Διάβημα στα Τίρανα για την επίθεση στη Δερβιτσάνη

Διάβημα στα Τίρανα για την επίθεση στη Δερβιτσάνη

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διάβημα διαμαρτυρίας προς το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών για την εισβολή των Αλβανών χούλιγκαν στο μειονοτικό χωριό Δερβιτσάνη, μετά τον επεισοδιακό αγώνα της Σερβίας με την Αλβανία, προχώρησε η Αθήνα.

Συγκεκριμένα, ο πρέσβης της Ελλάδος στα Τίρανα, Λ. Ροκανάς, ζήτησε από το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας να καταδικαστούν από τις αλβανικές αρχές τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο χωριό Δερβιτσάνη σε βάρος μελών της μειονότητας. Ο κ. Ροκανάς ζήτησε, επίσης, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον εντοπισμό, τη σύλληψη και την τιμωρία των υπαιτίων της απρόκλητης επίθεσης, αλλά και μέτρα για την προστασία της μειονότητας ενόψει και των επικείμενων εορταστικών εκδηλώσεων για την 28η Οκτωβρίου.

Ανησυχία

Για ακόμα μία φορά, τη τρίτη από τον Ιούνιο, που η Αλβανία έλαβε το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας, η ελληνική διπλωματία επισημαίνει προς την αλβανική πλευρά ότι αυτές οι συμπεριφορές δεν συνάδουν με την ευρωπαϊκή προοπτική, υπενθυμίζοντας έμμεσα ότι κρατάει το κλειδί για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας. Στους συνομιλητές του στο αλβανικό ΥΠΕΞ, ο κ. Ροκανάς μετέφερε την έντονη ανησυχία της Ελλάδας για παρόμοιες επιθέσεις, που στοχοποιούν την ελληνική μειονότητα και υπονομεύουν την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας και υπενθύμισε, μάλιστα, ότι αυτή η προοπτική αποδυναμώνεται από ακραίες συμπεριφορές και εθνικιστικές εξάρσεις. Σε αντίστοιχες παραστάσεις προς τις τοπικές αρχές προχώρησε και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο.

Με εντολή του ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου, ο κ. Ροκανάς προχώρησε στο διάβημα την Τετάρτη, την επομένη δηλαδή των επεισοδίων στη Δερβιτσάνη. Το ΥΠΕΞ, πάντως, δεν ήθελε να δώσει ιδιαίτερη δημοσιότητα στο εν λόγω περιστατικό, κρίνοντας ότι έχουν σημειωθεί πρόσφατα σοβαρότερες αρνητικές εξελίξεις στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, π.χ. η αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση που περιόρισε την εκπροσώπηση της μειονότητας. Η απόφαση να δημοσιοποιηθεί το διάβημα ελήφθη όταν η αντιπολίτευση, στην Αθήνα, προχώρησε σε δηλώσεις για το θέμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT