Η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτ. Βαλκανίων

Η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτ. Βαλκανίων

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δέσμευση της Ε.Ε. για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτ. Βαλκανίων επιβεβαίωσε η υπουργική διάσκεψη της Ε.Ε. και των χωρών των Δυτ. Βαλκανίων, την οποία διοργάνωσε η ελληνική προεδρία στη Θεσ/νίκη. «Θυμηθήκαμε, γιορτάσαμε και αναζωογονήσαμε την “Ατζέντα Θεσσαλονίκη 2014”, που ήταν ένα από τα βασικά πολιτικά επιτεύγματα της προηγούμενης προεδρίας», δήλωσε ο προεδρεύων της Διάσκεψης Ευ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι έχει «πολύ μεγάλη σημασία το γεγονός ότι μετά την κρίση επιβεβαιώνουμε τις δεσμεύσεις μας για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτ. Βαλκανίων».

Η διάσκεψη εστίασε στη διασυνδεσιμότητα των τομέων των μεταφορών και ενέργειας. Παρουσιάστηκε η τρέχουσα κατάσταση στους τομείς των μεταφορών και υπήρξε μια λεπτομερής ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις ανάγκες του τομέα. Η Κομισιόν επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να χρησιμοποιήσει έως και 1 δισ. από τον νέο Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας για επενδύσεις σε υποδομές στα Δυτ. Βαλκάνια για το 2014-2020. Οπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, ως στόχος τέθηκε η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 10 δισ. για τις κύριες προτεραιότητες των δικαιούχων χωρών. Μεταξύ των έργων που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν, ο αυτοκινητόδρομος και ο σιδηροδρομικός Διάδρομος 10 από το Ζάγκρεμπ έως την Αθήνα, η σιδηροδρομική σύνδεση του Ευξ. Πόντου, από το Μπουργκάς και τη Βάρνα στον Αυλώνα και το Δυρράχιο, ο διαδριατικός αγωγός ΤΑΡ, ο αγωγός Ιονίου-Αδριατικής από την Αλβανία έως την Κροατία. Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι στη διάσκεψη επιβεβαιώθηκε και η ιδέα του Κεντρικού Διαδρόμου, από το Αιγαίο στη Βαλτική και αναδείχθηκε η σημασία του τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT