Μέρες Ιουλίου στην ιστορική Cite

Μέρες Ιουλίου στην ιστορική Cite

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 15 Ιουλίου του 1974 η συζήτηση έχει ανάψει στη Cite του Παρισιού, του ελληνικού σπιτιού στη Διεθνή Πανεπιστημιούπολη της πρωτεύουσας της Γαλλίας. Στην κεντρική αίθουσα του υπέροχου κτιρίου, περίπου 200 Ελληνες φοιτητές από τις 10 το πρωί συζητούσαν για το πώς πρέπει να αντιδράσουν για το πραξικόπημα που εκδηλώθηκε στην Κύπρο εναντίον του Μακάριου. Κάποιοι ζητούσαν να αντιδράσουν με οξύτητα κατά της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι, κάποιοι ήθελαν κάτι πιο ειρηνικό. Δώδεκα ώρες μετά, απόφαση δεν είχε ληφθεί. Τότε μία φοιτήτρια με ένταση ξεσπά: «Εδώ σκοτώνουν τα παιδιά μας στην Κύπρο κι εσείς… ζυμώνεστε». Ετσι η ομάδα των 200 αποφάσισε να κάνει πορεία προς τη γαλλική πρεσβεία, προς την οποία κατευθύνθηκε μέσα στο ψιλόβροχο, διασχίζοντας τους δρόμους του 16ου διαμερίσματος της γαλλικής πρωτεύουσας, φωνάζοντας συνθήματα. Η πορεία προκάλεσε την αντίδραση πολλών κατοίκων. Οχι επειδή ήταν κατά των Ελλήνων (κάθε άλλο μάλιστα), αλλά επειδή ήταν αργά και ήθελαν να… κοιμηθούν.

Η διάσημη Cite ήταν πάντα ένας φιλόξενος χώρος, πολυπολιτισμικός, φιλικός στο εναλλακτικό και το νεανικό. Οπως ακριβώς και το Παρίσι. Σήμερα εξακολουθεί να είναι περιζήτητος προορισμός για τους Ελληνες φοιτητές και όχι μόνο. Τα καλοκαίρια αποτελεί μια οικονομική, ποιοτική λύση για όποιον θέλει να επισκεφθεί το Παρίσι από 3 ημέρες έως και 3 μήνες. Ουσιαστικά, το Ελληνικό Ιδρυμα είναι μια πανεπιστημιούπολη και ένας τόπος καλοκαιρινών διακοπών στην Πόλη του Φωτός.

Η Διεθνής Πανεπιστημιούπολη του Παρισιού δημιουργήθηκε από τους Γάλλους σε χώρο 34 εκταρίων με βασικό στόχο την ενίσχυση των πολιτισμικών και κοινωνικών ανταλλαγών ανάμεσα σε φοιτητές, ερευνητές και καλλιτέχνες όλου του κόσμου, μέσα στο πνεύμα της αλληλοκατανόησης και της διαφορετικότητας. Συνολικά 17 σπίτια και κοινά κτίρια δημιουργήθηκαν από το 1925 έως το 1969 με διαφορετική εμφάνιση και τεχνοτροπία, δημιουργώντας μια πραγματική έκθεση αρχιτεκτονικής του 20ού αιώνα. Ανάμεσα σε αυτά και το Ελληνικό Ιδρυμα, το οποίο δημιουργείται ανάμεσα στο 1931 και το 1932 από τον αρχιτέκτονα Νικόλαο Ζάχο και μοιάζει με αρχαιοελληνικό ναό της κλασικής εποχής, με κίονες ιωνικού ρυθμού. Πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες και επιστήμονες έχουν διαμείνει στο Ελληνικό Ιδρυμα κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, όπως ο Εμμανουήλ Κριαράς, ο ιστορικός Νικόλας Σβορώνος, οι αρχιτέκτονες Τάκης Ζενέτος και Αριστοτέλης Προβελέγγιος, ο Κώστας Γράβας και ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, οι μουσικοί Γιώργος Κουρουπός και Κυριάκος Σφέτσας, οι φιλόσοφοι Κώστας Αξελος και Κώστας Παπαϊωάννου, οι ζωγράφοι Δημήτρης Μυταράς, Βυζάντιος και Παναγιώτης Τέτσης.

Δυναμικότητα

Σήμερα φιλοξενεί 50 Ελληνες μεταπτυχιακούς φοιτητές και 30 ξένους (υποχρεωτική η παρουσία ξένων στο πλαίσιο της ανάπτυξης της πολυπολιτισμικότητας) ενώ οι καλοκαιρινές διαμονές φιλοξενούνται από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο. Οπως ανέφερε στην «Κ» η Κατερίνα Τζήμα, η οποία κάνει μεταπτυχιακό στη Σορβόννη και την πρακτική της στο Ιδρυμα, από την αρχή της λειτουργίας του μέχρι και σήμερα έχει φιλοξενήσει γύρω στα 15.000 άτομα. Το κτίριο έχει 67 δωμάτια, μονόκλινα, δίκλινα, καθώς και στούντιο (σε τιμές από 28 έως 45 ευρώ τη βραδιά). Το Ιδρυμα είναι επίσης εξοπλισμένο με βιβλιοθήκη, πιάνο, ημιυπόγειο με κήπο για μπάρμπεκιου, και αίθουσα μαθημάτων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ελεύθερα από τους ενοίκους του Ιδρύματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή