Μέρκελ: «Βάρος» η εκκρεμότητα με ονομασία ΠΓΔΜ

Μέρκελ: «Βάρος» η εκκρεμότητα με ονομασία ΠΓΔΜ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βάρος για τη Γερμανία χαρακτήρισε την ανεπίλυτη διαφορά για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε ότι με κάποιον τρόπο η ΠΓΔΜ θα πρέπει να γίνει μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη εξεύρεσης ενός συμβιβασμού που θα απογοητεύσει εξίσου και τις δύο πλευρές. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ, η καγκελάριος πραγματοποίησε αυτήν την παρέμβαση στην άτυπη συνάντηση κορυφής της λεγόμενης διαδικασίας του Μπρντο, όπου συμμετέχουν οι αρχηγοί των κρατών που προέκυψαν από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και ο πρόεδρος της Αλβανίας. Τη συνάντηση συνδιοργανώνουν η Κροατία και η Σλοβενία, και φέτος έλαβε χώρα στο Ντουμπρόβνικ.

Στις συναντήσεις αυτές επίσημος προσκεκλημένος είναι και ένας ηγέτης μιας μεγάλης χώρας της Ε.Ε. Τον περασμένο Ιούλιο είχε συμμετάσχει στη συνάντηση ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ, ο οποίος είχε υποσχεθεί ότι θα αξιοποιήσει τη γαλλική φιλία με την Ελλάδα ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας. Η καγκελάριος πήγε χθες ένα βήμα παραπάνω από αυτό, χαρακτηρίζοντας το ανεπίλυτο του ζητήματος «βάρος». Πάντως εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι μπορεί να βρεθεί λύση, ενώ πρόσθεσε: «Νομίζω ότι μπορούμε και πρέπει να βρούμε λύση. Εχω ασχοληθεί προσωπικά με το θέμα και έχω εξετάσει όλες τις πιθανές εκδοχές μιας σύνθετης ονομασίας, μερικές φορές όμως πιστεύω ότι δεν υπάρχει τίποτε άλλο να επινοήσουμε». Η κ. Μέρκελ πρόσθεσε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη για δημιουργική συνεργασία στο θέμα της επίλυσης του ζητήματος και υπογράμμισε ότι τίποτε δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς συμβιβασμό: «Στη Γερμανία λέμε ότι σε έναν συμβιβασμό είναι όλοι εξίσου απογοητευμένοι. Οταν όλοι είναι εξίσου απογοητευμένοι, τότε ο συμβιβασμός αυτός είναι δίκαιος. Η ΠΓΔΜ θα πρέπει με κάποιον τρόπο να γίνει μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ», κατέληξε η κ. Μέρκελ.

Αυτή ήταν η δεύτερη σημαντική παρέμβαση της καγκελαρίου στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο είχε καλέσει τον ειδικό απεσταλμένο του Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Μ. Νίμιτς στο Βερολίνο, ώστε να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα είχαν εκφράσει τους περασμένους μήνες την ανησυχία ότι θα μπορούσε να εκδηλωθεί πρωτοβουλία για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, στη σύνοδο Κορυφής του Κάρντιφ, το Σεπτέμβριο. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ κ. Ρασμούσεν, το θέμα της διεύρυνσης δεν θα βρίσκεται στην ατζέντα. Σύμφωνα με τα σκοπιανά ΜΜΕ, στο κοινό ανακοινωθέν της συνάντησης εκφράζεται η ελπίδα ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα λάβει απόφαση υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, λαμβάνοντας υπόψη του τη δυνατότητα παράλληλης διενέργειας ενταξιακών διαπραγματεύσεων και διαπραγματεύσεων για το θέμα του ονόματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή