«Ναι» στο Μεσοπρόθεσμο

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις ψήφους των βουλευτών της δικομματικής κυβερνώσας πλειοψηφίας (150 υπέρ, 119 κατά, επί 269 παρόντων βουλευτών) εγκρίθηκε χθες το απόγευμα στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018. Οπως ήταν αναμενόμενο, αρνητικές εκπλήξεις στην ψηφοφορία δεν υπήρξαν. Οι τέσσερις απόντες, οι κ. Κ. Κόλλιας, Δημ. Σαμπαζιώτης. Αλ. Κοντός από τη Ν.Δ. και Αντζελα Γκερέκου από το ΠΑΣΟΚ, ήταν «δικαιολογημένοι». Απαντες οι υπόλοιποι, συμπεριλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, υπερψήφισαν. Στις θετικές ψήφους πρόσθεσαν τις δικές τους οι ανεξάρτητοι βουλευτές Αν. Λοβέρδος και Χρ. Αηδόνης, εξέλιξη η οποία σχολιάστηκε θετικά από το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Της χθεσινής δεύτερης ημέρας της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, η οποία σημαδεύτηκε και πάλι από το έντονα πολωμένο κλίμα ενόψει και της δίπολης εκλογικής αναμέτρησης, κεντρικό χαρακτηριστικό ήταν οι αναφορές στο όραμα για τη νέα Ελλάδα, με αφορμή τα όσα σχετικά παρουσίασε ο πρωθυπουργός κατά την παρουσίαση των προτάσεων της Ν.Δ. για την αναθεώρηση του Συντάγματος ως σχέδιο για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση.

Ενδεικτικό είναι ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην τοποθέτησή του, κάνοντας πολλές φορές χρήση της συγκεκριμένης ορολογίας, έδωσε έμφαση στο να παρουσιάσει εαυτόν και τον ΣΥΡΙΖΑ ως αξιόπιστους παράγοντες διαμόρφωσης αυτής της Νέας Ελλάδας. Αφού υποστήριξε ότι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ είναι εκφραστές του παλαιού που χρεοκόπησε τη χώρα, τόνισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι που θα χτίσει τη νέα Ελλάδα μαζί με τον λαό. Μια Ελλάδα δικαιοσύνης, δημοκρατίας και προκοπής, υπερήφανη και ανεξάρτητη. Η νέα Ελλάδα θα είναι χώρα του πολιτισμού. Δεν θα μπορούν να κυβερνούν πρωθυπουργικοί φίλοι, οι διάφοροι Μπαλτάκοι να καθορίζουν την πολιτική ζωή μαζί με τους νεοναζί». Παράλληλα, υποστήριξε ότι «το Μεσοπρόθεσμο είναι μόνο ο πρόλογος των όσων θα ακολουθήσουν, αν η κυβέρνηση περάσει τον κάβο των ευρωεκλογών» για να προσθέσει: «Το Μεσοπρόθεσμο, συνταγή θανάτου, αποτελεί μονιμοποίηση Μνημονίων, περικοπές δαπανών, αυξήσεις φόρων, μειώσεις μισθών και συντάξεων, ιδιωτικοποίηση των πάντων με αδιαφανείς διαδικασίες».

Σε υψηλούς τόνους, και αφού υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών επιλογών, απάντησε ο υπουργός Οικονομικών: «Ποια, ακριβώς, είναι η “Νέα Ελλάδα” που λέτε ότι θα φτιάξετε; Είναι η Ελλάδα των ειδικών δικαστηρίων ή με τις κρεμάλες, για τα οποία μιλούν οι βουλευτές σας; Είναι η “Νέα Ελλάδα” της δραχμής και της μονομερούς χρεοκοπίας; Ξέρετε ότι κάνετε κακό στη χώρα. Οσα είπατε και λέτε, λυπάμαι που το λέω, αλλά μόνο ως ανέκδοτο το εκλαμβάνουμε», υπογράμμισε ο κ. Γ. Στουρνάρας.

Επικριτικοί έναντι της κυβερνητικής πολιτικής ήταν στις ομιλίες τους και οι αρχηγοί των άλλων κοινοβουλευτικών ομάδων της αντιπολίτευσης. Για «ιστορία αποτυχίας και όχι success story» έκανε λόγο ο κ. Π. Καμμένος. Νωρίτερα, ο κ. Φ. Κουβέλης υπογράμμιζε ότι είναι αναγκαίο να αλλάξουν οι εφαρμοζόμενες πολιτικές, καθώς και να διεκδικηθεί μια νέα συμφωνία με τους εταίρους-δανειστές. Η κ. Αλέκα Παπαρήγα, υιοθετώντας κριτική στάση έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε πως η προσωποποίηση της πολιτικής αντιπαράθεσης σε διλήμματα όπως «Σαμαράς ή Τσίπρας» είναι κάτι το οποίο «βολεύει: αλλάζεις τα πρόσωπα, καλλιεργείται η αντίληψη ότι αυτή είναι η σωτηρία και ο λαός μένει εγκλωβισμένος ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη».

Νωρίτερα, σε παρέμβασή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι στις όποιες δεσμεύσεις εμφανίζεται να λαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει αξιοπιστία, δεδομένου ότι «όλες οι έως τώρα κινδυνολογικές προβλέψεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν διαψευστεί».

Παναγούλης: Είμαι «τρομοκράτης»

Η τρομοκρατία από χθες και με πρωτοβουλία του κ. Στ. Παναγούλη αποτελεί σημείο αναφοράς μιας νέας σφοδρής σύγκρουσης ανάμεσα στην αξιωματική αντιπολίτευση και την κυβέρνηση. «Εχετε απέναντί σας έναν τρομοκράτη», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού. «Ναι, εγώ που ήμουν φυλακή επί χούντας, είμαι τρομοκράτης, κύριε Σαμαρά. Και θα σας τρομοκρατήσω όσο μπορώ. Καθημερινά», είπε και συμπλήρωσε: «Αυτοί που έβαλαν τις υπογραφές τους στα Μνημόνια και τα Μεσοπρόθεσμα θα καθίσουν στο σκαμνί του ειδικού δικαστηρίου».

Την τοποθέτηση του κ. Παναγούλη απέφυγε να αποδοκιμάσει ο κ. Αλ. Τσίπρας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη συνέντευξή του στον διαδικτυακό τόπο thetoc, ανέφερε ότι ο κ. Παναγούλης «εκφράζεται με υπερβολικό τρόπο» και πρόσθεσε ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως θα απολογηθούν στη Δικαιοσύνη όσοι έχουν κάνει ζημιά στο Δημόσιο. Εντονη ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης: «Εάν ο κ. Τσίπρας δεν αποπέμψει άμεσα τον κατά δήλωσή του “τρομοκράτη” κ. Παναγούλη, τότε απλώς θα επιβεβαιώσει πως το μόνο ιδεολογικό οπλοστάσιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι απειλές για ειδικά δικαστήρια, κρεμάλες και λιντσαρίσματα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή