Παρέμβαση από Βερολίνο

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία αναμένει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο τονίζει δι’ εκπροσώπου του στο ΑΠΕ ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα της Κύπρου για έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της στην ΑΟΖ. Ωστόσο, από τις δηλώσεις του Γερμανού αξιωματούχου στο ΑΠΕ προκύπτει ότι το Βερολίνο διαφωνεί με τη δεδηλωμένη πρόθεση της Λευκωσίας να μπλοκάρει εφεξής το άνοιγμα κάθε νέου κεφαλαίου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας: «Βλέπουμε στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία έναν αποτελεσματικό τρόπο προκειμένου να υπάρξει θετική επίδραση στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Ειδικά σε έναν δομημένο διάλογο μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας στο πλαίσιο των διαπραγματευτικών κεφαλαίων για θέματα Κράτους Δικαίου, Δικαιοσύνης και Ασφάλειας, βλέπουμε αμοιβαίο συμφέρον. Γι’ αυτό και κατά βάση προσπαθούμε για το άνοιγμα περαιτέρω κεφαλαίων», δήλωσε.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου αποφάσισε να μπλοκάρει εφεξής το άνοιγμα κάθε νέου κεφαλαίου. Επίσης, ότι τα κεφάλαια 23 και 24 για τα θέματα Κράτους Δικαίου, Δικαιοσύνης και Ασφάλειας συμπεριλαμβάνονται στα 6 κεφάλαια που είχε μπλοκάρει μονομερώς η Κύπρος το 2009.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ εξέφρασε τη λύπη του «για το ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού έχουν αυτή τη στιγμή διακοπεί» και επισήμανε ότι «οι συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις είναι προς όφελος και των δύο πλευρών και πρέπει να συνεχιστούν το συντομότερο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή