Κάμψη στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και καυσίμων

Κάμψη στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και καυσίμων

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μερική αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας με συνέπεια την αύξηση των εισαγωγών σε πρώτες ύλες και καύσιμα, η οποία όμως δεν συνδυάζεται ταυτόχρονα με εξαγωγικό «μπουμ», προκαλεί αύξηση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου και μάλιστα σε διψήφιο ποσοστό. Καθοριστικό ρόλο στη συνολική μείωση των εξαγωγών διαδραματίζει η μείωση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και των καυσίμων, κατηγορίες που αντιπροσωπεύουν περίπου το 56% του συνόλου.

Η ανησυχητική αυτή εξέλιξη αποτυπώνεται στα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), σύμφωνα με τα οποία το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2014 ανήλθε σε 12.408,6 εκατ. ευρώ έναντι 11.146,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, παρουσιάζοντας αύξηση 11,3%. Εάν, μάλιστα, εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, τότε η αύξηση του ελλείμματος στο επτάμηνο είναι 23,9%. Τον προβληματισμό της εξέφρασε χθες και η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) κ. Χρ. Σακελλαρίδη, επισημαίνοντας ότι, αν και ο ρυθμός μείωσης των εξαγωγών επιβραδύνθηκε τον Ιούλιο, τον Σεπτέμβριο συμπληρώνεται ένας χρόνος κόπωσης των εξαγωγών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τον Ιούλιο του 2014 η συνολική αξία των εισαγωγών ανήλθε σε 4.352,3 εκατ. ευρώ έναντι 3.949 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2013, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 10,2%. Μη συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, η αξία των εισαγωγών σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 9,4%.

Η συνολική αξία των εξαγωγών ανήλθε τον Ιούλιο του 2014 σε 2.458,1 εκατ. ευρώ έναντι 2.484,7 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2013, παρουσιάζοντας μείωση 1,1%. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, η αξία των εξαγωγών υποχώρησε κατά 1,9%. Στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2014 οι εξαγωγές καταγράφουν μείωση 4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Συνέπεια των παραπάνω ήταν να εκτοξευθεί τον Ιούλιο του 2014 το εμπορικό έλλειμμα στα 1,894,2 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 29,3% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2013. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αυξήθηκε κατά 19,4%.

Η διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος την ώρα που η χώρα αναζητεί νέο παραγωγικό μοντέλο που θα στηρίζεται μεταξύ άλλων και στην εξωστρέφεια, καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη εξεύρεσης νέων αγορών για τα ελληνικά προϊόντα. Σύμφωνα με την ανάλυση που πραγματοποίησε ο ΠΣΕ με βάση τα στοιχεία του α΄ εξαμήνου του 2014 για τις ελληνικές εξαγωγές, η Τουρκία εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση σε ό,τι αφορά τους προορισμούς των ελληνικών προϊόντων, ακολουθούμενη κατά σειρά από τις Ιταλία, Γερμανία, Βουλγαρία και Κύπρο. Αξιοσημείωτη είναι η άνοδος της Αιγύπτου στην έκτη θέση (από τη δωδέκατη στο εξάμηνο του 2013) και η διατήρηση στην έβδομη θέση του Εφοδιασμού Πλοίων από Τρίτες Χώρες. Στην όγδοη θέση είναι το Γιβραλτάρ, όχι φυσικά λόγω των αναγκών της χώρας, αλλά διότι αποτελεί έδρα πολλών υπεράκτιων εμπορικών εταιρειών και χρησιμοποιείται για την άσκηση του λεγόμενου «τριγωνικού εμπορίου». Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.

Η Ρωσία για πρώτη φορά δεν συγκαταλέγεται στις πρώτες είκοσι αγορές για τα ελληνικά προϊόντα, καθώς υποχώρησε στην 22η θέση. Η επιβολή του ρωσικού εμπάργκο τον Αύγουστο αναμένεται να υποβαθμίσει περαιτέρω τον ρόλο της Ρωσίας ως εξαγωγικού προορισμού για τα ελληνικά προϊόντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή