«Δεν θέλουμε πτυχίο. Θέλουμε γνώση»

«Δεν θέλουμε πτυχίο. Θέλουμε γνώση»

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις εκλογές των πρυτάνεων Αθήνας – Θεσσαλονίκης η τριτοβάθμια εκπαίδευση εισέρχεται σε νέα περίοδο σοβαρότητας και λειτουργίας μέρους, τουλάχιστον, του νόμου Διαμαντοπούλου.

Στη Θεσσαλονίκη από τρεις καλούς, κατά τα λεγόμενα των ΔΕΠ, υποψηφίους ο εκλεγείς Περικλής Μήτκας χαίρει εκτίμησης ως μη κομματικός και καλός χειριστής ενός νέου πανεπιστημιακού κέντρου. Η προσφυγή του κ. Γιαννακουδάκη στο Συμβούλιο Επικρατείας γιατί ο προηγούμενος πρύτανης δεν ήταν παρών στην κατάρτιση της λίστας των υποψηφίων από το Συμβούλιο του Ιδρύματος παραπέμφθηκε στην ολομέλεια του δικαστηρίου με προοπτική εκδίκασης τον Οκτώβριο.

Το πιθανό είναι ότι ο απελθών πρύτανης κ. Μυλόπουλος έριξε το πόρθιον βέλος του, ώστε να μη στεριώσουν οι διαδικασίες του νόμου Διαμαντοπούλου που πρώτη φορά εφαρμόζονται για τις πρυτανικές εκλογές.

Από τους Αθηναίους πρυτάνεις ο κ. Γκόλιας του Πολυτεχνείου χρεώνεται στη Ν.Δ. επειδή υπήρξε σύμβουλος του Μιλτιάδη Εβερτ. Βέβαια σε ίδρυμα σαν το ΕΜΠ, όπου και ο δυτικός άνεμος όταν πνέει θεωρείται ύποπτος, η εκλογή ενός μη αριστερού αποτελεί πρόκληση. Φαίνεται όμως ότι οι καιροί αλλάζουν. Πριν από λίγο καιρό το εργαστήριο καθηγητή που τόλμησε να προσκαλέσει τους φοιτητές του να εξεταστούν έγινε λίμπα από αυτούς που αστυνομεύουν την είσοδο του ιδρύματος ώστε να παραμείνει κλειστό. Παρά την τρομοκρατία, φοιτητές της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ απαιτούν με το ακόλουθο μήνυμα να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος: «Επιθυμούμε να σπουδάσουμε με τάξη και οργάνωση σε σοβαρό πανεπιστήμιο». Οπως έχει ήδη επισημάνει ο συντάκτης της «Καθημερινής», ο κ. Απόστολος Λακασάς, οι φοιτητές αυτοί ζητούν να χαθεί το ψευδεπίγραφο εξάμηνο εις πείσμα των απεργούντων συναδέλφων τους. Οταν μια ομάδα νέων ενεργεί εις βάρος του υλικού της συμφέροντος για να διασωθεί η ουσία και όχι τα προσχήματα, τότε κάτι πολύ υγιές επανεμφανίζεται στα ΑΕΙ μας. Η αποστροφή της καθηγήτριας Μάρως Καρδαμίτση – Αδάμη («Δεν θέλουμε πτυχίο. Θέλουμε γράμματα και γνώση.») εκφράζει το κύριο αίτημα των σημερινών φοιτητών και ίσως αποτελεί την πράξη γέννησης ενός νέου κλίματος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτοί οι νέοι δεν διστάζουν πια να καταδικάσουν τις αθλιότητες που μαστίζουν τα ΑΕΙ μας εδώ και τρεις δεκαετίες.

Εύχομαι ειλικρινά αυτή η ειρηνική επανάσταση, μαζί με την εφαρμογή του τέλους της αιώνιας φοίτησης, να καταργήσει την τάξη των επαγγελματιών της μικροπολιτικής που επωάζεται τόσα χρόνια μέσα στα ΑΕΙ. Πρόκειται για τους φοιτητοπατέρες που στοχεύουν στα βουλευτικά έδρανα, στην ιεραρχία των κομματικών μηχανισμών και γιατί όχι και στη θέση του πρωθυπουργού στο εγγύς μέλλον.

Χρόνια αναρωτιέμαι πότε επιτέλους θα αντιδράσει η σιωπηλή πλειονότητα των φοιτητών στην αυθαιρεσία της οχληρής μειονότητας. Οι καταλήψεις και οι καταστροφές της δημόσιας περιουσίας δεν προέρχονται αναγκαστικά από σπουδαστές, αλλά απολαμβάνουν την ανοχή τους.

Να που τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν. Ο νεοεκλεγείς πρύτανης της Αθήνας Θεόδωρος Φορτσάκης ως πρόεδρος του τμήματος της Νομικής δήλωσε τότε ότι το εξάμηνο έχει χαθεί για το τμήμα του μετά το κατόρθωμα του πρώην πρυτάνεως κ. Πελεγρίνη να κλείσει για μεγάλο διάστημα τις πόρτες του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατόρθωμα που δεν κατάφεραν ούτε οι αρχές της γερμανικής κατοχής. Κάθε λογικός και τίμιος φορολογούμενος κάνει έκκληση στον νέο πρύτανη να μην υποχωρήσει ούτε από την πρώτη απόφαση του τμήματός του να χαθεί το εξάμηνο ούτε στην κατάργηση της αιώνιας φοίτησης ενώπιον της αντίδρασης που θα συναντήσει από τους κυνικούς επαγγελματίες του κομματισμού στα ΑΕΙ. Οι σειρήνες της ήσσονος προσπαθείας που επικρατούν σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, τουλάχιστον επί τρεις δεκαετίες, εντοπίζονται στην ΟΛΜΕ και τους αιώνιους φοιτητές-πολιτευτές, αφενός, και στην ανοχή των υπολοίπων, αφετέρου.

Ας προσέξει ακόμα ο νέος πρύτανης τη «βαθιά ιατρική» των συγγενών εξ αίματος ή εξ αγχιστείας η οποία χειραγωγεί το σύνολο του ΕΚΠΑ. Τούτη είναι μια ευκαιρία αναζωογόνησης της εκπαίδευσης. Δεν πρέπει να χαθεί.

* Ο κ. Θάνος Βερέμης είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή