων παρέμενε στους 22. Για τις έρευνες έχει ενημερωθεί εισαγγελέας, ενώ οι διωκτικές αρχές πραγματοποιούν προανάκριση προκειμένου, μεταξύ άλλων, να διαπιστωθεί αν ανάμεσα στους 36 διασωθέντες υπάρχουν και μέλη του κυκλώματος διακινητών. Οπως αναφέρουν πηγές του Λιμενικού, κάτι τέτοιο είναι αρκετά συνηθισμένο. Οι διακινητές συνήθως δεν έχουν διασύνδεση με το υπόλοιπο κύκλωμα και στρατολογούνται υπό το δέλεαρ εύκολου και γρήγορου κέρδους λίγο καιρό προτού ταξιδέψουν και οι ίδιοι. Θεωρούνται «αναλώσιμοι» από τα δίκτυα δουλεμπορίου, χωρίς προσβάσεις στα υπόλοιπα μέλη των κυκλωμάτων, άρα όχι ιδιαίτερα χρήσιμοι στις Αρχές στην προσπάθεια εξάρθρωσής τους.

Στελέχη των εμπλεκόμενων υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Ναυτιλίας εκτιμούν ότι οι έντονες μεταναστευτικές ροές αναμένεται να αυξηθούν το επόμενο διάστημα. Στελέχη του Λιμενικού που υπηρετούν στο Βόρειο Αιγαίου και μίλησαν στην «Κ», θεωρούν, με βάση τις πληροφορίες που συγκεντρώνουν, ότι θα ακολουθήσει δύσκολο καλοκαίρι όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα.

Σύροι πρόσφυγες

Παράλληλα, «ωρολογιακή βόμβα» όσον αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα θεωρείται η σημερινή κατάσταση στη Συρία, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες παραμένουν οριακά σε χώρους συγκέντρωσης μεταναστών κοντά στα σύνορα της χώρας τους. Καλά πληροφορημένες πηγές εκφράζουν την ανησυχία τους κατά πόσο η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σε παλιότερες κρίσεις, όταν ο αριθμός των μεταναστών που έφταναν ήταν πολύ μεγάλος, οι δομές υποδοχής και φιλοξενίας «γονάτιζαν». Παρά το γεγονός ότι το μεταναστευτικό θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που έχει να διαχειριστεί η Ε.Ε. και η Ελλάδα, δεν φαίνεται να έχουν δημιουργηθεί ακόμα οι απαραίτητες υποδομές, πολλές από τις οποίες λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό χάρη στην υπερπροσπάθεια των στελεχών τους και σε εθελοντική προσφορά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή