Πρώτη νότα πρασίνου στον μεσογειακό κήπο του Κέντρου Πολιτισμού

Πρώτη νότα πρασίνου στον μεσογειακό κήπο του Κέντρου Πολιτισμού

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ελιά 3,5 μέτρων είναι το πρώτο από τα 1.200 δέντρα που θα φυτευτούν στο πάρκο Σταύρος Νιάρχος στην Καλλιθέα. Η ελιά τοποθετήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή στο πρώτο από τα δεκάδες «παρτέρια» που θα δημιουργήσουν ένα μεσογειακό κήπο. Στόχος των πρώτων φυτεύσεων είναι να διαπιστωθούν στην πράξη οι ανάγκες και η αντοχή των φυτών.

Κυρίαρχο στοιχείο στην αρχιτεκτονική του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο οποίο θα μεταστεγαστούν η Εθνική Βιβλιοθήκη και Εθνική Λυρική Σκηνή, είναι η δημιουργία του πάρκου, έκτασης 100 στρεμμάτων. Το πράσινο θα καλύψει τον τεχνητό λόφο και την περιοχή γύρω από τα κτίρια, με τη φύτευση 1.200 δέντρων, καθώς και 350.000 θάμνων. Τα δέντρα είναι ηλικίας 10-80 ετών και έχουν ήδη μεταφερθεί σε φυτώριο στην Τραγάνα Βοιωτίας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι αλέες που θα οδηγούν στο εσωτερικό του πάρκου Σταύρος Νιάρχος θα πλαισιώνονται από ψηλά πεύκα και ελιές, ενώ, ανάμεσά τους, διάσπαρτα, μικρότερα δέντρα θα δημιουργούν εναλλαγές κλειστών και ανοικτών χώρων, φωτός και σκιάς, χρώματος και υφής. Διαφορετική θα είναι η εικόνα στο κέντρο του πάρκου, όπου θα διαμορφωθεί ένας μεγάλος, ανοικτός χώρος πρασίνου προκειμένου να προσφέρεται για συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις.

Γενικά το πάρκο θα είναι ένας ανοιχτός, ηλιόλουστος μεσογειακός κήπος, με φυτά από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας. Θα χρησιμοποιηθούν αειθαλή και άλλα ενδημικά φυτά, όπως το πυξάρι, η κορονίλλα, ο κίστος, ο σχίνος, το φασκόμηλο, η ρίγανη, το θυμάρι, η λεβάντα, το δενδρολίβανο, τα ροδοπέταλα και η ευφορβία – όλα μαζί θα καθιστούν την κάθε επίσκεψη απολαυστική. Κάθε μήνας θα φέρνει ένα νέο χρώμα και κάθε εποχή θα προβάλλει ένα διαφορετικό συνδυασμό από άνθη και φυλλώματα.

Κατά τα λοιπά, στο Κέντρο Πολιτισμού οι εργασίες κατασκευής προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς, ενόψει της δεύτερης συμβατικής προθεσμίας του έργου: στα τέλη Ιουλίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το «κέλυφος» όλων των κτιρίων. Ολόκληρο το συγκρότημα θα παραδοθεί στις αρχές του 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή