Τις προτάσεις ΟΗΕ για κυπριακή ΑΟΖ στηρίζει η Ουάσιγκτον

Τις προτάσεις ΟΗΕ για κυπριακή ΑΟΖ στηρίζει η Ουάσιγκτον

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την υποστήριξη των ΗΠΑ στις ιδέες Αϊντε, που προβλέπουν την απόσυρση του «Μπαρμπαρός» από την κυπριακή ΑΟΖ και την ακύρωση της τουρκικής οδηγίας NAVTEX, εξέφρασε ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Λευκωσία Τζον Κένινγκ, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο ΡΙΚ. Ο κ. Κένινγκ παραχώρησε ζωντανή συνέντευξη στην εκπομπή «Πρώτη ενημέρωση», η οποία προκάλεσε αίσθηση, καθώς ήταν η πιο ευνοϊκή για τις κυπριακές θέσεις τοποθέτηση Αμερικανού αξιωματούχου για όσα συμβαίνουν στην κυπριακή ΑΟΖ από την αρχή της κρίσης.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ απέρριψε κατηγορηματικά την άποψη ότι η Ουάσιγκτον τηρεί τακτική ίσων αποστάσεων, λέγοντας ότι «η αμερικανική θέση όσον αφορά τα δικαιώματα της Κύπρου είναι ξεκάθαρη» και υπενθύμισε ότι η χώρα του ήταν η πρώτη που αποφάσισε να υποστηρίξει την Κύπρο σε αυτό το θέμα. Τόνισε επίσης ότι «το “Μπαρμπαρός” παραβιάζει το δίκαιο της θάλασσας και τη νομιμότητα».

Αναφερόμενος στη στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στις προσπάθειες του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ Εσπεν Αϊντε για αποκλιμάκωση της έντασης και επανέναρξη των συνομιλιών, ο κ. Κένινγκ δήλωσε ότι «στηρίζουμε τις ιδέες Αϊντε για ακύρωση της NAVTEX, απόσυρση του “Μπαρμπαρός” και συζήτηση του θέματος των υδρογονανθράκων, με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών». Κάλεσε επίσης και τις δύο πλευρές να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει απορρίψει την πρόταση Αϊντε για τη δημιουργία ενός μεικτού «think tank» από Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους με αποστολή να εκπονήσει σχέδια για το μέλλον των υδρογονανθράκων σε όλη την Κύπρο, επειδή θέλει να κρατήσει το θέμα αυτό έξω από τις διαπραγματεύσεις. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ο κ. Κένινγκ ανέφερε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θα έπρεπε να αποκτήσουν μέσω του όργανου αυτού δικαίωμα «βέτο» σε σχέση με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Τέλος, ερωτηθείς για τις τοποθετήσεις Τούρκων αξιωματούχων που υποστηρίζουν τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο, τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν την επανένωση της Κύπρου σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και σε καμία περίπτωση δεν στηρίζουν λύση δύο κρατών στο νησί.

Χθες πάντως υπήρξε, σύμφωνα με κυπριακές πηγές, και νέα επιβεβαίωση από την πλευρά της Ρωσίας και της Κίνας ότι υποστηρίζουν τη θέση αρχών για τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το μήνυμα αυτό μετέφερε ο Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία, Στανισλάβ Οσάντσι, απαντώντας έτσι σε επιστολές που είχε αποστείλει ο κ. Αναστασιάδης στα μόνιμα μέλη του Σ.Α. Σύμφωνα με κυπριακές κυβερνητικές πηγές, και το Πεκίνο απάντησε στηρίζοντας την ίδια θέση.

Παρά ταύτα πάντως, το «Μπαρμπαρός» παραμένει στην κυπριακή ΑΟΖ και έπλεε χθες στο Οικόπεδο 2, ενώ στα Κατεχόμενα μετέβησαν χθες ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς και ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Τζεμίλ Τσιτσέκ για να συμμετάσχουν στους εορτασμούς της 25ης επετείου από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή