Τι προβλέπει το ρυθμιστικό για το γήπεδο της ΑΕΚ

Τι προβλέπει το ρυθμιστικό για το γήπεδο της ΑΕΚ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παραχώρηση τμημάτων πάρκων και αλσών… σε αθλητικά σωματεία για την κατασκευή γηπέδων προτείνει το αρμόδιο για την προστασία του περιβάλλοντος υπουργείο. Η ρύθμιση κατατέθηκε χθες στη Βουλή, από κοινού με τη ρύθμιση για το γήπεδο της ΑΕΚ, με την οποία «θυσιάζεται» έκταση 6 στρεμμάτων από το Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας.

Όλα αυτά σε σχέδιο νόμου για το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, αλλά θα ξεκινήσει να συζητάται μετά από δύο εβδομάδες, όταν ανοίξει και πάλι η Βουλή. 

Η επίμαχη ρύθμιση βρίσκεται στο άρθρο 81 του σχεδίου νόμου «Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας- Αττικής, Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης και άλλες διατάξεις». Με τη ρύθμιση το υπουργείο… επαναπαραχωρεί στην ΑΕΚ την έκταση που της είχε δοθεί το 1934 (αν και η παραχώρηση προφανώς εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ), αυξάνοντας την έκτασή της από τα 26,6 στα 29,1 στρέμματα. Στην έκταση αυτή διατάσσει άρση της αναδάσωσης… «λόγω εκπλήρωσης του σκοπού για τον οποίο διατέθηκε»! Ταυτόχρονα επανακαθορίζει το ρυμοτομικό σχέδιο και τις οικοδομικές γραμμές, προς διάθεση ακόμα 3 στρεμμάτων για τη δημιουργία πεζοδρόμου περιμετρικά του γηπέδου.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο ο απαχαρακτηρισμός δημόσιας δασικής έκτασης, όσο και η έγκριση με νόμο της τροποποίησης ρυμοτομικού σχεδίου ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα στη συνταγματικότητα της ρύθμισης, στο ενδεχόμενο προσφυγής στο ΣτΕ.

Κατά τα λοιπά η ρύθμιση καθορίζει τα βασικά μεγέθη του έργου  (ανώτατο ύψος κτιρίων 27 μέτρα, στεγάστρων 30 μέτρα, πυλώνων 40 μέτρα, ανώτατος συντελεστής δόμησης 1,2 και ποσοστό κάλυψης 60%) και τις χρήσεις γης. Ενώ ορίζει ότι θα δημιουργηθούν κατά παρέκκλιση από τη νομοθεσία 180 θέσεις στάθμευσης στο χώρο του γηπέδου και ακόμα 200 σε γειτονικό ακίνητο (με βάση τη νομοθεσία θα έπρεπε να έχει μια θέση ανά 15 θεατές, άρα για γήπεδο 30.000 θέσεων 2.000 θέσεις πάρκινγκ αντί 380 που δίνει η ρύθμιση).

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι το ΥΠΕΚΑ δεν αρκείται στην αφαίρεση τμήματος του άλσους της Νέας Φιλαδέλφειας, αλλά προτείνει… την επέκταση της πρακτικής αυτής και σε άλλα άλση ή πάρκα, εκτός δήμων Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης (αλλά όχι γενικά της Αττικής ή του νομού Θεσσαλονίκης). Όπως αναφέρει, «επιτρέπεται, επίσης, κατ΄ εξαίρεση, η παραχώρηση κατά χρήση τμήματος άλσους ή πάρκου στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ή σε εποπτευόμενα από αυτή νομικά πρόσωπα ή σε όσα έλκουν από αυτά δικαιώματα, καθώς και η αλλαγή χρήσης τμήματος άλσους ή πάρκου, το οποίο κρίνεται απολύτως αναγκαίο για τον εκσυγχρονισμό, βελτίωση, συμπλήρωση και ασφαλή λειτουργία νομίμως υφισταμένων ή για την ανέγερση νέων αθλητικών εγκαταστάσεων». Όπως περιγράφεται από το νομοθέτη, η ρύθμιση μπορεί να αφορά στον αποχαρακτηρισμό και την παραχώρηση (κατά χρήση) δημόσιων δασικών εκτάσεων απευθείας σε ΠΑΕ και αθλητικά σωματεία…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή