Τουρκικό ερευνητικό στην Κύπρο

Τουρκικό ερευνητικό στην Κύπρο

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης προκάλεσε η πρόθεση της Τουρκίας να ξαναστείλει το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Κύπρου. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές στην Αθήνα, το «Μπαρμπαρός» κινείται ήδη με κατεύθυνση την Κύπρο και θα φτάσει στην περιοχή λίγες ημέρες πριν από την επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως πρόεδρος της Τουρκίας στα Κατεχόμενα. Ο Ερντογάν θα ορκιστεί στις 28 Αυγούστου και αναμένεται να επισκεφθεί το ψευδοκράτος την 1η Σεπτεμβρίου. Στη Λευκωσία, η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως ένα αρνητικό δείγμα προθέσεων του Τούρκου ηγέτη σε σχέση με το Κυπριακό.

Οι Τούρκοι έχουν δεσμεύσει μια θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται ανατολικά ώς την Καρπασία και βόρεια της Κύπρου. Οι περιοχές που θα κινηθεί το «Μπαρμπαρός» είναι κατά τους Τούρκους «χωρικά ύδατα» του ψευδοκράτους και η «ΑΟΖ» η οποία έχει καθοριστεί ανάμεσα στην Αγκυρα και το ψευδοκράτος με τη συμφωνία του Σεπτεμβρίου του 2011. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία είχε καταθέσει αυτή τη συμφωνία στον ΟΗΕ τον περασμένο Μάιο, προκαλώντας και μια έντονη διαμαρτυρία από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η πρόκληση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη ενόψει και των ερευνών που θα αρχίσουν οι εταιρείες ΕΝΙ και Cogas στα οικόπεδα 2, 3 και 9 της κυπριακής ΑΟΖ, στην ανατολική πλευρά του νησιού. Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης κατήγγειλε τις τουρκικές ενέργειες ως παράνομες και προκλητικές και προειδοποίησε ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα καταθέσει διαμαρτυρία στον ΟΗΕ, στην Ε.Ε. και όπου αλλού χρειάζεται. Η Κυπριακή Δημοκρατία «είναι πλήρως δεσμευμένη στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, που βρίσκεται σε κρίσιμη περίοδο, και αναζητεί τρόπους για να υπερπηδηθούν οι σημερινές δυσκολίες», αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Χριστοδουλίδης και προσθέτει: «Το τελευταίο που θα ανέμενε κάποιος από την Τουρκία είναι η επανάληψη των προκλήσεων από το πλοίο “Μπαρμπαρός” στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αν η Τουρκία ήταν ειλικρινής στις διακηρύξεις της για πολιτική βούληση να βοηθήσει τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη λύσης, θα απέφευγε ενέργειες που διακινδυνεύουν να τις διαταράξουν», αναφέρει ο κ. Χριστοδουλίδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή