Συνομιλίες εκτόνωσης της έντασης

Συνομιλίες εκτόνωσης της έντασης

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προοπτικές εκτόνωσης της έντασης στο Αιγαίο, η οποία αυξάνεται τους τελευταίους μήνες, δημιουργεί η συνάντηση του κ. Δ. Αβραμόπουλου με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμέτ Γιλμάζ, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΘΑ, στη συνάντηση ετέθησαν από τον κ. Αβραμόπουλο όλα τα επίμαχα ζητήματα, έκανε μάλιστα λόγο για συμπεριφορές που οδηγούν σε κλιμάκωση και εκτροπή, αλλά και για την αύξηση των προκλήσεων από την τουρκική πλευρά τους τελευταίους μήνες. «Ηταν μια πολύ σημαντική συνάντηση, γιατί είχαμε την ευκαιρία… να δώσουμε τέλος σε μια μικρή περίοδο έντασης, η οποία παρατηρήθηκε τον τελευταίο καιρό και η οποία ενδεχομένως να μας οδηγούσε εκτός πορείας», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος. Στη δική του δήλωση, που δεν ήταν προγραμματισμένη, ο κ. Γιλμάζ είπε ότι «υπάρχουν προβλήματα» ανάμεσα στις δύο χώρες, πρόσθεσε όμως «η υπάρχουσα ατμόσφαιρα, μας λέει ότι ήλθε πλέον η ώρα για την επίλυσή τους».

Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρούν στο ΥΠΕΘΑ, ότι σε σχέση με το Αιγαίο, ο κ. Γιλμάζ είπε πως πρέπει να μετατραπεί σε μια θάλασσα ειρήνης, ότι τα προβλήματα εκεί «μπορούμε να τα λύσουμε σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα και των δύο χωρών μας». Συνεργάτες του υπουργού Αμυνας επισήμαιναν, ότι η αναφορά του κ. Γιλμάζ, ο οποίος είναι νομικός, στο Διεθνές Δίκαιο, αξιολογείται ως πολύ σημαντική.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΘΑ, το καλό κλίμα είχε και ουσία, αφού όπως δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος συμφωνήθηκε «τα δύο αμυντικά συστήματα να συμβάλουν στη διατήρηση μιας πολιτικής ειρηνικών σχέσεων, αποφεύγοντας καταστάσεις που μπορούν να μας οδηγήσουν σε εκτροπή ή ακόμα και σε κλιμάκωση». Θα αναζητηθούν από τους ειδικούς των δύο πλευρών τρόποι να διασφαλιστεί αυτό.

Η συνάντηση έγινε μετά μια περίοδο αυξημένης τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο. Μόλις την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε ρεκόρ παραβιάσεων και έγιναν πλόες τουρκικών πολεμικών εντός των χωρικών μας υδάτων. Οταν ετέθησαν αυτά από τον κ. Αβραμόπουλο στον κ. Γιλμάζ, η ανταπόκρισή του ήταν θετική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή