Διαφωνίες στον ΣΥΡΙΖΑ με επίκεντρο το χρέος

Διαφωνίες στον ΣΥΡΙΖΑ με επίκεντρο το χρέος

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί η θέση που διατύπωσε σε συνέντευξή του (Real News) ο κ. Γιάννης Δραγασάκης παρουσιάζοντας μια εναλλακτική στο «κούρεμα» του χρέους πρόταση. «Αντί για “κούρεμα”, μπορεί να υπάρξει “απόσυρση” του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, δηλαδή ένα μέρος του χρέους να αποσυρθεί από τις αγορές ή τους φορείς που το κατέχουν σήμερα και να κρατηθεί “παγωμένο” στο πλαίσιο της ΕΚΤ», ανέφερε ο κ. Δραγασάκης.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση εντάσσεται από πολλούς στη «στροφή προς τον ρεαλισμό» που επιχειρεί η ηγετική ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο, η εσωκομματική μειοψηφία βλέπει ανάλογες τοποθετήσεις περισσότερο ως «στροφή προς τον συμβιβασμό» και δεν είναι λίγα τα στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας» που θεωρούν ότι το κόμμα μετατοπίζεται προς απόψεις που δεν συνάδουν με τις αρχές του. Προς επίρρωση της θέσης τους αυτής επικαλούνται τη συνεδριακή απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ περί «διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους». Υπενθυμίζουν, επίσης, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για εναλλακτική της διαγραφής φόρμουλα απομείωσης του χρέους, παραπέμποντας σε τοποθέτηση του κ. Γιώργου Σταθάκη ότι μια πολυετής παράταση του διαστήματος αποπληρωμής θα μπορούσε να αντικαταστήσει τη διαγραφή.

Οι ενστάσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης για τις προσεγγίσεις αυτές εστιάζουν σε δύο σημεία: το πρώτο, ότι με επιλογές αυτής της λογικής η αποπληρωμή του χρέους φορτώνεται ήδη στις πλάτες επερχόμενων γενεών, που ακόμη δεν έχουν γεννηθεί. Το δεύτερο σημείο αφορά την τακτική με την οποία μορφοποιείται από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ το περιβάλλον εντός του οποίου θα γίνει η διαπραγμάτευση για το χρέος. Οπως λένε, είναι τακτικό λάθος να εγκαταλείπεται η βασική θέση περί διαγραφής του χρέους πριν καν αρχίσει η προσπάθεια διαπραγμάτευσης και να εκπέμπεται το μήνυμα προς το απέναντι «στρατόπεδο» ότι υπάρχει διάθεση υποχωρητικότητας και ευελιξίας.

Σήμερα, σε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να ανοίξει η συζήτηση για τα θέματα αυτά, όπως επίσης επί της πολιτικής κατάστασης, της προοπτικής εκλογών και της στρατηγικής συμμαχιών που θα ακολουθήσει το κόμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή