Μονόπρακτο για τον Μαζιώτη

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συννεφιασμένος αττικός ουρανός, τραπεζάκια έξω, βαριά μυρωδιά γύρου, σουβλατζίδικο στην οδό Ερμού. Μπαίνει στη σκηνή ο Χάρι. Αυστραλός με ελληνικές ρίζες. Μιλάει σπαστά ελληνικά. Βγαλμένος από το μυθιστόρημα «Το χαστούκι» του Χρήστου Τσιόλκα. Μεγαλωμένος με μνήμες από την πατρίδα, ελληνική κουζίνα της μαμάς και μια μόνιμη νοσταλγία, που σχεδόν έχει εγγραφεί στο DNA του.

Δουλεύει έναν χρόνο για να συγκεντρώσει χρήματα και να επισκεφτεί το καλοκαίρι τα ελληνικά νησιά, ύστερα από ένα σύντομο μονοήμερο πέρασμα από την Αθήνα για την καθιερωμένη επίσκεψη στην Ακρόπολη, το Μουσείο και τα καταστήματα με τα κιτς σουβενίρ. Απωθημένο του, να φάει γνήσιο σουβλάκι στην Ελλάδα, όχι σαν αυτά τα μπασταρδεμένα της Μελβούρνης.

Μπαίνει στη σκηνή ο Κώστας. Ανεργος μέχρι πρότινος. Βρήκε δουλειά πριν από δύο μήνες στο συγκεκριμένο εστιατόριο της Ερμού. Λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης του τουρισμού.

Εξυπηρετεί με κέφι τη θορυβώδη παρέα των Αυστραλών. Δεν παραπονιέται γιατί ελπίζει σε παράταση της τουριστικής σεζόν. Αρα δουλειά για μεγαλύτερο διάστημα. Αρα καθημερινό μεροκάματο ώς τον Οκτώβριο. Και φιλοδωρήματα και ένσημα. Μετά βλέπουμε, ίσως φτιάξουν τα πράγματα. Ισως δεν χρειαστεί καν να μπει στο ταμείο ανεργίας.

Σε κλάσματα δευτερολέπτου, οι δύο άνδρες βρίσκονται πιο κοντά. Για την ακρίβεια, ο Χάρι πάνω στο τραπέζι με τραύμα στο πόδι – παράπλευρο θύμα διασταυρούμενων πυρών. Φαίνεται τρομοκρατημένος. Ο Κώστας δίπλα του τού δένει το πόδι και τον εμψυχώνει.

Ισως πέτυχε τον σκοπό του, γιατί έπειτα από λίγο ο Χάρι θα αποφασίσει να μη χαλάσει τις διακοπές του και να ακολουθήσει κανονικά το πρόγραμμά του.

«Η ιστορία μου ως αγωνιστή είναι συνυφασμένη με τη δράση εναντίον του κεφαλαίου και του κράτους με όλα τα μέσα. Από τη συμμετοχή μου στους κοινωνικούς αγώνες, σε διαδηλώσεις, σε καταλήψεις, σε κινήσεις αλληλεγγύης, σε βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία ώς τον ένοπλο αγώνα», είχε διακηρύξει στην περυσινή του απολογία ο Νίκος Μαζιώτης.

Ποιος, αλήθεια, μπορεί να ήταν ο στόχος του χθες που έκοβε βόλτες στο κέντρο της Αθήνας; Να εκβιάσει την αδράνεια της αστυνομίας μπροστά στον κίνδυνο αθώων θυμάτων; Να πραγματοποιήσει επίδειξη ισχύος; Να πλήξει την εξουσία; Την οικονομία και τον τουρισμό; Και αν ναι, τι είναι η οικονομία κι ο τουρισμός; Το ΔΝΤ, η Ανγκελα Μέρκελ, ο Αντώνης Σαμαράς;

Οχι. Είναι ο Χάρι και ο Κώστας. Ενας νέος Αυστραλός που θέλει να πάει διακοπές κι ένας Ελληνας άνεργος που θέλει να ζήσει από τον τουρισμό. Τόσο απλά.

Σ.σ.: Οποιαδήποτε ομοιότητα με πραγματικά πρόσωπα ή γεγονότα είναι τυχαία και εντελώς συμπτωματική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή