ΣΥΡΙΖΑ: συμφωνία για κοινή γραμμή στο ζήτημα χρέους

ΣΥΡΙΖΑ: συμφωνία για κοινή γραμμή στο ζήτημα χρέους

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια άτυπη συμφωνία κορυφής για το ζήτημα του χρέους, που είχε βυθίσει το κόμμα στη συνήθη πολυγλωσσία τις προηγούμενες μέρες, προσέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.

Ο κ. Τσίπρας αποσαφήνισε χθες στην Κ.Ο. ότι για το θέμα αυτό ισχύουν οι συνεδριακές θέσεις, που προβλέπουν διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, ρήτρα ανάπτυξης και μια διεθνή διάσκεψη στα πρότυπα εκείνης του Λονδίνου του 1953, που διευθέτησε το χρέος της Γερμανίας. Την ίδια θέση ενστερνίστηκαν τόσο ο κ. Γ. Δραγασάκης, όσο και ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας κ. Π. Λαφαζάνης, που πήραν τον λόγο στη σύντομης διάρκειας Κ.Ο. Στόχος της ομόθυμης επίκλησης των συνεδριακών θέσεων ήταν να μη δοθεί πεδίο στον αντίπαλο να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο κ. Δραγασάκης είχε μιλήσει για «απόσυρση» του χρέους, ενώ ο κ. Γ. Σταθάκης είχε πει ότι η μακροχρόνια επιμήκυνση των λήξεων ισοδυναμεί με «κούρεμα». Επίσης, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κ. Χρυσόγονος είχε χαρακτηρίσει μια πολυετή επιμήκυνση προτιμότερη και από το «κούρεμα». Ολα αυτά είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Πλατφόρμας, που υποστήριζε πως οι ανωτέρω δηλώσεις είναι εκτός προγραμματικού πεδίου.

Ο κ. Τσίπρας έδωσε σαφείς οδηγίες προς τους βουλευτές του να εμφανιστούν με ενιαίο λόγο στα κεντρικά θέματα στη διάρκεια της συζήτησης και να επιμείνουν στην προγραμματική αντιπαράθεση, προβάλλοντας και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Επισήμανε, δε, ότι το μεγαλύτερο μέρος των παρεμβάσεων θα πρέπει να αναφέρεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και όχι στην κριτική στην κυβέρνηση.

Ο κ. Τσίπρας επέστησε την προσοχή των βουλευτών στο ενδεχόμενο να επιχειρηθεί η δημιουργία τεχνητής πόλωσης από πλευράς Ν.Δ. και κάλεσε τους βουλευτές να μην απαντούν και να μην παρασυρθούν. Στο ίδιο μήκος κύματος έκαναν δηλώσεις και άλλα κορυφαία στελέχη του κόμματος, όπως οι κ. Λαφαζάνης και Δραγασάκης. Ως πρώτος ομιλητής στη συζήτηση, προφανώς για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν αποκλίσεις, ορίστηκε ο κ. Δραγασάκης.

Χθες ο κ. Τσίπρας μίλησε στο συνέδριο της Ελληνικής Ενωσης Επιχειρηματιών, όπου παρουσίασε την πρότασή του για την τόνωση της επιχειρηματικότητας. Δήλωσε ότι επιδιώκει «τη θεσμική συνεργασία όλων των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων και επαγγελματικών οργανώσεων» και πρόσθεσε: «Οι πόρτες μας θα είναι ανοιχτές σε όλους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT