Αναστολή διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό

Αναστολή διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναστέλλονται μέχρι νεωτέρας οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Αυτό αποφάσισε χθες το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών ύστερα από εισήγηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη. Η κίνηση, για την οποία είχε ενημερωθεί η Αθήνα, αποτελεί την κυπριακή απάντηση στην πρόκληση της Τουρκίας, η οποία δέσμευσε με οδηγία προς ναυτιλλομένους περιοχές μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, στις οποίες μάλιστα έχουν ξεκινήσει έρευνες για την εύρεση υδρογονανθράκων. Το πλοίο γεωτρύπανο παρακολουθείται συνεχώς από την τουρκική φρεγάτα «Μπάφρα».

Συνέπειες

Η πρώτη συνέπεια αυτής της απόφασης ήταν να ακυρωθεί η προγραμματισμένη για τις 9 Οκτωβρίου συνάντηση του κ. Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντ. Ερογλου και τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ Ασπεν Αϊντα. Ο κ. Ερογλου αντέδρασε, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «λάθος στάση», που δείχνει ότι «οι προσπάθειες της ελληνοκυπριακής πλευράς για εξεύρεση λύσης δεν είναι ειλικρινείς». Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είχε δηλώσει πριν από τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου, ότι ζήτησε στη Νέα Υόρκη από τον κ. Αναστασιάδη να υπάρξει αναστολή δραστηριοτήτων στο Οικόπεδο 9 της κυπριακής ΑΟΖ για μικρό χρονικό διάστημα. Αμεση ήταν η απάντηση του κ. Αναστασιάδη, που υπενθύμισε πόσο γνωστή είναι η επιθυμία του για λύση και πρόσθεσε: Ομως η στάση του κ. Ερογλου και οι ενέργειες της Αγκυρας τα τελευταία 24ωρα δεν μου αφήνουν άλλη επιλογή».

Από πλευράς ΟΗΕ δεν υπήρξε σχόλιο για την απόφαση. Ο κ. Αϊντα, που έφτασε στην Κύπρο χθες το απόγευμα, ανακοίνωσε ότι θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους κ. Αναστασιάδη και Ερογλου. Τα Ηνωμένα Εθνη είχαν ανακοινώσει επισήμως την πραγματοποίηση κοινής συνάντησης για στις 9 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την εισήγηση του προέδρου Αναστασιάδη, στο Συμβούλιο προτάθηκε η αναστολή των συναντήσεων του προέδρου και του διαπραγματευτή κ. Αντ. Μαυρογιάννη με τους Τουρκοκυπρίους. Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι ο πρόεδρος ενημέρωσε το Συμβούλιο για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και για τα διαβήματα στα οποία η κυπριακή κυβέρνηση έχει προβεί. Το Συμβούλιο αποδέχτηκε ομόφωνα την εισήγηση και κάλεσε την «ευρωπαϊκή και διεθνή κοινότητα να αντιδράσουν στην προκλητική τουρκική συμπεριφορά».

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του στην «Κ», τον περασμένο Φεβρουάριο και σε ερώτηση σε σχέση με τις προκλητικές ενέργειες του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Αναστασιάδης είχε δηλώσει ότι θα διακόψει τις συνομιλίες αν συνεχιστούν οι προκλήσεις.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Χριστοδουλίδης παραδέχτηκε πάντως ότι η απόφαση για αναστολή των διαπραγματεύσεων δεν είναι ακίνδυνη. «Είναι ξεκάθαρο ότι η τουρκική ενέργεια δεν αφήνει καμιά άλλη επιλογή στην Κυπριακή Δημοκρατία», απάντησε σε σχετική ερώτηση. Δεν έκρυψε επίσης ότι η Κύπρος περιμένει περισσότερα από τους εταίρους της και τους Αμερικανούς. «Αναμένουμε απ’ όλα τα κράτη και ειδικά τους εταίρους μας στην Ε.Ε., αλλά και από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να αντιδράσουν στην τουρκική ενέργεια», δήλωσε.

Αντίδραση ΥΠΕΞ

Σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Τουρκία για την Νavtex προχώρησε χθες και το υπουργείο Εξωτερικών. Ο γ.γ. Αν. Μητσιάλης κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα, Kerim Uras, στο ΥΠΕΞ και προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας για την έκδοση της παράνομης Navtex καθώς και για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της στην περιοχή.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT