Βραβεία ποιότητας «Γαστρονόμου» στην Ελλάδα που δημιουργεί

Βραβεία ποιότητας «Γαστρονόμου» στην Ελλάδα που δημιουργεί

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον «πάγκο των παραγωγών», που είχαν επιμεληθεί δύο από τους πλέον ταλαντούχους Ελληνες σεφ, ο Κλεομένης Ζουρνατζής και ο Περικλής Κοσκινάς, επικρατούσε το αδιαχώρητο. «Ολα εξαιρετικά» έλεγαν όσοι δοκίμαζαν τα μικρά πιάτα με τις νοστιμιές που είχαν ετοιμάσει, όπως το πλιγούρι με τα μυρωδικά και τη μαλακή φέτα ή το ψητό κόντρα φιλέτο με ελαιόλαδο, κάππαρη και ντομάτα. «Ε με τέτοια προϊόντα, δεν είναι δύσκολο» απαντούσαν οι μάγειροι, και όχι (μόνο) από σεμνότητα: η εκλεκτή πρώτη ύλη είναι το μεγαλύτερο ατού μιας επαγγελματικής κουζίνας. Η τελετή των 7ων Βραβείων Ποιότητας του Γαστρονόμου και της «Καθημερινής», όπου τιμήθηκαν μικροί και μεγαλύτεροι παραγωγοί από κάθε γωνιά της χώρας, είχε μόλις τελειώσει, αλλά τώρα «μιλούσαν» τα ίδια τα προϊόντα, ο κόπος τους.

Ολοι δέχθηκαν το βραβείο τους με χαρακτηριστική συγκίνηση. «Τέτοιες εκδηλώσεις δίνουν κίνητρο σε μας τους νέους ανθρώπους να συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερο ζήλο την προσπάθειά μας» είπε ο Παναγιώτης Μπατζιωτάκης, εκ των ιδιοκτητών του οικογενειακού τυροκομείου «Αρκαδία», που έλαβε το βραβείο Παραγωγής Τυροκομικών Προϊόντων από κοινού με το τυροκομείο «Ελατος» από το Αργος. «Τριάντα χρόνια παλεύουμε να αναγνωριστούμε από το ελληνικό κράτος, επτά χρόνια έκανε η Πολιτεία να βρει τρόπο να πιστοποιεί τα προϊόντα μας, οπότε ευχαριστούμε πολύ» είπε με τη σειρά του ο κ. Χριστόφορος Διαμάντης, ιδρυτής του ομώνυμου βιολογικού αγροκτήματος στον Μαραθώνα και από τους πρώτους βιοκαλλιεργητές στη χώρα (Βραβείο Βιοκαλλιέργειας). Γέλια προκάλεσε από την πλευρά του ο κ. Παντελής Παντελιάδης, ιδρυτής της εταιρείας «Ηπειρος», όταν λαμβάνοντας το Βραβείο «Αλέξανδρος Γιώτης» είπε: «Είναι μεγάλη τιμή για εμάς και ομολογώ ότι… το περίμενα. Είμαστε όπως πολλοί Ελληνες επιστήμονες που αναγνωρίζονται πρώτα έξω και μετά στην Ελλάδα (σ.σ. το 2012, η φέτα Ηπειρος απέσπασε το πρώτο βραβείο στον μεγαλύτερο διαγωνισμό τυριών στον κόσμο που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Nantwich της Αγγλίας)».

Είναι οι πρωταγωνιστές μιας σιωπηλής επανάστασης, όπως είπε καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους της βραδιάς στο Μουσείο Μπενάκη, ο διευθυντής των περιοδικών εκδόσεων της «Καθημερινής» κ. Σωκράτης Τσιχλιάς. «Δεν θα τους δείτε στην τηλεόραση, δεν φιλοξενούνται συνήθως σε έντυπα. Είναι αυτοί που αρνήθηκαν τις επιδοτήσεις και τις αρπαχτές, που πήγαν κόντρα σε συνήθειες δεκαετιών, καταπολέμησαν προκαταλήψεις. Μικροί, μεσαίοι και μεγάλοι, επιχειρούν με πάθος και όραμα. Δίνουν ένα λαμπρό παράδειγμα που τόσο έχουμε ανάγκη, την ώρα που το μεγάλο ζητούμενο για την πατρίδα είναι η παραγωγική της ανασυγκρότηση. Τέτοιους ανθρώπους αναζητούμε διαρκώς, να μάθουμε γι’ αυτούς, να σας τους γνωρίσουμε, να τους βραβεύσουμε». Οπως οι Κώστας Μπαλάφας και Γιώργος Δημαράκης, φερ’ ειπείν, που κατάφεραν μέσα σε λίγα χρόνια να στήσουν την Olive Vision, μια δυναμική ελληνική επιχείρηση ελαιολάδου που εξάγει το 75% της παραγωγής της σε 16 χώρες (Βραβείο Παραγωγής Ελαιολάδου). «Ταξιδεύοντας στο εξωτερικό ερχόμουν συνέχεια αντιμέτωπος με το φαινόμενο, τα ράφια να έχουν ιταλικά και ισπανικά ελαιόλαδα και κανένα ελληνικό» είπε αποδεχόμενος το βραβείο ο κ. Μπαλάφας. «Είναι επιτακτική ανάγκη να προάγουμε το καλό ελληνικό προϊόν».

Θέση στα ράφια των γερμανικών καταστημάτων έχουν κατακτήσει επάξια και τα προϊόντα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σπαραγγοπαραγωγών Νέας Βύσσας, ενός παραμεθόριου χωριού στη Θράκη, που «σύσσωμο» ασχολείται με την παραγωγή σπαραγγιών (Βραβείο Εξαγωγών).

Βραβείο «Εύη Βουτσινά»

Μικρά success story κρυμμένα σε κάθε γωνιά της χώρας. Το Βραβείο «Εύη Βουτσινά» στη μνήμη της συνεργάτιδας του Γαστρονόμου και εμβληματικής προσωπικότητας της ελληνικής μαγειρικής, που έφυγε από τη ζωή πριν από λίγους μήνες, απονεμήθηκε στην «Αρκαδιανή», μια μικρή εταιρεία από το χωριό Ψάρι της Αρκαδίας που παράγει από μαρμελάδες μέχρι ζυμαρικά με παρουσία σε μαγαζιά όλης της Ελλάδας. Το Βραβείο Παραγωγής Γιαουρτιού απέσπασε η εταιρεία «Γαλακτοκομικά Καρυάς», μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση από τα ορεινά του Αργους, με το μοναδικό πρόβειο γιαούρτι του οποίου η φήμη έχει περάσει τον Ατλαντικό, ενώ το Βραβείο Παραγωγής Κρέατος δόθηκε στο χωριό Ανάβρα της Μαγνησίας που ζει και ευημερεί αποκλειστικά από τη βιολογική κτηνοτροφία. Το οικογενειακό ιχθυοτροφείο G-Fish στο Καστόρι Λακωνίας, ακριβώς στις πηγές του Αγίου Μαμάντα με τα κρυστάλλινα νερά, που παράγει πέστροφα, σολομό και οξύρρυγχο, τα οποία καπνίζονται και συσκευάζονται επί τόπου, κέρδισε το Βραβείο Ιχθυοκαλλιέργειας. Καλύτερο κατάστημα αναδείχθηκε φέτος το Παραδοσιακό Μπακάλικο του Γιάννη Βογιατζιδάκη με κρητικά κυρίως προϊόντα, ενώ Τιμητικό Βραβείο έλαβε το Κέντρο Λαογραφικής Ερεύνης της Ακαδημίας Αθηνών.

Τον τόνο της βραδιάς έδωσε πάντως ο κ. Νίκος Μηλιαράκης, πρόεδρος του Δικτύου Οινοπαραγωγών Κρήτης που έχει κατορθώσει να ενώσει τα σημαντικότερα οινοποιία του νησιού σε μια κοινή εξωστρεφή προσπάθεια ανάδειξης του κρητικού αμπελώνα (Βραβείο Ποτού): «Από αυτό που ζήσαμε σήμερα βγαίνει και μια στενοχώρια, γιατί βλέπουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι, μονάδες, που πραγματικά δουλεύουν, υπάρχει μια Ελλάδα που δουλεύει και είναι αμαρτία να είμαστε ακόμα σε περιβάλλον μιζέριας. Και αυτό θα πρέπει να το αλλάξουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή