EUandI, ένα συμβουλευτικό εργαλείο ψήφου στο Διαδίκτυο

EUandI, ένα συμβουλευτικό εργαλείο ψήφου στο Διαδίκτυο

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αληθινή πρόθεση ψήφου μας στις Ευρωεκλογές ανιχνεύει μεταξύ άλλων ο σύμβουλος ψήφου EUandI, που διατίθεται δωρεάν στο Διαδίκτυο ήδη από τον Απρίλιο (euandi.eu). Το εν λόγω Συμβουλευτικό Εργαλείο Ψήφου (Voting Advice Application – VAA), που σχεδιάστηκε από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας σε συνεργασία με το Berkman Center for Internet and Society του Πανεπιστημίου Harvard και ως ιδέα υιοθετήθηκε από τη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, είναι μια ιστοσελίδα που καταγράφει το προφίλ των κομμάτων ενόψει των ευρωεκλογών του 2014. Οι χρήστες καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα που ηχούν επίκαιρα εν Ελλάδι, όπως η αξία του ευρώ, τα δικαιώματα των μεταναστών, η αναδιανομή του πλούτου εντός Ε.Ε., αλλά και το δικαίωμα αρνησικυρίας (veto) κ.ά. Οι ενδιαφερόμενοι εκφράζουν την άποψή τους, αξιοποιώντας την κλίμακα από το «συμφωνώ απόλυτα» έως το «διαφωνώ απόλυτα», επί 28 πολιτικών θέσεων, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα σύγχρονων πολιτικών ζητημάτων και αξιών της ευρωπαϊκής ενοποίησης και δύο που άπτονται εθνικών θεμάτων του κάθε κράτους, και λαμβάνουν αποτελέσματα της προτίμησής τους με ποσοστά βάσει του βαθμού σύγκλισης των απαντήσεών τους με τις θέσεις των κομμάτων.

«Moιραία, έπρεπε να επιλέξουμε κάποιο ερώτημα σχετικό με την κρίση», σχολιάζει η δρ Σοφία Βασιλοπούλου, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο York και συντονίστρια της ελληνικής ομάδας, μαζί με τη δρα Γεωργία Μαυροδή από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο. Εξ ου και οι δύο τελευταίες ερωτήσεις αφορούν την εφαρμογή του Μνημονίου και τη διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

Σύγκριση απαντήσεων

«Η διαφορά του εν λόγω εργαλείου -που διατίθεται σε 24 γλώσσες, περιέχει το προφίλ περισσότερων από 250 πολιτικών κομμάτων και απευθύνεται σε όλους τους πολίτες της 28μελούς Ε.Ε.- με άλλα παρόμοια είναι ότι δίνουμε τη δυνατότητα στους χρήστες να συγκρίνουν τις απαντήσεις τους τόσο με τις θέσεις των πολιτικών κομμάτων όσο και με εκείνες άλλων πολιτών, σε τοπικό, εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο». Ετσι, μέρα με τη μέρα διαμορφώνεται ένας νέος διαδραστικός χάρτης με τις εν εξελίξει ιδεολογικές τάσεις, «η πολιτική μου Ευρώπη». Στόχος του EUandI είναι να γίνει ένα μέσο μέτρησης της κοινής γνώμης της Ευρώπης, καθώς θα λειτουργεί και μετά τις εκλογές.

Από Παρασκευή και για όλο το Σαββατοκύριακο, το Ευρωκοινοβούλιο ανοίγει τις πόρτες του σε νέους Ευρωπαίους, που θα συνδιαλεχθούν με αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις. Στο European Youth Event θα συμμετάσχουν 6.000 νέοι, μεταξύ των οποίων και 40 Ελληνες φοιτητές που θα παρουσιάσουν το πρόγραμμα «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Επιχειρηματικότητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή