Αξιολόγηση ΜΟΕ από Βενιζέλο, Νταβούτογλου

Αξιολόγηση ΜΟΕ από Βενιζέλο, Νταβούτογλου

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ημίωρη κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Αχμέτ Νταβούτογλου είχε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Τα θέματα που απασχόλησαν τους δύο υπουργούς ήταν το Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις και η βελτίωση των υφιστάμενων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις. Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΞ, συζητήθηκε όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων, με έμφαση στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να γίνει μια αξιολόγηση όλων των ήδη συμφωνημένων μέτρων και να υπάρξει βελτίωσή τους, ή και να αντικατασταθεί με νέα μέτρα ό,τι αξιολογηθεί πως δεν λειτουργεί.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις και είπε στον κ. Νταβούτογλου ότι η Τουρκία θα πρέπει να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης και να παρέμβει στους Τουρκοκυπρίους. Η Αγκυρα, πάντως, δεν δείχνει διατεθειμένη να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της στο Κυπριακό. Σε έγγραφο που υπέβαλε προς την Ε.Ε., μάλιστα, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Σύνδεσης, χαρακτηρίζει «εκλιπούσα» την Κυπριακή Δημοκρατία. Τους δύο υπουργούς απασχόλησαν και οι εξελίξεις στη Συρία και το Ιράκ.

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι στη συνάντηση έγινε μια «πολιτική επισκόπηση της κατάστασης, στην οποία βρίσκονται οι διμερείς μας σχέσεις» και «μια σύντομη αναφορά στις περιφερειακές εξελίξεις».

Πρόσθεσε δε ότι στα διμερή «μιλήσαμε για όλα όσα είναι ανοιχτά και πάνω στο τραπέζι και μείναμε σύμφωνοι να χρησιμοποιούμε τους διαύλους της πολιτικής και διπλωματικής επικοινωνίας, προκειμένου να αντιμετωπίζουμε πρακτικά ζητήματα, αλλά, κυρίως, προκειμένου να ετοιμάσουμε πολύ συγκεκριμένα βήματα, πάντοτε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και πιο συγκεκριμένα του διεθνούς δικαίου της θάλασσας».

Ο κ. Βενιζέλος επρόκειτο να συναντηθεί με τον κ. Νταβούτογλου ήδη πριν από λίγες μέρες, στο συμβούλιο σύνδεσης Τουρκίας – Ε.Ε., ωστόσο εκεί ο Τούρκος ΥΠΕΞ ακύρωσε τη συμμετοχή του και στη Σύνοδο τον αντικατέστησε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας κ. Τσαβουσόγλου.

Δεν θα προσκληθεί η FYROM στη Σύνοδο

Σημαντική για την ελληνική πλευρά υπήρξε πάντως μια εξέλιξη που σημειώθηκε επίσης στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, σε δείπνο στην οικία του Βρετανού Μονίμου Επιτετραμμένου με οικοδεσπότη τον Βρετανό ΥΠΕΞ κ. Hague. Εκεί αποφασίστηκε ότι η Σύνοδος Κορυφής του Σεπτεμβρίου δεν θα είναι διευρυνσιακή, ότι δηλαδή δεν θα υπάρξει πρόσκληση στη FYROM. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Βενιζέλος στην παρέμβασή του υποστήριξε ότι το πρόβλημα με τη FYROM δεν είναι ένα διμερές θέμα της Ελλάδας, αλλά διεθνές και έχει να κάνει με τις αρχές της συμμαχίας και τα κριτήρια ένταξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή