Π. Μοσκοβισί: «Ευρώπη και Γαλλία να είναι στο πλευρό της Ελλάδας»

Π. Μοσκοβισί: «Ευρώπη και Γαλλία να είναι στο πλευρό της Ελλάδας»

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ μιας έξυπνης εφαρμογής του συμφώνου σταθερότητας, ώστε να ενισχυθούν η ανάπτυξη και οι επενδύσεις και να αντιμετωπιστεί η ανεργία των νέων, εμφανίστηκε ο νέος Γάλλος κοινοτικός επίτροπος και πρώην υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος είχε χθες στην Αθήνα διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον κ. Ευ. Βενιζέλο και τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Χαρδούβελη και Ανάπτυξης Ν. Δένδια.

Ο κ. Μοσκοβισί είπε στους δημοσιογράφους μετά τις συναντήσεις ότι η Ελλάδα αρχίζει να χτίζει μια οικονομία πιο σταθερή. Αναγνώρισε τις θυσίες των Ελλήνων, αναφέρθηκε στην ανεργία των νέων και τόνισε ότι η Ευρώπη και η Γαλλία θα πρέπει να είναι στο πλευρό της Ελλάδος. Τόνισε μάλιστα ότι η Ελλάδα μπορεί «να συνυπολογίζει στη στήριξη της Γαλλίας».

Τόσο στην ενημέρωση αυτή όσο και σε γεύμα που είχε προηγουμένως με τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη, ο κ. Μοσκοβισί χαρακτήρισε «προτεραιότητα» για την Ευρωπαϊκή Ενωση την τόνωση της ανάπτυξης, με έμφαση στις επενδύσεις. Ο νέος Γάλλος επίτροπος υπογράμμισε ότι αυτός ο στόχος βρίσκεται στο επίκεντρο και για τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν ΖανΚλοντ Γιουνκέρ και αναφέρθηκε στα νέα εργαλεία για την προώθηση των επενδύσεων που θα έχει στη διάθεσή της η νέα Επιτροπή, ανάμεσά τους και ο αναβαθμισμένος ρόλος της ΕΤΕπ.

«Δεδηλωμένος στόχος της επόμενης Επιτροπής είναι η τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης», είπε ο Γάλλος πρώην υπουργός, που προορίζεται -σύμφωνα με πληροφορίες- για τη θέση του Ολι Ρεν, κάτι που δεν θέλησε να επιβεβαιώσει. Δήλωσε ότι έχει εμπιστοσύνη στον κ. Γιουνκέρ, πως με τη σοφία που τον χαρακτηρίζει θα λάβει τις σωστές αποφάσεις και εξέφρασε την ελπίδα να του αναθέσει έναν σημαντικό ρόλο.

Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες του στην Αθήνα, ο κ. Μοσκοβισί ήταν απολύτως λακωνικός, λέγοντας ότι μίλησε με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς για την ανάπτυξη, την απασχόληση, τις επενδύσεις και την Ελλάδα. Δεν θέλησε επίσης να απαντήσει σε ερώτηση για τις προοπτικές της απομείωσης του ελληνικού χρέους, λέγοντας ότι δεν είναι πια αρμόδιος, δεν είναι υπουργός Οικονομικών. Αν και δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη βούληση για μεταρρυθμίσεις που διαπίστωσε, επί της ουσίας παρέπεμψε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο Παρίσι.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, πάντως, οι κ. Χαρδούβελης και Μοσκοβισί συζήτησαν για την πορεία του προγράμματος προσαρμογής, τις μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ενώ συμφώνησαν ότι επικρατεί κλίμα εμπιστοσύνης στη χώρα και σημειώνεται αύξηση της εισροής ξένων επενδυτικών κεφαλαίων.

Ο κ. Μοσκοβισί ρωτήθηκε και για την εσωτερική κατάσταση της χώρας του, μετά τον ανασχηματισμό. Υποστήριξε ότι δεν υπήρξε πολιτική κρίση, αλλά διαφωνία δύο υπουργών με τις πολιτικές επιλογές, γεγονός που εντέλει οδήγησε σε μια κυβέρνηση με μεγαλύτερη συνοχή. Δεν αποδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στις σχέσεις Γαλλίας και Γερμανίας και τόνισε ότι η Γαλλία δεν αμφισβητεί τους κανόνες του συμφώνου σταθερότητας. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι η Γαλλία πάσχει από έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, το οποίο πρέπει να διορθωθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή