Γιατί θεωρείται «ειδικών αποστολών» το Β΄θερινό τμήμα της Βουλής

Γιατί θεωρείται «ειδικών αποστολών» το Β΄θερινό τμήμα της Βουλής

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην καρδιά του καλοκαιριού, την περίοδο που αρχίζει από τα μέσα Ιουλίου και διαρκεί έως σχεδόν τα τέλη Αυγούστου, η συμμετοχή σε συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου είναι κάτι που παραδοσιακά αποφεύγουν οι «παλαιοί» βουλευτές: τα περίφημα «μπάνια του λαού» θεωρούνται «ιερά» ακόμα και για τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους, κατά κανόνα για εκείνους που έχουν μακρά παρουσία στα έδρανα. Η σύνθεση του Β΄ Τμήματος διακοπής της Βουλής, και φέτος, δεν αποτελεί εξαίρεση.

Ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου παλαιότερο στέλεχος είναι η κ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, η οποία πρώτη φορά εξελέγη τον Οκτώβριο του 2009 (όλοι οι υπόλοιποι μπήκαν στη Βουλή προ διετίας), αλλά και του κ. Κων. Δαμαβολίτη, βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που αντικατέστησε τον κ. Μαριά όταν εκείνος παραιτήθηκε για να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές.

Το συγκεκριμένο πολιτικοκοινοβουλευτικό περιβάλλον, βεβαίως, στην τρέχουσα συγκυρία αποκτά ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι το εν λόγω πολιτικό προσωπικό καλείται να εγκρίνει ένα εκ των λεγόμενων δύσκολων νομοσχεδίων: αυτό που περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα της επόμενης δόσης προς τη χώρα μας, στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης.

Σε «ελεγχόμενο» σκηνικό

Στα δύσκολα σχέδια νόμου, ανέκαθεν υπάρχει από προβληματισμός έως φόβος στην κορυφή της ιεραρχίας της εκάστοτε κυβερνώσας πλειοψηφίας για το ενδεχόμενο εμφάνισης «ανταρτών». Και αυτό συμβαίνει ακόμα και σε «ελεγχόμενα» σκηνικά, όπως είναι αυτό το θερινών τμημάτων όπου, ως γνωστόν, υπάρχει η δυνατότητα αντικατάστασης των διαφωνούντων. Η αποφυγή όχι μόνο κάποιου «ατυχήματος» αλλά και τραυματισμού της πολιτικής εικόνας της πλειοψηφίας θεωρούνται σχεδόν εξίσου σημαντικά.

Εν προκειμένω, λοιπόν, η σύνθεση του υφιστάμενου Β΄ Θερινού Τμήματος, όσον αφορά την κυβερνώσα πλευρά, δεν εμπνέει ανησυχία στους αξιωματούχους της: «Ποιος, με τόσο μικρή θητεία, μπορεί έστω και να σκεφτεί να βάλει την κυβέρνηση και τη χώρα σε περιπέτεια κόστους τουλάχιστον ενός δισ. – όσο είναι και η δόση;», έθετε ως ρητορική την ερώτηση βουλευτής με μακρά θητεία στο Κοινοβούλιο.

«Ολα είναι μια χαρά και όλα θα πάνε καλά», φέρεται να είπε σε κατ’ ιδίαν συζήτηση ο γραμματέας της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αθ. Μπούρας, που -όπως λέγεται στο περιστύλιο- έχει αφήσει θετικό αποτύπωμα στη διαχείριση δύσκολων μαχών στη Βουλή την τελευταία περίοδο.

Η ηχηρή επιφυλακτικότητα που εξέφρασε προ ημερών στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η κ. Αυγερινοπούλου, έναντι του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος που εμπεριέχει ρυθμίσεις για τη δασική νομοθεσία, δεν εμπνέει ανησυχία στο γαλάζιο στρατόπεδο. «Αν εξελιχθεί ως σοβαρό περιστατικό, τότε υπάρχει η λύση της αντικατάστασής της την ημέρα της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια (σ.σ.: την προσεχή Παρασκευή). Αλλά μάλλον δεν θα υπάρξει πρόβλημα», ελέχθη χαρακτηριστικά από στέλεχος της Ν.Δ. που δεν μετέχει στο τμήμα.

Ο άλλος εταίρος

Αντιστοίχως, δεν καταγράφεται ανησυχία, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, ούτε και εξαιτίας κάποιων αναταράξεων που παρατηρούνται στις σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων. «Στη χειρότερη περίπτωση θα έχουμε δημοσιοποίηση διαμαρτυριών, όπως συνέβη με τον Ν. Σηφουνάκη τις προάλλες, εξαιτίας της επιλογής κάποιων υπουργών να μην ενημερώνουν τους βουλευτές για τροπολογίες που καταθέτουν», συμπλήρωσε το προαναφερόμενο στέλεχος.

Στον αντίποδα, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει συμπεριλάβει στην 23μελή σύνθεση της καλοκαιρινής Κ.Ο. «βαριά χαρτιά»: ο επικεφαλής Αλέξης Τσίπρας και στελέχη όπως οι Ν. Βούτσης, Π. Κουρουμπλής, Αλ. Μητρόπουλος και Γ. Σταθάκης είναι στο Β΄ Τμήμα. Πέραν, ωστόσο, από του να ανεβούν οι τόνοι στις συνεδριάσεις, δεν θα πρέπει να αναμένεται κάτι περισσότερο. Εσωτερικές αδυναμίες στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η πρόσφατη αποτυχία να εγερθεί, μέσω Βουλής, μείζον πολιτικό ζήτημα με το νομοσχέδιο για τη Μικρή ΔΕΗ, χαμηλώνουν πολύ τον πήχυ των προσδοκιών για όσους πιθανώς προσέβλεπαν σε πρόκληση εμπλοκής στον κυβερνητικό σχεδιασμό έναντι των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή