Αλλάζει εκ βάθρων το μεταναστευτικό

Αλλάζει εκ βάθρων το μεταναστευτικό

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα παρ’ ολίγον τραγωδία απεφεύχθη χθες το πρωί με τη διάσωση 38 μεταναστών που εντοπίστηκαν από το Λιμενικό ανοιχτά της Λέσβου. Κατά τη διάρκεια της περισυλλογής τους, ο ένας από τους επιβαίνοντες έπεσε μέσα στη θάλασσα. Τα άτομα μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο Λιμεναρχείο Μυτιλήνης για τις περαιτέρω ενέργειες. Ακόμα 15 μετανάστες είχαν εντοπιστεί και διασωθεί στη νησίδα Νίμος κοντά στη Σύμη μία ημέρα νωρίτερα. Σχεδόν καθημερινά οι Λιμενικές Αρχές εντοπίζουν ένα ή και περισσότερα πλοιάρια με μετανάστες κοντά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Αυτό, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών των υπουργείων Ναυτιλίας και Δημόσιας Τάξης, αναμένεται να συνεχιστεί και να ενταθεί το επόμενο διάστημα εξαιτίας της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών, αλλά και της αύξησης μεταναστευτικών ροών από συγκεκριμένες χώρες.

Οι περιπολίες και η φύλαξη των συνόρων από στεριά και θάλασσα δεν φαίνεται να είναι επαρκείς ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στην ουσία του. Πηγές από τα δύο αρμόδια υπουργεία επισημαίνουν στην «Κ» ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να ληφθούν πολύ σημαντικά μέτρα που, όπως ελπίζουν, θα βοηθήσουν το χτυπηθεί το πρόβλημα στη ρίζα του. Ηδη από τον ερχόμενο Ιούνιο ομάδες ειδικά εκπαιδευμένων αστυνομικών της Ελλάδας σε συνεργασία με αστυνομικούς από τη Μ. Βρετανία θα δραστηριοποιούνται στις χώρες-εστίες των μεταναστών, προκειμένου να εντοπίζουν τον τρόπο που λειτουργούν τα δίκτυα των δουλεμπόρων, να συλλέγουν πληροφορίες και να συντονίζουν δράσεις για την αντιμετώπισή τους από τη ρίζα. Ακόμα, τις επόμενες ημέρες, ξεκινά μια σειρά από περιοριστικά μέτρα κατά των διπλωματικών ακολούθων του Πακιστάν προκειμένου η συγκεκριμένη χώρα να πιεστεί για να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της.

Παράλληλα, σε επίπεδο ευρωπαϊκού σχεδιασμού, αναμένεται να ξεκινήσει ενημερωτική καμπάνια προκειμένου οι κάτοικοι ορισμένων χωρών να γνωρίζουν τις ακριβείς συνθήκες που επικρατούν στην Ευρώπη και τους νομικούς περιορισμούς της μετανάστευσης. Είναι συχνό φαινόμενο, επισημαίνουν πηγές, μέλη δουλεμπορικών κυκλωμάτων να παρουσιάζουν τη «Δύση» ως παράδεισο στους εν δυνάμει μετανάστες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT