Ξενόγλωσσο πρόγραμμα με δίδακτρα στο Δημοκρίτειο

Ξενόγλωσσο πρόγραμμα με δίδακτρα στο Δημοκρίτειο

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο, από δημόσιο ΑΕΙ, προπτυχιακό πρόγραμμα τετραετούς φοίτησης στα Αγγλικά με δίδακτρα για την προσέλκυση ξένων φοιτητών στην Ελλάδα έχει έτοιμο η Φιλοσοφική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ανταποκρινόμενη στο αίτημα των καιρών για εξωστρέφεια αλλά και αναζήτηση νέων πηγών χρηματοδότησης των ΑΕΙ/ΤΕΙ.

Ειδικότερα, σε χθεσινή συνάντηση του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου με τους κοσμήτορες των Φιλοσοφικών Σχολών και τους προέδρους των Τμημάτων Φιλολογίας με θέμα την ίδρυση ξενόγλωσσων με δίδακτρα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών τμημάτων για φοιτητές από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, σχετικό σχέδιο παρουσίασε μόνο η Φιλοσοφική Σχολή του Δημοκρίτειου. Οι υπόλοιπες σχολές παρουσιάζονται προς το παρόν έτοιμες για λειτουργία μεταπτυχιακών τμημάτων και ειδικών summer schools. Ενδεικτικά, από τη Φιλοσοφική Αθηνών παρουσιάστηκε το πρόσφατα εγκεκριμένο σχέδιο του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας για άμεση ίδρυση θερινού σχολείου με θέμα «Athens, from ancient polis to postmodern metropolis», πρόγραμμα που ο υπουργός χαρακτήρισε πρότυπο για όλες τις παραπλήσιες δράσεις. Μάλιστα, ο κ. Λοβέρδος ζήτησε από τους εκπροσώπους των Φιλοσοφικών να συμμετάσχουν στο επικείμενο ταξίδι του στην Κίνα προκειμένου να προωθηθούν τα συγκεκριμένα προγράμματα.

Για σήμερα έχει προγραμματισθεί να συνεδριάσει η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ, μετά τη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης, η οποία διεκόπη από φοιτητές της Αριστεράς που ήθελαν να επιβάλουν τις θέσεις τους αντιδρώντας στις αποφάσεις του πρύτανη Θεόδωρου Φορτσάκη για τη φύλαξη των Προπυλαίων. «Οχι απλώς και μόνο ως υπουργείο Παιδείας αλλά συνολικά ως κυβέρνηση στηρίζουμε τον κ. Φορτσάκη και υπερασπιζόμαστε με κάθε τρόπο τη δυνατότητα των πανεπιστημίων να λειτουργούν στο πλαίσιο της νομιμότητας, της ελευθερίας και με βάση τους κανόνες που στο πλαίσιο της αυτοδιοίκησής τους τα ίδια θέτουν. Η θέση που παίρνω είναι μία θέση λογική που υπαγορεύεται και από τις ανάγκες της χώρας αλλά των ίδιων των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» δήλωσε χθες για το θέμα ο κ. Λοβέρδος.

Συλλαλητήριο

Σήμερα πάντως το ΜΑΣ (φοιτητική παράταξη της ΚΝΕ), που διαφοροποιείται από τους τρόπους αντίδρασης που υιοθετεί μερίδα φοιτητών της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ -«δρουν τυχοδιωκτικά, για εντυπωσιασμό» λέει- οργανώνει εκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 12.00 στην πλατεία Συντάγματος για τα προβλήματα της εκπαίδευσης. Μάλιστα, χθες συνεδρίασαν εκτάκτως οι πρόεδροι των ΤΕΙ ζητώντας ενίσχυση της χρηματοδότησης των ΤΕΙ και μετονομασία τους σε ΑΕΙ Τεχνολογικού Τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή