7,26% η μείωση τιμών ακινήτων στην Ελλάδα το δ΄ τρίμηνο του 2013

7,26% η μείωση τιμών ακινήτων στην Ελλάδα το δ΄ τρίμηνο του 2013

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση παγκοσμίως, μετά την Ινδία, κατέγραψαν οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2013, σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, οι τιμές στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 7,26% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των υπολοίπων χωρών της Ευρώπης, καθώς μετά την Ελλάδα, τη μεγαλύτερη μείωση τιμών καταγράφουν κατά σειρά, η Σλοβενία, η Ιταλία και η Κύπρος, με ποσοστό που κινείται μεταξύ του 6% και του 7%. Σημειωτέον ότι μόνο η Ινδία παρουσιάζει αρνητικότερη εικόνα, καθώς στην ασιατική χώρα, οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά 9,1% σε ετήσια βάση.

Το ΔΝΤ αξιοποιεί στοιχεία, μεταξύ άλλων, από τον ΟΟΣΑ, αλλά και από την Global Property Guide, προκειμένου να αξιολογήσει τη γενικότερη πορεία της παγκόσμιας αγοράς κατοικίας και να διαγνώσει έγκαιρα τη δημιουργία τυχόν φαινομένων «φούσκας». Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΝΤ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι σε αρκετές χώρες, η αγορά κατοικίας είναι υπερτιμημένη, καθώς οι τιμές είναι υψηλότερες του διαχρονικού μέσου όρου, τόσο όσον αφορά τον δείκτη τιμές/ενοίκια, όσο και αναφορικά με τον δείκτη τιμές/εισοδήματα.

Ιδίως ως προς την τελευταία παράμετρο, η ελληνική αγορά εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται υπερτιμημένη. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΔΝΤ, παρά την πτώση των τιμών από το τέλος του 2008 μέχρι και το τέλος του 2013, η ανάλογη, ή και μεγαλύτερη πτώση των εισοδημάτων των πολιτών, δεν έχει επιφέρει ακόμα την ισορροπία στην αγορά, εν ολίγοις, οι κατοικίες δεν έχουν γίνει περισσότερο προσιτές. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι η αναλογία των τιμών των κατοικιών, ως προς το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών στην Ελλάδα, παραμένει ελαφρώς υψηλότερη συγκριτικά με τον διαχρονικό μέσο όρο.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι το ποσοστό της πτώσης των τιμών στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία του ΔΝΤ, ενσωματώνει και τον πληθωρισμό. Αν αφαιρεθεί η συγκεκριμένη παράμετρος, η ονομαστική μείωση των τιμών είναι σαφώς μεγαλύτερη, αγγίζοντας το 9,28% σε ετήσια βάση κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2013.

Εστω κι έτσι, η πορεία αποκλιμάκωσης των τιμών καταγράφει μια κάποια επιβράδυνση, καθώς κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων ετών (από το τέταρτο τρίμηνο του 2012 προς το αντίστοιχο διάστημα του 2011), η πτώση είχε αγγίξει το 12,8%. Οσον αφορά το τρέχον έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, κατά το πρώτο τρίμηνο, οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά 7,5% κατά μέσο όρο, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή