Ευρωπαϊκές διακρίσεις για το Περιβάλλον στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών

Ευρωπαϊκές διακρίσεις για το Περιβάλλον στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διπλή διάκριση που απονέμεται στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών με τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον –European Business Awards for the Environment 2013 – 2014– δικαιώνει τη διαχρονική προσπάθεια που έχει αναλάβει η εταιρεία –αλλά και το σύνολο των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο αεροδρόμιο– αμέσως μετά την ίδρυσή της το 1996. Από τότε λειτουργεί η Υπηρεσία Περιβάλλοντος του ΔΑΑ, η οποία σήμερα με 13 στελέχη επιστήμονες καλύπτει ένα ευρύ φάσμα περιβαλλοντικών θεμάτων, όπως ο θόρυβος, η κλιματική αλλαγή, η ποιότητα του αέρα, το νερό, η επεξεργασία λυμάτων, τα απορρίμματα, η ανακύκλωση, το φυσικό περιβάλλον, η βιοποικιλότητα και οι σχέσεις με τις τοπικές κοινωνίες (www.aia.gr).

Οι δύο σημαντικές διακρίσεις που απενεμήθησαν στον ΔΑΑ από τον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη σε ειδική τελετή στις 24 Σεπτεμβρίου 2014, είναι η 1η θέση στην κατηγορία «Οργάνωση και Διοίκηση» και το «Βραβείο για την Προστασία της Βιοποικιλότητας». Η διοργάνωση ανήκει στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΠΕ) –για πέμπτη συνεχή φορά–, ο οποίος έχει συστήσει και την επιτροπή αξιολόγησης σε συνεργασία με εκπροσώπους πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και επιστημονικών φορέων.

Για την προστασία της βιοποικιλότητας στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων, ο ΔΑΑ έχει δημιουργήσει ειδική ομάδα βιοπαρακολούθησης για να εντοπίζει –κυρίως όμως να καταγράφει και να επηρεάσει θετικά– τα πλέον σημαντικά οικοσυστήματα, τη διαχείριση της πανίδας και των πτηνών – από τα οποία και δημιουργείται κίνδυνος πρόσκρουσής τους με αεροσκάφη. Επίσης, φροντίζει για τη διαχείριση του τοπίου του αερολιμένα με βάση λειτουργικές και περιβαλλοντικές παραμέτρους.

Παράλληλα, για έβδομη συνεχή χρονιά, συνεχίζει το πρόγραμμα για την Προστασία και την Ανάδειξη του Υγροτόπου της Βραυρώνας και της Παράκτιας Θαλάσσιας Ειδικής Ζώνης Διατήρησης (ΕΔΖ) του Δικτύου Φύση 2000.

Οπως είναι γνωστό, από το 2011 ο ΔΑΑ έχει κατασκευάσει, και έκτοτε βρίσκεται σε λειτουργία, το μεγαλύτερο παγκοσμίως φωτοβολταϊκό πάρκο (8ΜW) στο πλαίσιο του πρωταγωνιστικού ρόλου του στη διεθνή εθελοντική πρωτοβουλία Airport Carbon Accreditation από την οποία και έχει λάβει την πιστοποίηση στο τρίτο στάδιο (βελτιστοποίηση) μετά την επιτυχή μείωση του αποτυπώματος άνθρακα κατά 25% μεταξύ 2005 και 2013, που αντιστοιχεί σε μείωση εκπομπών κατά 16.800 τόνους CO2.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή