Το μήνυμα από άκυρα και λευκά στις περιφέρειες

Το μήνυμα από άκυρα και λευκά στις περιφέρειες

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν θέλω να διερευνήσω ένα θέμα, προσπαθώ να το αντιμετωπίσω σαν εξωγήινος. Δηλαδή, να ξεχάσω οποιαδήποτε γνώση έχω για το θέμα και να αναλύσω μόνο τα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου. Αυτό θα προσπαθήσω να κάνω και σήμερα σε μια άλλου είδους ανάλυση των αποτελεσμάτων των περιφερειακών εκλογών.

Ξεκίνησα από μια παρατήρηση που βγάζει μάτι. Στις περιφερειακές εκλογές της πρώτης Κυριακής όλα τα άκυρα και λευκά ψηφοδέλτια σε όλες τις περιφέρειες είχαν συνολικό ποσοστό 7,13%, ενώ τη δεύτερη Κυριακή είχαν συνολικό ποσοστό 15,43%, δηλαδή περισσότερο από διπλάσια.

Στις δημοτικές εκλογές τα αντίστοιχα ποσοστά πρώτης και δεύτερης Κυριακής είναι ακόμα πιο αποκαλυπτικά 3,89% και 10,36%, αλλά θα περιοριστώ μόνο στις περιφερειακές εκλογές γιατί η ανάλυση είναι απλούστερη και τα συμπεράσματα ισχύουν και στις δημοτικές εκλογές.

Εδώ είναι φανερό ότι κάτι δεν πάει καλά. Αν μάλιστα, κανείς, λάβει υπόψη ότι τη δεύτερη Κυριακή ο ψηφοφόρος δεν χρειάζεται να βάλει σταυρό και κατά συνέπεια θα έπρεπε τα άκυρα να είναι λιγότερα από την πρώτη Κυριακή, το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να ερμηνευτεί ότι τα άκυρα και λευκά ήταν μια συνειδητή επιλογή που ήθελε να στείλει το δικό της μήνυμα. Το λευκό είναι από μόνο του επιλογή, ενώ για να ακυρωθεί ένα ψηφοδέλτιο χωρίς σταυρούς χρειάζεται να γράψει κάνεις κάτι επάνω σε αυτό. Αρα και πάλι συνειδητή επιλογή και πράξη.

Ξεκίνησα, λοιπόν, να διερευνήσω από πού προέρχονται τα άκυρα και λευκά σε κάθε περιφέρεια, προσπαθώντας να «ανακαλύψω» την τυχόν συσχέτιση που υπάρχει ανά περιφέρεια. Δυστυχώς στα επόμενα θα σας κουράσω με αριθμούς, αλλά βγαίνουν πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Θέλω όμως να κάνω μια διευκρίνιση. Σε ορισμένες περιφέρειες τα στοιχεία δεν είναι τελικά, αλλά είναι αυτά που έχουμε την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο. Πάντως αυτό δεν αλλάζει με κανένα τρόπο τα ευρήματα.

Περιφέρεια Αττικής

Στην περιφέρεια αυτή έχουμε το πιο κραυγαλέο αποτέλεσμα. Η διαφορά ψήφων μεταξύ Δούρου και Σγουρού είναι μόλις 25.802 ψήφοι. Τα άκυρα ψηφοδέλτια είναι 106.265 και τα λευκά 102.323. Σύνολο 208.588 ψήφοι. Από πού προέρχονται αυτοί οι ψηφοφόροι; Δύσκολο να απαντηθεί με βεβαιότητα. Μπορούμε όμως να κάνουμε ορισμένες υποθέσεις. Ο υποψήφιος της Χρυσής Αυγής πήρε την πρώτη Κυριακή 180.908 ψήφους. Είναι βέβαιο ότι πολλοί από τους ψηφοφόρους της Χ.Α. πήγαν στις κάλπες για να ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές και ψήφισαν άκυρο ή λευκό στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές που δεν τους ενδιέφεραν. Αυτό το επιβεβαίωσα αναζητώντας την ακυρότητα των ψηφοδελτίων σε ένα εκλογικό τμήμα. Πράγματι τα άκυρα ήταν ψηφοδέλτια κάποιου συνδυασμού στα οποία ο ψηφοφόρος έγραψε συνειδητά «Χρυσή Αυγή». Είναι σαφές ότι ψηφοφόροι και άλλου συνδυασμού ψήφισαν άκυρο ή λευκό για να φτάσουμε στο απίστευτα μεγάλο πλήθος των 208.588. Ο υποψήφιος του ΚΚΕ είχε πάρει 173.325 ψήφους και πιθανότατα πολλοί από αυτούς να ψήφισαν λευκό. Ετσι για σύγκριση την πρώτη Κυριακή τα άκυρα ήταν 56.994 και τα λευκά 55.448.

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

Και στην περιφέρεια αυτή η διαφορά ψήφων μεταξύ των μονομάχων Κατσιφάρα και Κατσανιώτη είναι μόνο 3.008 ψήφοι, ενώ τα άκυρα είναι 52.542 και τα λευκά 42.309. Σύνολο 94.851, ένα τεράστιο πλήθος. Στην περίπτωση αυτή οι ψήφοι του ΚΚΕ (35.284) και της Χρυσής Αυγής (31.338) δεν φτάνουν για να καλύψουν τα άκυρα και τα λευκά. Είναι φανερό κι εδώ ότι οι ψηφοφόροι κάποιου άλλου συνδυασμού αποδοκίμασαν και τους δύο μονομάχους. Και πάλι για σύγκριση τα άκυρα της πρώτης Κυριακής ήταν 20.924 και τα λευκά 16.506.

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος

Εδώ η διαφορά μεταξύ των μονομάχων Μπακογιάννη και Αποστόλου είναι σημαντική με 31.464 ψήφους, αλλά και πάλι τα άκυρα και λευκά είναι πολύ περισσότερα. Εχουμε άκυρα 22.379 και λευκά 20.749. Και εδώ οι ψήφοι της πρώτης Κυριακής της Χρυσής Αυγής (29.867) και του ΚΚΕ (29.191), υπερκαλύπτουν τα άκυρα/λευκά. Πάντως από την περαιτέρω ανάλυση που έκανα, φαίνεται ότι οι ψηφοφόροι του αντάρτη της Ν.Δ. Γιαννόπουλου δεν ψήφισαν τον Μπακογιάννη. Για να ολοκληρώσω την εικόνα, σας παραθέτω τα άκυρα/λευκά της πρώτης Κυριακής, που είναι 14.176 και 13.797. Παρόμοια στοιχεία υπάρχουν σε δύο άλλες περιφέρειες: της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και της Θεσσαλίας, όπου τεκμηριώνεται η συστηματική επιλογή για άκυρα και λευκά από τους ψηφοφόρους της Χ.Α. και του ΚΚΕ. Τα συμπεράσματα είναι εύκολα. Οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ φαίνεται ότι, σε γενικές γραμμές, ακολούθησαν την προτροπή του κόμματός τους, να μην υποστηρίξουν υποψηφίους άλλων συνδυασμών και μάλλον έριξαν λευκό. Αυτό όμως που είναι ανησυχητικό είναι η επιλογή των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής να ψηφίζουν συνειδητά άκυρο. Οποιος μιλάει για παραπλανημένους συμπολίτες μας, μάλλον δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει. Πρόκειται για συντεταγμένους και συνειδητοποιημένους Χρυσαυγίτες που θέλουν με κάθε τρόπο να τονίσουν την παρουσία τους, ακόμα και σε εκλογές που δεν μετέχουν. Νομίζω ότι αυτό το φαινόμενο σε συνδυασμό με την αύξηση του ποσοστού τους σε 9,39% από 6,92% που είχαν τον Ιούνιο 2012, το οποίο ισοδυναμεί με περισσότερους από 130.000 νέους Χρυσαυγίτες, πρέπει να προβληματίσει όλα τα υπόλοιπα κόμματα που τρώγονται μεταξύ τους. «Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται».

* Ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης είναι σύμβουλος επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή