Χορηγίες ψυχολογικής στήριξης του φοιτητικού πληθυσμού από τις εκδόσεις «Πεδίον»

Χορηγίες ψυχολογικής στήριξης του φοιτητικού πληθυσμού από τις εκδόσεις «Πεδίον»

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χάρη στη διαρκή πρακτική των εκδόσεων «Πεδίον» να στηρίζουν με χορηγίες τους επιστημονικά συνέδρια και εκδόσεις, δημοσιεύθηκε το υποδειγματικό -εθελοντικό κυρίως- έργο που συντελέστηκε από το Εργαστήριο Ψυχολογικής Συμβουλευτικής Φοιτητών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το εργαστήριο ιδρύθηκε και άρχισε να λειτουργεί το 1990 χάρη στην πίστη, στην αφοσίωση και στον εθελοντισμό πραγματικών «δασκάλων», όπως της ισόβιας διευθύντριάς του, καθηγήτριας Κλινικής Ψυχολογίας Αναστασίας Καλαντζή-Αζίζι, για τη στήριξη της ψυχικής υγείας των νέων. Σε παράλληλη «ρότα» είναι και οι εκδόσεις «Πεδίον» που και φέτος έγιναν χορηγοί στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογικής Ερευνας στην Αλεξανδρούπολη και στην ημερίδα «Συμβουλευτική Ψυχολογία Ομηλίκων: εφαρμογές σε ποικίλα πλαίσια».

Επίσης, τους προσεχείς μήνες θα είναι χορηγός σε εκδήλωση του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας με θέμα «Μάθηση και Εκπαίδευση» στη Φλώρινα, στο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο «Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση» στην Αθήνα, στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Συμβουλευτική Ψυχολογία: σύγχρονες τάσεις, μελλοντικοί προσανατολισμοί» στην Πάτρα και στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Νέες προσεγγίσεις στη θεραπεία: απαντώντας στις σύγχρονες ανάγκες» στην Αθήνα.

Στους πρωταρχικούς σκοπούς του Εργαστηρίου Ψυχολογικής Συμβουλευτικής Φοιτητών -πέρα από την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και άμεσης ψυχοκοινωνικής υποστήριξής τους- ήταν και η ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση του φοιτητικού πληθυσμού σε θέματα που το αφορούν – και που συχνά συμβαίνει το εργαστήριο να πρωτοπορεί. Οπως, για παράδειγμα, είναι οι παρεμβάσεις, οι δραστηριότητες και τα προγράμματα για την προσβασιμότητα, την αλληλεγγύη και υποστήριξη των φοιτητών με αναπηρία, αλλά και για την αντιμετώπιση της καπνιστικής συνήθειας στον φοιτητικό πληθυσμό, για την οποία διενεργήθηκε επιδημιολογική ερεύνα η οποία και διαφωτίζει το πολυπαραγοντικό πλέγμα που αφορά στην αιτιολογία και διατήρηση της καπνιστικής συνήθειας σε φοιτητικό πληθυσμό.

Το σχετικό πρόγραμμα που καταρτίσθηκε με ακαδημαϊκή υπεύθυνη την καθηγήτρια Καλαντζή-Αζίζι, εντάχθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Κάπνισμα (2008-2012). Υλοποιήθηκε και από έξι αλλά ΑΕΙ και, μεταξύ άλλων, προβλέπει και την εκπαίδευση ψυχολόγων για την κατάλληλη προσέγγιση στη διακοπή του καπνίσματος, μέσα από προγράμματα στα οποία μπορούν να συμμετέχουν δωρεάν οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές. «Εάν το πανεπιστήμιο δεν νοιάζεται για τους φοιτητές, το πανεπιστήμιο δεν θα έπρεπε να υπάρχει», είναι μια φράση του πρύτανη του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου, δρος Πέτερ Γκέτγκενς, την οποία διαλέγει η καθηγήτρια Καλαντζή-Αζίζι για να κλείσει τον πρόλογό της στην παρουσίαση του «Απολογισμού δραστηριοτήτων» ενός εργαστηρίου που είχε για θεμέλιο λίθο και τη δική της κατάθεση ψυχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή