Σκιές στη συνεργασία Κύπρου – Ρωσίας

Σκιές στη συνεργασία Κύπρου – Ρωσίας

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το καθεστώς του προνομιακού εταίρου της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο φαίνεται ότι χάνει η Κυπριακή Δημοκρατία. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ιζβέστια», που αναπαρήγαγε το πρακτορείο ειδήσεων ITAR-TASS, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, δηλαδή της Ανω Βουλής της Δούμας, πρότεινε να παγώσει η δρομολογημένη συνεργασία με το κυπριακό Κοινοβούλιο, λόγω της μη φιλικής στάσης που επιδεικνύουν οι κυπριακές αρχές απέναντι στους Ρώσους. Οι Ρώσοι αποδίδουν αυτή τη συμπεριφορά σε πιέσεις των Αμερικανών και επικαλούνται μαρτυρία του πρώην προέδρου της Κύπρου Δ. Χριστόφια σε Ρώσους επιχειρηματίες.

Λόγω των κυρώσεων από τη Δύση για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο αρνήθηκε να συμμετάσχει σε μια προγραμματισμένη συνάντηση με τους Αμερικανούς στις Βρυξέλλες και εισηγήθηκε τη γενικότερη διακοπή της κοινοβουλευτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και τις χώρες της Ε.Ε. που επέδειξαν την πλέον εχθρική στάση απέναντι στη Ρωσία. Η ειδική αναφορά στην Κύπρο είχε συγκεκριμένη αφορμή, καθώς επρόκειτο να συσταθεί ομάδα εργασίας του Συμβουλίου με σκοπό την κοινοβουλευτική συνεργασία με την Κύπρο. Αυτό προτάθηκε να μη γίνει, ενώ το μέλος του Συμβουλίου Ι. Μορόζοφ υποστήριξε ότι το περιβάλλον στην Κύπρο είναι εχθρικό για τη Ρωσία και τους Ρώσους και δήλωσε στην «Ιζβέστια» ότι «η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου υπό αμερικανική πίεση προχώρησε σε μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που ήταν εξαιρετικά δυσμενής για τους Ρώσους επιχειρηματίες».

O κ. Μορόζοφ πρόσθεσε ότι «πριν από μία εβδομάδα ομάδα Ρώσων επιχειρηματιών συναντήθηκε με τον πρώην πρόεδρο της χώρας Δ. Χριστόφια, ο οποίος απέδωσε τις μη φιλικές ενέργειες των αρχών απέναντι στους Ρώσους σε αμερικανική πίεση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή