Κυνισμός ή αντίσταση στην αποκτήνωση

Κυνισμός ή αντίσταση στην αποκτήνωση

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από λίγες μέρες ο ιστορικός ηγέτης του Εθνικού Μετώπου, Ζαν-Μαρί Λεπέν, είπε ότι ξέρει μία λύση για το δημογραφικό και το μεταναστευτικό ζήτημα: τον ιό Εμπολα. Η ανατριχιαστική δήλωσή του προκάλεσε σάλο και υπονόμευσε ουσιαστικά τις πολύμηνες προσπάθειες της κόρης του, Μαρίν, να παρουσιάσει ένα ηπιότερο προφίλ και να αποσείσει τις κατηγορίες περί αντισημιτισμού και ρατσισμού. Κι όμως το χιούμορ του φαίνεται ότι εκτιμήθηκε από το γαλλικό εκλογικό σώμα. Χθες το ακροδεξιό κόμμα αναδείχθηκε πρώτη πολιτική δύναμη με ένα πρωτοφανές ποσοστό. Στη Γερμανία, με τη συνενοχή του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας που κατήργησε το όριο του 3% στις ευρωεκλογές, θα εκλέξουν πιθανότατα ευρωβουλευτή οι νεοναζί. Το NPD απειλείται με απαγόρευση, δέκα χρόνια μετά την πρώτη προσπάθεια να τεθεί εκτός νόμου, ενώ έχει συνδεθεί από τις αρχές με τη δράση του ακροδεξιού τρομοκρατικού πυρήνα του Τσβικάου, που κατηγορείται για τις δολοφονίες εννέα μεταναστών, ανάμεσά τους κι ενός Ελληνα.

Στην Ελλάδα η διάσπαση της Κεντροαριστεράς διευκόλυνε την εδραίωση της Χρυσής Αυγής στην τρίτη θέση, καθώς η δολοφονία του Παύλου Φύσσα και η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης δεν εμπόδισαν χιλιάδες ψηφοφόρους να πιάσουν στα χέρια τους το ευρωψηφοδέλτιό της και να το ρίξουν στην κάλπη. Δύσκολα μπορεί κανείς να υποθέσει πώς θα διαμορφώνονταν τα αποτελέσματα στη χώρα μας, αν δεν είχαν προηγηθεί οι διώξεις του περασμένου φθινοπώρου. Στην Αυστρία και τη Δανία η ακροδεξιά συγκέντρωσε πάνω από 20%. Ολα αυτά μία μέρα αφότου σημειώθηκε αντισημιτική, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, επίθεση στο εβραϊκό μουσείο των Βρυξελλών, στην καρδιά της πρωτεύουσας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. To Σάββατο το βράδυ δύο Εβραίοι δέχθηκαν επίθεση την ώρα που έφευγαν από τη συναγωγή που βρίσκεται στα περίχωρα του Παρισιού.

H χθεσινή ψήφος δεν απειλεί απλώς τη συνοχή της Ε.Ε. και την ομαλή λειτουργία του Ευρωκοινοβουλίου, αμφισβητεί θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες που συνδέονται με τη δημοκρατία και τον ανθρωπισμό. Εξι και πλέον δεκαετίες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η λήθη καταρρίπτει όλα τα ταμπού, ακόμη κι αυτό το στοιχειώδες, της αποδοκιμασίας της βίας. Θα είναι αποκαρδιωτικό το θέαμα των ακροδεξιών ευρωβουλευτών να καταλαμβάνουν τα έδρανα της Ευρωβουλής και να μολύνουν τον ευρωπαϊκό διάλογο με τη μισαλλόδοξη ρητορική τους. Υπάρχουν δύο εναλλακτικές: από τη μία ο κυνισμός και η αδράνεια και από την άλλη η εγρήγορση και η αντίσταση στην αποκτήνωση. Η χθεσινή ήταν ψήφος κυνισμού. Ας ελπίσουμε ότι από αύριο το Ευρωκοινοβούλιο εγκαινιάζει μία θητεία αντίστασης στην αποκτήνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή