«Καλωσήρθε το δολάριο» στην Αθήνα του ’14

«Καλωσήρθε το δολάριο» στην Αθήνα του ’14

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν μισός αιώνας έχει περάσει από την ταινία του Αλέκου Σακελλάριου «Καλώς ήρθε το δολάριο» με την παροιμιώδη ατάκα «καλώς τα ναυτάκια τα ζουμπουρλούδικα», αλλά όπως φαίνεται κάποια πράγματα δεν αλλάζουν. Μικρολωποδύτες -φιγούρες βγαλμένες λες κατευθείαν από τον ελληνικό κινηματογράφο- οι οποίοι βλέπουν τον τουρίστα σαν παραγεμισμένο πορτοφόλι που ευχάριστα θα «ξαλάφρωναν», αλωνίζουν μέχρι σήμερα στην Πλάκα, την Ακρόπολη και στα πέριξ.

Η πλέον διαδεδομένη είναι η «απάτη του φιλικού αγνώστου» και σε αυτήν είναι ξεφτέρια μεταξύ άλλων ο «Νικόλας», ο «Γιώργος», ο «Φραντσέσκο» κι ο «Χοντρός», όπως είναι γνωστοί στις αρχές, κάτι κουρασμένα παλικάρια 60 ετών και άνω. Το κόλπο δουλεύει κάπως έτσι: Ο θύτης πλησιάζει το θύμα, κατά κανόνα άντρα τουρίστα που κυκλοφορεί μόνος, και του πιάνει την κουβέντα. Ιδιαίτερα ομιλητικός και φιλικός, παρουσιάζεται πρόθυμος να του δείξει τα κατατόπια, τον δρόμο για το ξενοδοχείο του κ.ο.κ. Πάνω στην κουβέντα, του προτείνει να πιουν ένα ποτηράκι στο κοντινό μπαρ, όπως «κάνουμε εδώ στην Ελλάδα». Εκεί, θα εμφανιστούν μία ή δύο γυναίκες από το ανατολικό μπλοκ που θα πάρουν τα ηνία, φλερτάροντας με το θύμα και ζητώντας του να τις κεράσει ένα ποτό. Οταν ο ανυποψίαστος τουρίστας αποφασίσει να φύγει, θα εμφανιστεί ένας υπέρογκος λογαριασμός από 150 έως και 300 ευρώ. Εάν αρνηθεί να πληρώσει, θα εμφανιστεί τρίτο μέλος του κυκλώματος, ένας γεροδεμένος τύπος, που θα του αποκλείσει την έξοδο.

Δεκάδες είναι οι σχετικές ιστορίες στα ταξιδιωτικά σάιτ. Οι περισσότερες λαμβάνουν χώρα σε μικρά κακόφημα μπαρ του κέντρου. «Επεσα θύμα απάτης στην Αθήνα σήμερα από έναν κοντό, λεπτό άνδρα που έλεγε ότι είναι Ιταλός, Φραντσέσκο» γράφει κάποιος στο tripadvisor, τη δημοφιλέστερη ταξιδιωτική ιντερνετική πύλη. «Με ρώτησε τι ώρα ανοίγει το μουσείο και συνέχισε να μου μιλάει ακατάπαυστα. Με προσκάλεσε για ένα ποτό σε μπαρ στη Συγγρού, κοντά στην Ακρόπολη και μου πρότεινε να παραγγείλω ούζο. Τότε δύο Ρωσίδες ήρθαν και έκατσαν δίπλα μας και ζήτησαν να τις κεράσουμε ένα ποτό. Συμφωνήσαμε, αλλά όταν σε λίγο σηκώθηκα να φύγω ο λογαριασμός μου ήταν 190 ευρώ – υποτίθεται η τιμή της σαμπάνιας που ήπιε η μία κοπέλα. Κατάλαβα ότι ήταν απατεώνες, πλήρωσα και έφυγα. Είναι προφανές ότι το κάνουν συνέχεια».

Συχνά παρουσιάζονται ως ξένοι. «Την περασμένη εβδομάδα (σ.σ. τον Σεπτέμβριο) ένας λεπτός ψηλός άνδρας μού συστήθηκε ως επιχειρηματίας από το Μεξικό που ζει στο Ντάλας και λατρεύει τις ΗΠΑ» γράφει Αμερικανός τουρίστας στο ίδιο σάιτ. «Μου ζήτησε να τον συνοδεύσω για ένα ποτό σε μπαρ. Μια γυναίκα που καθόταν εκεί μου ζήτησε ένα ποτό και της το πήρα. Μετά ζήτησε κι άλλο και τότε υποψιάστηκα ότι είναι απάτη και ζήτησα τον λογαριασμό. Με χρέωσαν 30 ευρώ. Ημουν εκνευρισμένος, αλλά αβοήθητος, οπότε πλήρωσα». Κινούνται συνήθως γύρω από την Ακρόπολη. «Ενας από τους πιο γνωστούς είναι μια χαρακτηριστική φυσιογνωμία, κομψός, ηλικιωμένος – κοντά στα 70. Καμιά φορά κρατάει μπαστούνι ή ομπρέλα και μιλάει πολύ καλά αγγλικά. Προσπάθησε και σε μένα, αλλά απέτυχε. Τον είδα όμως να επιτυγχάνει με έναν νεαρό Βρετανό λίγες ημέρες αργότερα. Εχει συνεργούς γύρω που τον ελέγχουν, γι’ αυτό αν το δείτε να συμβαίνει μην προσπαθήσετε να επέμβετε».

Τόσες οι διηγήσεις, που οι «επαγγελματίες» ταξιδιώτες μπορούν πλέον να ξεχωρίσουν τους απατεώνες από μακριά. «Αυτός ο τύπος ο Φραντσέσκο με πλησίασε κι εμένα πριν από λίγες ημέρες (σ.σ. τον Μάιο) κοντά στην Ακρόπολη. Το έπαιζε Ιταλός τουρίστας, με γυαλιά, τσάντα κ.λπ. Προσπαθούσε να μου πιάσει την κουβέντα και με ακολούθησε για λίγο. Απλά αγνοήστε τον» γράφει τουρίστας από τον Καναδά. «Επεσα πάνω στον “Acropolis George” που προσπάθησε να κάνει το ίδιο και με μένα, αλλά τον αναγνώρισα από το σάιτ (σ.σ. virtualtourist.com) και τον απέφυγα» γράφει άλλος. Οπως λέει, μέσα σε δύο μέρες στην Αθήνα, τον πλησίασαν τέσσερις διαφορετικοί τύποι προσπαθώντας να του πιάσουν κουβέντα κατά τον συνήθη τρόπο.

Καταγγελίες

Πολλοί είναι αυτοί που προχωρούν σε καταγγελίες στην αστυνομία, όπως ένας Βρετανός τουρίστας που μάλιστα πρόκειται να επιστρέψει στη χώρα μας για να καταθέσει στο δικαστήριο. «Για να είμαι βέβαιος, το κατήγγειλα επίσης στο υπουργείο Τουρισμού και τη βρετανική πρεσβεία, που έδειξαν ενδιαφέρον. Ο τουρισμός είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία στην Ελλάδα και αυτά τα περιστατικά τα λαμβάνουν σοβαρά υπόψη, να τα καταγγέλλετε! Οι Ελληνες είναι γνωστοί για τη φιλοξενία τους, αυτή είναι η εμπειρία μου από τα αναρίθμητα ταξίδια μου, και γι’ αυτό είναι αηδιαστικό που αυτοί οι τύποι το εκμεταλλεύονται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή