Κατεδάφιση των «ψευτο-πελάδων»

Κατεδάφιση των «ψευτο-πελάδων»

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άμεση κατεδάφιση όσων αυθαιρέτων έχουν εντοπιστεί στον αιγιαλό της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου ζητεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση η Κτηματική Υπηρεσία Αιτωλοακαρνανίας. Αφορμή, πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ η οποία απέρριψε όλα τα επιχειρήματα των αυθαιρετούχων. Ομως, για να πραγματοποιηθούν όλες οι κατεδαφίσεις και να απομακρυνθούν περισσότεροι από 900 καταπατητές δημοσίων κτημάτων θα χρειαστεί να περάσουν αρκετά χρόνια, δεδομένων της έλλειψης πόρων και της υποστελέχωσης των κρατικών υπηρεσιών.

Η υπόθεση των αυθαιρέτων στις όχθες της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου είναι παλαιά. Η συστηματική καταπάτηση τμημάτων των προστατευόμενων περιοχών Λούρου, Διονίου Ρεμπακίων Αιτωλικού και της νήσου Τουρλίδας για την ανέγερση κατοικιών ξεκίνησε ήδη από τις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Η τοπική ιδιαιτερότητα της αυθαιρεσίας είναι ότι τα παράνομα κτίσματα ακολουθούν ορισμένα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά των «πελάδων», δηλαδή των παραδοσιακών πασσαλόπηκτων κατοικιών που κάποτε χρησιμοποιούσαν οι αλιείς της περιοχής, προσπαθώντας να καλύψουν την παρανομία. Τις ευθύνες της πολιτείας και των εμπλεκομένων φορέων αποκάλυψε το 2009 και έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, που οδήγησε στην απομάκρυνση τοπικών στελεχών της Διοίκησης.

Η υπόθεση επανήλθε στην επικαιρότητα με πρόσφατη απόφαση του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ (αρ. 4903/13) επί προσφυγής 25 ιδιοκτητών αυθαιρέτων κατά των αποφάσεων της Κτηματικής Υπηρεσίας Αιτωλοακαρνανίας. Το ΣτΕ έκρινε ότι η Διοίκηση είναι υποχρεωμένη να επιβάλει την κατεδάφιση των κτισμάτων που βρίσκονται στον αιγιαλό, ανεξαρτήτως του χρόνου ανέγερσής τους, ενώ δεν αναγνώρισε κανένα από τα επιχειρήματα των προσφευγόντων.

Η απόφαση άνοιξε και πάλι τον δρόμο για τις μπουλντόζες: η Κτηματική Υπηρεσία Αιτωλοακαρνανίας ζήτησε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου να προχωρήσει άμεσα στην κατεδάφιση των συγκεκριμένων αυθαιρέτων. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία είναι η μόνη στην Ελλάδα που έχει να επιδείξει σημαντικό έργο στην κατεδάφιση αυθαιρεσιών, σκοπεύει να εντάξει τα αυθαίρετα στον προγραμματισμό της, όμως οι πόροι είναι εξαιρετικά περιορισμένοι. «Θα δημοπρατήσουμε τρεις διαγωνισμούς, προϋπολογισμού 70.000 ευρώ έκαστος, στο τέλος Νοεμβρίου και ο ένας από αυτούς αφορά σε αυθαίρετα στην Τουρλίδα, αλλά όχι τις “ψευδο-πελάδες”», αναφέρει στέλεχος της Διοίκησης.

«Περιμένουμε πολλά χρόνια για να δούμε την εφαρμογή των αποφάσεων της Δικαιοσύνης, δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει κατεδαφίσεις στην περιοχή», λέει ο κ. Ναπολέων Παπαδάτος, πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Νεοχωρίου. «Περιμέναμε 5-6 χρόνια να βγει η απόφαση του ΣτΕ και τώρα δεν γνωρίζουμε πόσα ακόμα θα χρειαστεί η πολιτεία για να υλοποιήσει την απόφαση».

Εν τω μεταξύ η υποστελεχωμένη Κτηματική Υπηρεσία Αιτωλοακαρνανίας συνεχίζει την καταγραφή των καταπατήσεων όχι μόνον επί του αιγιαλού, αλλά σε όλα τα δημόσια κτήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους 1.200 καταπατητές που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια, από τον Εύηνο έως το Διόνι, οι 300 έχουν επιστρέψει οικειοθελώς τα οικόπεδα στο Δημόσιο προκειμένου να αποφύγουν το πρόστιμο. Ομως, με τους σημερινούς ρυθμούς εκτιμάται ότι για να αποβληθούν οι υπόλοιποι 900 καταπατητές θα χρειαστούν 5 με 10 χρόνια…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή