Ελληνικά πολεμικά σκάφη στη ΝΑ Μεσόγειο

Ελληνικά πολεμικά σκάφη στη ΝΑ Μεσόγειο

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αναβάθμιση της παρουσίας του ελληνικού πολεμικού ναυτικού στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου ανακοίνωσε ο ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλος από την Κύπρο, ενώ οι Τούρκοι συνεχίζουν να προκαλούν με το «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ και να ενισχύουν τις ναυτικές τους δυνάμεις στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Οπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, η αναβάθμιση αφορά ένα υποβρύχιο που θα συμμετάσχει στη νατοϊκή δύναμη Active Endeavour και στην αντικατάσταση της πυραυλακάτου «Καβαλούδης», που συμμετέχει στην ειρηνευτική δύναμη Unifil του Λιβάνου από μία φρεγάτα. Οι δηλώσεις έγιναν έπειτα από συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη και τον ομόλογό του Ι. Κασουλίδη στη Λευκωσία, όπου ο ΥΠΕΞ συμμετείχε στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. Αν και δεν συνέδεσε ρητά την αναβάθμιση της ελληνικής ναυτικής δύναμης στην περιοχή με την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας τις τελευταίες μέρες, υποστηρίζοντας ότι η παρουσία αυτή ενισχύεται στο πλαίσιο διεθνών και νατοϊκών υποχρεώσεων της Ελλάδας, είναι σαφές ότι η πρωτοβουλία αυτή της Αθήνας αποτελεί και ένα μήνυμα προς την Αγκυρα.

«Υπάρχει πολύ σημαντική συμμετοχή της Ελλάδας στην αποστολή του ΟΗΕ στον Λίβανο και μας ζητείται από πλευράς ΟΗΕ, λόγω και της κρίσης στην περιοχή, να έχουμε αναβαθμισμένη παρουσία σε επίπεδο ενδεχομένως φρεγάτας και βεβαίως μετέχουμε και στην Αctive Endeavour με υποβρύχιο. Ολες μας οι πρωτοβουλίες είναι πρωτοβουλίες πολιτικοδιπλωματικές που στοχεύουν στη διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή. Ολες οι χώρες πρέπει να έχουν ως μόνο στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης. Αυτό είναι και το μήνυμά μου προς την τουρκική πλευρά», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

Η αναβάθμιση θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα, αφού ώς χθες δεν υπήρχε εντολή προς το ΓΕΕΘΑ για αντικατάσταση του «Καβαλούδη» από φρεγάτα. Σε συνάντηση που είχε χθες με δημοσιογράφους στο ΥΠΕΘΑ, ο υπουργός Αμυνας Δ. Αβραμόπουλος επιχείρησε να αποσυνδέσει την αναβάθμιση από τα τρέχοντα γεγονότα, λέγοντας -όπως και ο κ. Βενιζέλος στις δηλώσεις τουότι η αποστολή της φρεγάτας γίνεται κατόπιν αιτήματος της Unifil, που υποβλήθηκε πριν εκδοθεί η Naftex για τις σεισμογραφικές έρευνες. Σε ό,τι αφορά το υποβρύχιο, είναι προγραμματισμένο να ενταχθεί στη νατοϊκή δύναμη Active Endeavour από την 1η Νοεμβρίου. Πάντως, σήμερα θα διεξαχθεί στον Σαρωνικό η μεγάλη διακλαδική άσκηση «Πυρπολητής» με σενάριο την ανακατάληψη βραχονησίδας και τη συμμετοχή του μεγίστου αριθμού των μονάδων του στόλου που προβλέπονται. Την άσκηση θα παρακολουθήσει από ελληνικό πλοίο και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Και οι Τούρκοι έχουν προσθέσει στις δυνάμεις τους στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου (2 φρεγάτες και μια κορβέτα) και ένα υποβρύχιο τύπου P-209. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, στις 15 Σεπτεμβρίου το τουρκικό Γενικό Επιτελείο δημοσιοποίησε υποσημείωση (subnote) που ενημέρωνε για την παρουσία υποβρυχίου στην περιοχή ώς τις 15 Νοεμβρίου. Το σκάφος ανιχνεύτηκε, από τα ανθυποβρυχιακά συστήματα πλοίων της Unifil, την περασμένη εβδομάδα.

Στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου, εξέφρασαν «τη λύπη τους για τις πρόσφατες παράνομες ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν εντός της ΑΟΖ της Κύπρου και τις μη εγκεκριμένες σεισμικές έρευνες εντός της εν λόγω περιοχής». Οι υπουργοί υπογράμμισαν τη σημασία του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας επί της ΑΟΖ της και απηύθυναν έκκληση στην Τουρκία να σταματήσει όλες τις σεισμικές έρευνες και να απέχει από κάθε παρόμοια ενέργεια στο μέλλον.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή