«Ακατάσχετο» για τα κόμματα

«Ακατάσχετο» για τα κόμματα

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης εισηγήθηκαν, ο υπουργός Εσωτερικών Αργ. Ντινόπουλος αποδέχθηκε και, τελικώς, με τις ψήφους μόνο της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ εγκρίθηκε χθες τροπολογία σύμφωνα με την οποία το 40% της κρατικής επιχορήγησης προς τα κόμματα θα είναι «ακατάσχετο και ανεκχώρητο». Η εν λόγω ρύθμιση που προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς και πολλά σχόλια στο περιστύλιο, κρίθηκε αναγκαία από τους εμπνευστές της, καθώς -όπως υποστηρίζουν- όλα τα χρήματα της κρατικής επιχορήγησης παρακρατούνταν από τις τράπεζες έναντι των υψηλών χρεών από παλαιά δάνεια των κομμάτων. Υπενθυμίζεται ότι κυρίως τα έως πρόσφατα λεγόμενα μεγάλα κόμματα συνήθιζαν να υπερδανείζονται, θέτοντας ως «εγγύηση» τα ποσά που μελλοντικά θα λάμβαναν ακριβώς με τη μορφή της κρατικής ενίσχυσης.

«Εμείς έχουμε δηλώσει ότι από οικονομικής απόψεως είμαστε χρεοκοπημένοι ως κόμμα. Εμείς αυτή τη στιγμή δεν απολαμβάνουμε της κρατικής χρηματοδότησης, διότι την παρακρατούν οι τράπεζες», είπε ο «πράσινος» Γ. Κουτσούκος, που συνυπογράφει μαζί με τον Κ. Καραγκούνη της Ν.Δ. την τροπολογία – η οποία κατατέθηκε χθες το πρωί, λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία του νομοσχεδίου (περί τα οικονομικά των κομμάτων) όπου και συμπεριελήφθη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε, προκειμένου να συζητήσει ή ακόμα και να συμφωνήσει, να παρουσιαστούν αναλυτικά στοιχεία σχετικά με την πορεία δανεισμού της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο δεν υπήρξε, καταψήφισε την τροπολογία. «Με την τροπολογία-ντροπολογία επιφυλάσσετε ασυλία και αυτοπροστασία έναντι των οφειλών σας», σχολίασε σε υψηλούς τόνους η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Πρέπει να υπάρχει ένα δίχτυ προστασίας για να μην εκβιάζονται τα κόμματα», σημείωσε ο κ. Καραγκούνης.

Σε πεδίο σφοδρής σύγκρουσης ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, εξάλλου, αναδείχθηκε για δεύτερη μέρα χθες και η καταγγελία εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι το μεγαλύτερο της συγκυβέρνησης κόμμα πέτυχε το 2013 να εξασφαλίσει τραπεζικό δανεισμό. Στις σχετικές αναφορές που έκανε και στη Βουλή ο κ. Ν. Βούτσης, χθες, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Α. Παπαμιμίκος, είπε (Βήμα FM): «Δάνειο η Ν.Δ. δεν έχει πάρει το 2013. Από τον ισολογισμό προκύπτει ότι 14 εκατ. που εμφανίζονται είναι απλήρωτοι τόκοι από τη δική μας πλευρά», είπε.

Αντιπαράθεση, αλλά σε σαφώς πιο ήπιους τόνους, καταγράφηκε και για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για τα οικονομικά των κομμάτων, του οποίου ψηφίστηκαν οι διατάξεις, πλην δύο: Για την ονομαστικοποίηση των κουπονιών οικονομικής ενίσχυσης των κομμάτων και για τη δυνατότητα χρηματοδότησής τους από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Για αμφότερες η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα.

Σε αναλόγως χαμηλούς τόνους ολοκληρώθηκε, επίσης, χθες, στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή και η συζήτηση επί του προσχεδίου του Προϋπολογισμού. Στο σύνολό της η συζήτηση αυτή χαρακτηρίστηκε από τη συνεχή «πίεση» των «γαλάζιων» προς το ΥΠΟΙΚ για ταχύτερη λήψη μέτρων φοροελαφρύνσεων, όπως επίσης και από τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις πολιτικές εξόδου από την κρίση. Η εξάντληση των περιθωρίων για φορολογικές ελαφρύνσεις αποτελεί βασική επιδίωξή μας», περιορίστηκε να σημειώσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.

«Φτωχοποιήσατε τον λαό», τόνισε ο κ. Δ. Γελαλής (ΣΥΡΙΖΑ). «Παρουσιάζετε μια πρόταση που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία», ανέφερε η κ. Φεβρωνία Πατριανάκου (Ν.Δ.) απευθυνόμενη στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή