Εμπλοκή Μέρκελ στις διεργασίες για όνομα ΠΓΔΜ

Εμπλοκή Μέρκελ στις διεργασίες για όνομα ΠΓΔΜ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για το όνομα της ΠΓΔΜ δήλωσε ότι συζητάει με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν αναχωρήσει για τις καλοκαιρινές της διακοπές, η καγκελάριος αναφέρθηκε στη συμμετοχή της στην άτυπη σύνοδο των αρχηγών των κρατών των Δ. Βαλκανίων στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας και είπε ότι εκεί συζήτησε με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γ. Ιβανόφ το θέμα του ονόματος. «Συζητώ για το θέμα αυτό και με τον Ελληνα πρωθυπουργό», είπε η κ. Μέρκελ, η οποία επανέλαβε ότι λύση στο θέμα αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς συμβιβασμούς. Η καγκελάριος τόνισε, πάντως, ότι ανεξάρτητα από το θέμα του ονόματος, κεντρικό ρόλο στην ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ θα διαδραματίσει το θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, σε σχέση με το αν η ίδια έχει κάποια δημιουργική ιδέα σε σχέση με το όνομα που θα μπορούσαν να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές, η κ. Μέρκελ είπε ότι δεν προτίθεται να «κάψει» κάποια πιθανή λύση, διατυπώνοντάς την δημόσια. Οπως είπε, οι πιθανοί συνδυασμοί για το όνομα είναι περιορισμένοι και αν η ίδια έλεγε κάτι δημόσια, θα έβαζε στοίχημα ότι θα εισέπραττε μία ή δύο διαψεύσεις, από τα Σκόπια και από την Αθήνα. Σε αυτήν την περίπτωση, θα ήταν απίθανο η συγκεκριμένη εκδοχή να ξαναμπεί στο τραπέζι. «Γι’ αυτόν τον λόγο, διεξάγω τις συνομιλίες αυτές εμπιστευτικά, κάτι που είναι αρκετά δύσκολο», είπε η καγκελάριος. Η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι υπάρχουν φάσεις κατά τις οποίες εμπλέκεται ενεργά στην υπόθεση του ονόματος και άλλες κατά τις οποίες αφήνει την κατάσταση να ηρεμήσει: «Θα έλθει με βεβαιότητα και πάλι η στιγμή, κατά την οποία θα καταβάλω πάλι μεγάλη προσωπική προσπάθεια για το θέμα αυτό», κατέληξε.

Στην άτυπη σύνοδο του Ντουμπρόβνικ, η καγκελάριος είχε χαρακτηρίσει την ανοικτή διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ για το θέμα του ονόματος «ένα βάρος» και είχε δηλώσει ότι το θέμα μπορεί να λυθεί μόνο με ένα συμβιβασμό, ο οποίος θα αφήνει και τις δύο πλευρές εξίσου δυσαρεστημένες. Το ενδιαφέρον της καγκελαρίου για το θέμα αυτό ήταν δημόσια γνωστό από το περασμένο φθινόπωρο, όταν είχε καλέσει τον ειδικό απεσταλμένο του γ.γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στο Βερολίνο ώστε να ενημερωθεί για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που παραδέχεται δημόσια ότι εμπλέκεται στην αναζήτηση λύσης και κατά καιρούς συζητεί και με τις δύο πλευρές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή