«Ηταν κάτι πολύ οργανωμένο», λένε οι περίοικοι στον Πειραιά

«Ηταν κάτι πολύ οργανωμένο», λένε οι περίοικοι στον Πειραιά

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ηρεμία που επικρατούσε χθες έξω από το συγκρότημα σχολείων στην οδό Τζαβέλλα στον Πειραιά δεν θύμιζε σε τίποτα ό,τι είχε προηγηθεί μία ημέρα νωρίτερα, όταν ο χώρος είχε χρησιμοποιηθεί ως εκλογικό κέντρο. Οπως περιγράφουν περίοικοι, ήδη από νωρίς έξω από το κέντρο είχαν συγκεντρωθεί άτομα που πλησίαζαν ψηφοφόρους προσπαθώντας να τους πείσουν να ψηφίσουν ένα συγκεκριμένο συνδυασμό. «Ηταν πολύ οργανωμένοι, κρατούσαν κόκκινα ντοσιέ στα οποία είχαν λίστες ψηφοφόρων», μας λέει άτομο που μένει ακριβώς απέναντι από το σχολείο. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, στο σημείο συγκεντρώθηκαν και οπαδοί του Ολυμπιακού που επέβαιναν σε μηχανές, που ηλέκτριζαν το κλίμα, ενώ λίγο μετά της έξι ακολούθησαν τα γνωστά επεισόδια. Οπως υποστηρίζουν στην «Κ» εκλογικοί αντιπρόσωποι και υποψήφιοι, ομάδες περίπου 10 ατόμων, με έναν επικεφαλής, υπήρχαν σε πολλά εκλογικά τμήματα που, δρώντας κατά παράβαση της εκλογικής νομοθεσίας, προσπαθούσαν να επηρεάσουν αναποφάσιστους ψηφοφόρους υπέρ του συνδυασμού του Γιάννη Μώραλη. Ανάμεσα στις ομάδες φαίνεται να υπήρχε επικοινωνία και συντονισμός τουλάχιστον σε μία περίπτωση –όπως καταγγέλλει υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος– όταν μετά τα επεισόδια ήρθαν «ενισχύσεις» από διπλανό σχολείο.

«Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση υπάρχουν τέτοιες συμπεριφορές από άτομα που πρόσκεινται σε συνδυασμούς ή μεμονωμένους υποψηφίους. Ωστόσο, αυτή τη φορά ήταν κάτι πολύ οργανωμένο, για το οποίο φαίνεται ότι έχουν δαπανηθεί πολλά χρήματα. Η προετοιμασία είχε ξεκινήσει πολύ καιρό με το να «πλευρίζονται» υποψήφιοι, εκπρόσωποι συλλόγων, άτομα με δύναμη στον Πειραιά», αναφέρει πολιτικός παράγοντας της περιοχής, «άνθρωπος του λιμανιού». Καταγγελίες αναφέρουν ακόμα για συσσίτια σε συγκεκριμένη εκκλησία με μοίρασμα ψηφοδελτίων, αλλά και κήρυγμα από άμβωνα υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου.

Η ιστορία και η ανθρωπογεωγραφία της περιοχής παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες, τις οποίες μπορούν να καταλάβουν κυρίως όσοι τις έχουν ζήσει. Αυτές οι ιδιαιτερότητες, εκτιμά υποψήφιος της περιοχής, ενδέχεται να δημιουργήσουν μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση μέχρι την επόμενη Κυριακή. «Ο συγκεκριμένος συνδυασμός επιχείρησε να μπει και να πάρει με το μέρος του ομάδες Μανιατών και Κρητικών της περιοχής. Οπου δεν τα κατάφερε, προσπάθησε να τις διχάσει. Η εργασία που προηγήθηκε ήταν πολύ μεγάλη. Αφενός όμως διαταράχθηκαν ισορροπίες που κρατούσαν πολύ καιρό και αφετέρου η άλλη πλευρά δεν έχει αντιδράσει», αναφέρει πηγή, υποστηρίζοντας ότι λίγα πράγματα έγιναν γνωστά για το τι έγινε στον Πειραιά την περασμένη Κυριακή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή