Σε αδράνεια ο νόμος για το ζύγισμα του ψωμιού στους φούρνους

Σε αδράνεια ο νόμος για το ζύγισμα του ψωμιού στους φούρνους

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με βάση τα προκαθορισμένα βάρη και χωρίς να ζυγίζουν το ψωμί ενώπιον του καταναλωτή συνεχίζουν να λειτουργούν τα περισσότερα αρτοποιεία. Το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς δείχνει απροθυμία να συμμορφωθεί, εκμεταλλευόμενο, βεβαίως, και το γεγονός ότι σιωπηρά το υπουργείο Ανάπτυξης εφαρμόζει μια άτυπη περίοδο χάριτος, δεν προχωρεί δηλαδή σε ελέγχους.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος 4254/2014 προβλέπει για το ψωμί τα εξής: «Στον άρτο και τα αρτοπαρασκευάσματα που διατίθενται, ανεξάρτητα από το σχήμα και τη μορφή τους, αναγράφεται με ευκρίνεια η τιμή τους ανά κιλό. Συμπληρωματικά στα προϊόντα που πωλούνται συνήθως ανά τεμάχιο αναγράφεται και η τιμή ανά τεμάχιο. Ολα τα προϊόντα ζυγίζονται υποχρεωτικά ενώπιον του καταναλωτή σε όλα τα σημεία πώλησης». Βασικό επιχείρημα της μεταρρύθμισης αυτής ήταν ότι με το υποχρεωτικό ζύγισμα του ψωμιού ο καταναλωτής θα πλήρωνε ό,τι αγόραζε και όχι για παράδειγμα 350 γρ. ψωμί, αντί για μισό κιλό.

Μια βόλτα σε παραδοσιακά αρτοποιεία, σε πρατήρια άρτου, αλλά και σε κάποιες αλυσίδες αποδεικνύει ότι μέχρι στιγμής η σχετική ρύθμιση του νόμου δεν εφαρμόζεται. Βεβαίως, όπως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, εάν ένας καταναλωτής ζητήσει να ζυγιστεί το ψωμί, οι αρτοποιοί είναι υποχρεωμένοι να το πράξουν και να μην αντιδράσουν.

Στο ερώτημα, πάντως, για ποιο λόγο δεν γίνονται έλεγχοι, τα ίδια στελέχη επισημαίνουν ότι θέλησαν να δώσουν λίγο χρόνο στην αγορά να προσαρμοσθεί στα νέα δεδομένα.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου, το υπουργείο Ανάπτυξης είχε διαπιστώσει ότι αρκετοί αρτοποιοί όχι μόνο δεν «έκλεβαν στο ζύγι», αλλά πωλούσαν στην ίδια τιμή και λίγο περισσότερο ψωμί, υπό τον φόβο ότι θα ξεκινούσαν αμέσως έλεγχοι.

Γάλα

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι γαλακτοβιομηχανίες ασκούν πιέσεις στο υπουργείο Ανάπτυξης να παρατείνει τη μεταβατική περίοδο για την αλλαγή των συσκευασιών στο παστεριωμένο γάλα και στο γάλα υψηλής παστερίωσης που βάσει του νόμου θα ονομάζεται πλέον γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας. Η μεταβατική περίοδος λήγει σύμφωνα με τον νόμο στις 7 Ιουνίου 2014, όμως οι περισσότερες επιχειρήσεις ζητούν παράταση, καθώς έχουν μεγάλα αποθέματα σε παλαιές συσκευασίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή