Η Αγκυρα αμφισβητεί την ΑΟΖ Κύπρου

Η Αγκυρα αμφισβητεί την ΑΟΖ Κύπρου

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιδεινώνεται το κλίμα ανάμεσα στην Κύπρο και την Τουρκία, λίγες μέρες πριν από τη νέα συνάντηση των κ. Ν. Αναστασιάδη – Ντερβίς Ερογλου. Η Αγκυρα προχώρησε σε μια νέα προκλητική ενέργεια, στέλνοντας επιστολή προς τον γ.γ. του ΟΗΕ, στην οποία αναφέρεται ότι εκείνη και η τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν αποδέχονται τις συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με γειτονικές χώρες για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών. Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία επαναλαμβάνει την άρνησή της να αναγνωρίσει την κυπριακή ΑΟΖ. Ακόμα πιο ενδιαφέρον, πάντως, επειδή οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι το γεγονός ότι ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Λεβέντ Ελέρ, ζήτησε να κυκλοφορήσει ως επίσημο έγγραφο της Γ.Σ. του Οργανισμού και να δημοσιευθεί στο επόμενο Δελτίο του Δικαίου της Θάλασσας η επιστολή του εκπροσώπου του ψευδοκράτους, Μεχμέτ Ντανά, στον γ.γ. του ΟΗΕ. Το περιεχόμενο της επιστολής αποτελεί «απάντηση» των Τουρκοκυπρίων στις καταγγελίες της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τον γ.γ. του ΟΗΕ για προκλητικές και παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατ. Μεσόγειο και εντός της ΑΟΖ της Κύπρου.

Κατά την τουρκοκυπριακή πλευρά, οι συμφωνίες για την οριοθέτηση της ΑΟΖ είναι «μονομερείς» και άκυρες, γιατί έγιναν «πριν από τη διευθέτηση του Κυπριακού». Στην ίδια επιστολή, οι Τουρκοκύπριοι ισχυρίζονται ότι προχώρησαν σε «συμφωνία Οριοθέτησης Υφαλοκρηπίδας» με την Τουρκία, σε απάντηση «μονομερών» δραστηριοτήτων της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών συναντήθηκαν χθες για την προετοιμασία της συνάντησης της Δευτέρας ανάμεσα στους δύο ηγέτες, ενώ συζήτησαν θέματα Ε.Ε. και ιθαγένειας. Οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν καθώς οι Τουρκοκύπριοι παραμένουν αδιάλλακτοι και δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Αναστασιάδης πριν από λίγες μέρες έκανε λόγο για άκαμπτη στάση των Τουρκοκυπρίων, ενώ αποκάλυψε ότι αρνούνται κάθε συζήτηση για την Αμμόχωστο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή