Διεθνής Αμνηστία: Ανάγκη συνεργασίας εντός της Ε.Ε.

Διεθνής Αμνηστία: Ανάγκη συνεργασίας εντός της Ε.Ε.

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τεράστιοι κίνδυνοι που διατρέχουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που επιχειρούν να φτάσουν στην Ευρώπη διά θαλάσσης, οι ιδιαίτερα αυξημένες ροές εξαιτίας πολεμικών συγκρούσεων, το άνισο βάρος που έχουν αναλάβει οι χώρες του Μεσογείου είναι ορισμένα από τα θέματα που αναπτύσσονται στη νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία δημοσιεύθηκε χθες. Στην έκθεση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην επιχείρηση Mare Nostrum που πραγματοποιεί το ιταλικό πολεμικό ναυτικό και ξεκίνησε ύστερα από το διεθνές σοκ από την τραγωδία της Λαμπεντούζα, όταν πνίγηκαν περισσότεροι από 500 άνθρωποι στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη. Η Ιταλία, επισημαίνεται στην έκθεση, είναι η μόνη χώρα που ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις της κοινής γνώμης και των ανθρωπιστικών οργανώσεων μετά τη Λαμπεντούζα, ωστόσο και εκείνη δηλώνει πλέον ότι οι δυνάμεις της εξαντλούνται. «Η επιχείρηση Mare Nostrum έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές στη θάλασσα, αλλά δεν είναι μια μακροπρόθεσμη λύση. Απαιτείται μια συντονισμένη προσπάθεια από την Ε.Ε., για να ανταποκριθεί στην κοινή της ευθύνη», επισημαίνει ο John Dalhuisen, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Εκτενή αναφορά γίνεται και στις σοβαρές αδικίες που προκύπτουν από τον κανονισμό του Δουβλίνου, σύμφωνα με το οποίο η χώρα στην οποία γίνεται η αρχική άφιξη του μετανάστη είναι υπεύθυνη για την εξέταση του αιτήματος ασύλου του και σ’ αυτήν επιστρέφει αν συλληφθεί σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Η έλλειψη επιμερισμού ευθυνών μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. αποθαρρύνει τα νότια ευρωπαϊκά κράτη από το να δεχθούν πρόσφυγες και μετανάστες στα λιμάνια τους, επισημαίνεται στην έκθεση.

Το 2014, περισσότερα από 130.000 άτομα διέσχισαν παράτυπα τα νότια σύνορα της Ευρώπης, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων διεσώθη από το ιταλικό Ναυτικό. Το ίδιο διάστημα, πάνω από 22.000 άτομα (κυρίως από εμπόλεμες ζώνες σε Συρία και Αφγανιστάν) ήρθαν διά θαλάσσης στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή