Αύξηση των ποσοστών της ΔΑΠ, κερδισμένη και η ΠΚΣ

Αύξηση των ποσοστών της ΔΑΠ, κερδισμένη και η ΠΚΣ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την 28η στη σειρά νίκη πέτυχε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στις φετινές φοιτητικές εκλογές. Βέβαια, καθώς η δυναμική της παράταξης είναι εδραιωμένη, σημαντικό είναι ότι φέτος -εν μέσω και της προεκλογικής περιόδου για τις ευρωεκλογές- η ΔΑΠ παρουσιάζεται να έχει αυξήσει το ποσοστό της. «Πρόκειται για πολύ σημαντικό αποτέλεσμα, το οποίο αποτελεί μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος γιατί το αποτέλεσμα δείχνει ότι η γενική πορεία των νέων, η στάση των νέων, είναι προς την ανάπτυξη, τις ίσες ευκαιρίες για όλους και τις μεταρρυθμίσεις» τόνισε ο Αντ. Σαμαράς, που επισκέφθηκε χθες τα γραφεία της ΟΝΝΕΔ. «Δεν είναι κυρίαρχη τάση η μιζέρια και τα τριτοκοσμικά ΑΕΙ, που εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ» πρόσθεσε.

Κερδισμένη είναι και η Πανσπουδαστική (ΠΚΣ) του ΚΚΕ, ενώ στον αντίποδα χαμένες είναι η ΠΑΣΠ και η ΑΡΕΝ του ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, τις εκλογές στιγμάτισε το νέο χαμηλό ρεκόρ συμμετοχής. Σύμφωνα με τη ΔΑΠ ψήφισαν 93.122 φοιτητές, δηλαδή το 46,5% των ενεργών φοιτητών σε ΑΕΙ/ΤΕΙ. Πέρυσι, συμμετείχε το 50%, περίπου 100.000 φοιτητές. Ειδικότερα, από τα διαφορετικά (όπως κάθε χρονιά) αποτελέσματα των φοιτητικών παρατάξεων προκύπτουν τα εξής στα ΑΕΙ:

• Η ΔΑΠ δίνει στον εαυτό της 43,06%, λίγο πάνω από πέρυσι. Η ΠΚΣ δίνει τη ΔΑΠ στα ίδια επίπεδα με πέρυσι (35,99% φέτος – 36,65% πέρυσι). «Οι φοιτητές είπαν ένα μεγάλο “ναι” στις απαραίτητες πρωτοβουλίες για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή ανώτατη εκπαίδευση» δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης.

• Κατά περίπου τρεις εκατοστιαίες μονάδες βελτιώθηκε το ποσοστό της ΠΚΣ, που πέρασε στη δεύτερη θέση. Η ίδια δίνει στον εαυτό της 18,7% (από 16,09%) και η ΔΑΠ της δίνει 16,96%. «Το αποτέλεσμα στέλνει μήνυμα μάχης και αισιοδοξίας» δήλωσε ο γραμματέας της ΚΝΕ Θοδωρής Χιώνης.

• Η ΠΑΣΠ υποχώρησε στην τρίτη θέση με ποσοστό λίγο πάνω από 14% (14,09% από τη ΔΑΠ, 14,55% από την ΠΚΣ), χάνοντας τρεις μονάδες. Η ΠΑΣΠ δεν εξέδωσε αποτελέσματα, ενώ επλήγη από το ότι δεν έγινε, λόγω επεισοδίων, καταμέτρηση στο ΟΠΑ όπου η παράταξη είναι ισχυρή.

• Ανοδο είχε η ΕΑΑΚ της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Σύμφωνα με τη ΔΑΠ, πήρε 12,15%, και την ΠΚΣ 13,09% (12,75% πέρυσι). Η ΕΑΑΚ έδωσε στον εαυτό της 14,99% από 13,83%.

• Τελευταία και με πτώση ποσοστού είναι η ΑΡΕΝ. Η ΠΚΣ της έδωσε 6,26% (6,42% πέρυσι), η ΔΑΠ 5,49%. Πάντως, η ΑΡΕΝ επιχείρησε να καρπωθεί εντυπώσεις από την άνοδο της ΕΑΑΚ κάνοντας λόγο για ενίσχυση των δυνάμεων της Αριστεράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή