Η μεγάλη τέχνη τού να ξέρεις να… ακούς

Η μεγάλη τέχνη τού να ξέρεις να… ακούς

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είναι πολύ σημαντικό να ακούμε έναν άνθρωπο που βρίσκεται σε απόγνωση για να νιώσει ότι κατανοούμε τα προβλήματά του. Αλλωστε, αναλογισθείτε πόσες φορές μας έχει ακούσει κάποιος;», λέει στην «Κ» ο 37χρονος αστυνομικός Δ.Σ. από τον Βόλο, που έχει αντιμετωπίσει περιπτώσεις ανθρώπων που θέλουν να βάλουν τέλος στη ζωή τους ή ανθρώπων που κρατούν όμηρο κάποιο συγγενικό ή φιλικό τους πρόσωπο. Δίπλα του, ο 38χρονος Α.Π., αξιωματικός του Στρατού Ξηράς, προσθέτει την εμπειρία του από το επάγγελμά του.

«Οι στρατεύσιμοι δεν είναι ομοιογενές σώμα. Μεταξύ αυτών υπάρχουν, για παράδειγμα, χρήστες ναρκωτικών που έχουν ξεκινήσει στραβά τη ζωή τους, αλλά και νέοι με λαμπρές σπουδές, που ονειρεύονται καριέρα στο εξωτερικό. Η διαχείριση προσωπικού σε τέτοιες συνθήκες πίεσης είναι πολύ δύσκολη». Οι δύο τους μετέχουν στο πρόγραμμα Diploma In Negotiations (DIN)– Δίπλωμα στις Διαπραγματεύσεις του Οικονομικού Παν. Αθηνών.

Πρόσφατα, 44 φοιτητές του DIN από διάφορα μέρη της χώρας μετείχαν σε άσκηση διαπραγμάτευσης, δοκιμάζοντας όσα είχαν διδαχθεί στο πρόγραμμα. Η πλειοψηφία των φοιτητών είναι δικηγόροι και στελέχη επιχειρήσεων (από 30% κάθε ομάδα). Ακολουθούν οι αξιωματικοί Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας (15% κάθε ομάδα), στελέχη οργανισμών του Δημοσίου (10%), ενώ το 15% αποτελούν επαγγελματίες από διάφορους χώρους (μεσίτες, πωλητές, ασφαλιστές κ.ά.).

Και φυσικά, πολλοί νέοι απόφοιτοι ΑΕΙ. «Στην Ελλάδα οι διαφορές συνήθως λύνονται δικαστικά, με αποτέλεσμα να σπαταλώνται χρήματα και χρόνος σε υποθέσεις που λιμνάζουν, επηρεάζοντας τη ζωή των αντιδίκων. Καλύτερα να λύνονται με διαμεσολάβηση», είπε στην «Κ» η 24χρονη δικηγόρος από τη Ρόδο Ελλη Σταυριανάκη.

Οι φοιτητές του DIN αποκτούν τις αναγκαίες γνώσεις στις διαπραγματεύσεις για τη βελτίωση της ζωής τους –μιας και όλοι, ανεξαρτήτως επαγγέλματος, διαπραγματευόμαστε καθημερινά στην προσωπική μας ζωή– και για την επίλυση σύνθετων θεμάτων, όπως η εξωδικαστική διαμεσολάβηση, διαπραγματεύσεις συγχωνεύσεων – εξαγωγών, ναύλων κ.ά. «Δεν αντιγράφουμε κάποια διεθνή σχολή σκέψης, έχουμε αναπτύξει ένα μοντέλο διαπραγματευτικό με περισσότερες μεταβλητές για όλα τα σενάρια κατάληξης μιας διαπραγμάτευσης», τόνισε στην «Κ» ο Ανδρέας Νικολόπουλος, επιστημονικός υπεύθυνος του DIN και πρόεδρος του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΟΠΑ.

Το DIN προσφέρεται διά ζώσης και εξ αποστάσεως (27% των φοιτητών είναι από Αττική, 18% από νησί του Αιγαίου, 9% από Κρήτη, 6% από Θεσσαλονίκη, 2% από Κύπρο και 31% από την υπόλοιπη χώρα). «Τις διαλέξεις πραγματοποιούν –πλην των καθηγητών του ΟΠΑ– ειδήμονες από διαφόρους φορείς, όπως από την Αστυνομία, διπλωμάτες, καθηγητές δραματικής σχολής, ψυχολόγοι, εκπαιδευτές ρητορικής», συμπληρώνει ο μεταδιδακτορικός ερευνητής του ΟΠΑ Ηλίας Καπουτσής, συνεργάτης στο DIN. Παράλληλα, η ομάδα του DIN φιλοδοξεί να «εξαγάγει» το πρόγραμμα σε άλλες χώρες από το 2014-15.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή